Low carb hamburger pro rodinné oslavy i silvestr s přáteli podle Rudolfa Pohla z JakJíst.cz
Praha, 3. listopadu 2025
Kdo říká, že přirozené jídlo musí být nudné, ještě neochutnal nízkosacharidový hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept je důkazem, že i během oslav nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a sytivé jídlo bez zbytečných sacharidů. „To je totiž základní poslání celého projektu: Při zlepšování zdraví i hubnutí rozhodně nemusíte trpět hladem, jen je třeba dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel projektu a výživový poradce Rudolf Pohl.


Recept na low carb burger – Základní surovinou na housku je cizrna, což je velmi vhodná luštěnina, obsahující vlákninu, bílkoviny a mnoho dalších prospěšných látek. Dále sem patří lněná semínka a vejce, o jejichž prospěšnosti taky není třeba pochybovat. Pojďme tedy na to!
Ingredience na „housku“ – 2 ks
- vařená / konzervovaná cizrna 220 g
- 2 vejce
- 20 g lněných semínek
- prášek do pečiva
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje nebo sádla
Ostatní ingredience:
- mletý hovězí hamburger (mleté maso, pepř, sůl) nebo plátek sýru halloumi
- okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka a další vhodné přílohy
- kvalitní hořčice nebo kečup, dip z tučného jogurtu a česneku
Postup:
- Umeleme lněná semínka, nejlépe v mlýnku na kávu.
- Do vhodné nádoby dáme všechny ingredience na housku a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Dvě zapékací misky o průměru asi 10 cm lehce vymažeme máslem a nalijeme do nich těsto
- Posypeme semínky, nejlépe sezamovými.
- Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 30 minut.
- Poté necháme vychladnout a vyklopíme. Mělo by jít velmi snadno.
- Mezitím si připravíme ingredience do burgeru – nakrájíme zeleninu, připravíme dipy.
- Obvyklým způsobem upečeme hovězí mleté maso nebo sýr halloumi.
- Housky rozřízneme, opečeme z obou stran na pánvi na sucho. Postupně vkládáme maso (sýr), zeleninu, dipy.
- Do každého burgeru zapíchneme bambusové napichovátko.
Poznámka:
Maso na hamburger doporučuji z krav, které měly možnost se pást na louce. Opravdu si myslím, že jejich maso je jiné než ze zvířat, která byla krmena zrninami a která za celý život neviděla slunce. Sýr halloumi byl z farmy, kde dojí mléko s kaseinem A2, což je mléčná bílkovina, které je pro člověka mnohem vhodnější. V zahraničí se mléko A2 prodává v běžné obchodní síti, u nás ne.
Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.
Rudolf Pohl je výživový poradce, lektor a zakladatel projektu JakJíst.cz, který se zaměřuje na ozdravení organismu prostřednictvím přirozené stravy a návratu k přirozeným principům fungování těla. Jeho přístup propojuje moderní vědecké poznatky s pochopitelnými a praktickými radami pro běžný život.
Ve svých kurzech, workshopech a přednáškách učí, že zdraví začíná ve střevech a že ke změně není potřeba složitá dieta, ale pochopení vlastního těla, kvalitní strava a drobné každodenní kroky. Jeho přednášky jsou určeny nejen pro širokou veřejnost, ale také pro firmy, které chtějí zlepšit zdraví, vitalitu a výkonnost svých zaměstnanců prostřednictvím výživy.
Rudolf Pohl je přesvědčen, že jídlo může být skvělým lékem. Tedy pokud víme, jak jíst.
Více informací a videokurzy najdete na: www.jakjist.cz, další tipy na FCB, IG nebo YouTube.

