Gastronomie+++

Motolská jídelna zavádí nová chutná a nutričně vyvážená jídla

Praha, 28. října 20258

 Motolská závodní jídelna přichází s modernizovanou nabídkou, která spojuje chuť, výživu a udržitelnost. Navazuje tak na úspěšný model z Nemocnice Na Homolce, kde se podobný koncept osvědčil. Každý den si nově budou moci zaměstnanci nemocnice i studenti vybrat ze dvou plnohodnotných rostlinných jídel – jednoho vegetariánského a jednoho veganského. Cílem změny je nabídnout zdravější, pestřejší a chuťově atraktivní obědy, které odpovídají současným trendům ve veřejném stravování.

Nový standard nemocničního stravování

Motolská jídelna dlouhodobě usiluje o kvalitní a pestrou nabídku obědů pro zaměstnance nemocnice i studenty 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nový jídelníček, který odstartoval v pondělí 27. října, rozšiřuje výběr o moderní jídla s důrazem na čerstvost, chuť a výživovou hodnotu. Nová rostlinná jídla nejsou kompromisem, ale plnohodnotnou alternativou tradičních pokrmů. Cílem je, aby si strávníci mohli dát chutný, sytý a cenově dostupný oběd, který podpoří energii do zbytku dne.

Na péči o strávníky klademe v Nemocnici Na Homolce dlouhodobě velký důraz a nová nabídka jídel ve Fakultní nemocnici Motol je přirozeným krokem v modernizaci nemocničního stravování i zde,“ říká Miroslav Krotký z vedení motolského stravování.

Atraktivní rostlinná jídla jako běžná volba

Iniciativa vznikla ve spolupráci s projektem Rostlinně a odbornou organizací Physicians Association for Nutrition (PAN) Czech Republic. Cílem bylo vytvořit nabídku, která spojuje chuťovou atraktivitu s nutriční vyvážeností a zároveň reflektuje aktuální trendy v oblasti zdravého a udržitelného stravování. „Rostlinná jídla už dávno neznamenají smažený sýr nebo obalovaný hermelín. Představují pestrou, chutnou a sytou volbu, která se vyrovná tradičním pokrmům. Věříme, že když lidé ochutnají dobře připravené rostlinné jídlo, zjistí, že udržitelnost může chutnat skvěle,“ říká Lucie Roškotová z projektu Rostlinně.

Zdraví, udržitelnost i vědecká doporučení

Zavedení vegetariánských a veganských jídel v nemocničním prostředí má i důležitý zdravotní rozměr. Jak upozorňuje Mgr. Dagmar Štruncová, výkonná ředitelka PAN Czech Republic, nemocniční jídelny mohou jít příkladem v podpoře zdravých a udržitelných návyků:

Zařazení plnohodnotných vegetariánských a veganských jídel do nemocničního stravování je důležité, protože podporuje zdraví pacientů, zlepšuje rekonvalescenci a napomáhá prevenci chronických onemocnění. Zároveň respektuje rozmanité hodnoty a potřeby lidí, snižuje ekologickou stopu a může být i ekonomicky výhodné,“ vysvětluje.

Zařazování celistvých rostlinných potravin do jídelníčku, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce a ořechy, má prokazatelné zdravotní přínosy. „Taková strava podporuje zdraví srdce, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a tuků v krvi a přispívá k prevenci civilizačních onemocnění jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diebetes 2. typu a některé druhy rakoviny. Naopak takzvaná západní strava, bohatá na zpracované potraviny, nasycené tuky a přidanou sůl či cukr, může mít na zdraví nepříznivé dopady,“ doplňuje Štruncová.

Zapojení strávníků a další rozvoj nabídky

Během prvního týdne provozu budou pracovníci jídelny a partneři projektu sbírat zpětnou vazbu od zaměstnanců i studentů. Na základě jejich podnětů bude nabídka dále upravována. Cílem je dlouhodobě udržet pestrost, kvalitu a spokojenost všech skupin strávníků. „Moderní nemocniční jídelna má být místem, kde si každý vybere podle svých potřeb – ať už hledá lehčí oběd, nebo poctivou porci energie,“ uzavírá Miroslav Krotký.

O Rostlinně  – Projekt Rostlinně sleduje vývoj v oblasti nabídky rostlinných pokrmů, pomáhá obchodníkům i majitelům restaurací se v oblasti zorientovat, a tak lépe naplnit měnící se požadavky zákazníků. Zároveň slouží jako pomocník pro zájemce o rostlinné stravování, ti mohou načerpat inspiraci na sociálních sítích projektu. Rostlinně opakovaně pořádá spotřebitelskou anketu o Rostlinný produkt roku, hodnocení obchodních a kavárenských řetězců z hlediska jejich rostlinné nabídky a organizuje business konferenci Plant-Powered Perspectives zaměřené na rostlinné trendy v ČR.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *