Gastronomie+++

Podzim na talíři: Mrkvový dort aneb recept pro sychravé dny

Praha 17. října 2025

Podzim je tu v celé své rozporuplné kráse – někdo ho vítá s otevřenou náručí, jiný s dekou přes hlavu. Ať už se z počasí za okny těšíte, nebo ho jen tiše tolerujete, jedno se mu musí nechat: umí vytvořit tu správnou atmosféru pro domácí pečení. A když se spojí vůně skořice, vanilky a sladké mrkve, je jasné, že sychravé počasí nemá šanci. Mrkvový dort s ořechy je totiž přesně tím dezertem, který chutná jako podzim na talíři. A možná si díky němu toto roční období o to více oblíbíte!

Podzim na talíři

Rozporuplný podzim je tady se vším všudy – někteří jej milují a jiní se už nemůžou dočkat prvních teplých jarních dní. Ať už patříte do skupiny těch, kteří mají teplé svetry, vonné svíčky a podzimní výzdobu nachystané už od léta, nebo těch, kteří předstírají, že léto nikdy neskončilo, podzim má jednu nepopiratelnou výhodu – je to ideální čas na domácí pečení. A co lepšího si upéct než dezert, který nás zahřeje a zažene chmury těchto sychravých dní? Mrkvový dort s ořechy je pro tuto příležitost skvělou volbou! Vanilka, skořice, ořechy a mrkev, kdo by této podzimní kombinaci odolal? Mrkev je navíc superhrdinkou podzimu – má málo kalorií, zato ale plno vitaminů, minerálů a vlákniny. Díky karotenoidům, které jí dodávají její krásnou podzimní barvu, podporuje zdraví očí, pokožky i naši imunitu.[1] A to s příchodem tohoto počasí jistě oceníte!

Takže až se venku rozprší a vy budete přemýšlet, co s melancholickým odpolednem, sáhněte po mrkvi, skořici a troše kreativity. Mrkvový dort totiž chutná jako podzim na talíři, v tom nejlepším slova smyslu. A kdo ví – třeba si ten podzim nakonec přeci jen oblíbíte.

Pomocník na piškotová těsta

Aby byly dorty a koláče opravdu nadýchané, jemné jako obláček a krásně vláčné, záleží na výběru správné mouky. Extra světlá mouka, která se skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto – to je Hladká mouka na Piškotová těsta Babiččina volba. Tato mouka skvěle nahradí běžné hladké a polohrubé mouky v receptech na piškotové moučníky a dorty a dodá jim tolik potřebnou lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Využijete ji do šlehaných, třených i litých těst – na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku, nekynuté výrobky typu perník, makovník a další. A skvělá je i na palačinky. Je umletá ze 100% české pšenice a zároveň držitelkou značky Klasa. Letos se také stala vítězným produktem soutěže Volba spotřebitelů. Pokud byste ji v obchodě nesehnali, můžete také sáhnout po hladké mouce této značky.

Ingredience

  • 175 g Hladké mouky na Piškotové těsto Babiččina volba
  • 175 g cukru krupice
  • 115 g ořechové mouky (vlašské ořechy nebo lískové oříšky)
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 250 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 sáček prášku do pečiva

Ingredience na krém a zdobení:

  • 500 g tvarohu nebo mascarpone
  • 70 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • celá jádra vlašských ořechů na zdobení

Postup

Pokud hledáte originální a zdravější variantu dortu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na mrkvový dort s ořechy. Užijte si skvělé spojení chutí ve vynikajícím dezertu, jehož příprava je navíc velmi snadná.

Rozehřejte troubu na 150 °C. Nejprve upečte základ. Všechny suché suroviny smíchejte v misce. V robotu mezitím ušlehejte vejce, olej, jogurt, cukr a mrkev. Do této směsi postupně vmíchejte suchou směs.

Pečte v připravené formě vyložené pečicím papírem 75 minut. Nechte zcela vychladnout na mřížce. Poté rozkrojte na 3 stejné pláty těsta. Vyšlehejte krém, dort promažte, a nakonec ozdobte celými jádry ořechů.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.


[1] Národní zdravotnický informační portál. Mrkev [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 15. 10. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev. ISSN 2695-0340.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *