Tradiční bramborové placky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí
Praha 22. října 2025
Existuje pár českých klasik, které si můžeme dopřávat stále dokola a nikdy nás neomrzí! Mezi tyto pochoutky patří také bramborové placky neboli bramboráky – křupavé zvenku, vláčné uvnitř a populární v každém ročním období. Využijte sezónní brambory a dopřejte si tuto tradiční pochoutku plnou chuti, která připomíná, že i obyčejné brambory mohou být hvězdou podzimního talíře.
Česká klasika pro každé roční období
Do repertoáru českých jídel, která si můžeme dopřávat v jakémkoliv ročním období, patří jednoznačně bramborové placky neboli bramboráky! A jelikož možná ještě na farmářských trzích stihnete nějaké pozdní odrůdy brambor, přinášíme vám jedinečný recept na tuto českou pochoutku. Křupavé na povrchu, vláčné uvnitř, na oběd či na večeři potěší jistě všechny strávníky u stolu! Hlavní roli hrají brambory, které jsou nejen dokonale univerzální, ale také nízkokalorické, bohaté na škrob i na bílkoviny s příznivým složením aminokyselin. Obsahují také některé minerály jako draslík, hořčík a železo a překvapivě vysoké množství vitaminu C – nejen proto se jim občas přezdívá jako „citrony severu“.[1]Brambory navíc patří k lokálním surovinám, které mají v české kuchyni hluboké kořeny. A právě teď, kdy je jejich sezóna téměř u konce, je ideální čas si je připomenout – nejen jako přílohu, ale jako hlavní hvězdu podzimního talíře!

Kvalitní mouka aneb základ české kuchyně
Klíčem k dokonalým pokrmům je nejen osvědčený recept, ale především kvalitní suroviny, na které se můžete spolehnout. To platí i pro tradiční bramborové placky neboli bramboráky – jednoduchý, ale lahodný pokrm, jako od našich babiček. Aby měly bramboráky ty správné vlastnosti – na povrchu křupavé a uvnitř lahodně vláčné, je důležité sáhnout po kvalitní mouce. Právě Hladká mouka Babiččina volba je ideální volbou, protože je umleta z pečlivě vybraného obilí 100 % českého původu a nese prestižní označení kvality Klasa. Díky šetrnému zpracování skvěle zachovává své vlastnosti a hodí se na přípravu většiny tradičních moučníků, piškotových těst, bešamelu, na zahušťování omáček, ale i na přípravu této nestárnoucí klasiky z české kuchyně. Připravte si společně s námi tyto tradiční bramborové placky i vy a ochutnejte, jak chutná pravá nostalgie!
Ingredience na 8 menších bramboráků
- 6 větších moučných brambor
- 2 vejce
- 3 lžíce Hladké mouky Babiččina volba
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 hrst (asi 4 lžíce) čerstvých jarních bylinek – použijte směs pažitky, hladkolisté petrželky, medvědího nebo divokého česneku, použít můžete i oprané jarní kopřivy
- mléko na úpravu konzistence těsta (jen v případě velmi suchých brambor)
- kvalitní řepkový olej na smažení
Postup
Nastrouhejte brambory. Nejlepší bramboráky budou, když část připravíte nahrubo a část najemno. Pokud je třeba, brambory vyždímejte a přebytečnou vodu slijte. Utřete česnek se solí a přidejte k bramborám, stejně tak přidejte nasekané bylinky, vejce, koření a mouku. Zpracujte v kompaktní těsto, ochutnejte. Bramborákové těsto by mělo být zasyrova vždy o něco slanější. I tak je nejlepší první bramborák po upečení ochutnat a směs ještě případně doladit.
Během smažení kontrolujte teplotu oleje. Ta by se měla držet v rozmezí 170–190 °C, ale můžete se řídit i selským rozumem a udržovat teplotu někde kolem středního výkonu vašeho hořáku a podle chování oleje případně přidávat nebo ubírat.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
[1] Národní zdravotnický informační portál. Brambory [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 20. 10. 2025]. Dostupné z: www.nzip.cz.