Gastronomie+++

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Praha 8. října 2025

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny a stromy se prohýbají pod úrodou jablek, hrušek, švestek i ořechů. Nastává proto ideální období, kdy můžete využít toto sezónní ovoce a připravit si něco sladkého, lahodného a podzimního. Přinášíme vám proto tip na křehký koláč se švestkami, který zahřeje u srdce, rozjasní i ten nejšedivější den a navíc provoní celý byt tou nejvoňavější podzimní náladou. Tak hurá do pečení!

Modrý poklad podzimu

Švestky jsou nenápadnými hrdinkami pozdního léta. Nenáročné na pěstování, přívětivé k peněžence a neuvěřitelně univerzální. Na sladko i na slano? Pro švestky žádný problém! Skvěle se vyjímají v koláčích, marmeládách i v omáčkách k masu, kde jejich sladkokyselá chuť hraje první housle.

A nyní trochu švestkové alchymie: v těchto fialových peckovicích najdete vitamín B, draslík, železo i zinek. Obsahují pektin – látku, která potěší vaše trávení – a ovocné kyseliny. A jejich sytě modrofialová slupka? Rozhodně není jen na parádu. Obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a mohou pomáhat v prevenci proti civilizačním neduhům, jako jsou například kardiovaskulární choroby.[1]

Takže až příště uvidíte švestky na trhu, neváhejte – jsou to malé fialové poklady, které si jistě zaslouží místo na vašem talíři a dokáží skvěle pozvednout jakýkoliv podzimní dezert. V tomto křehkém podzimním koláči hrají hlavní roli a rozhodně vás nezklamou!

Jak si poradit s křehkým těstem?

Základem každého koláče je jednoznačně těsto. Jak jej ale připravit tak, aby bylo krásně křehké, ale zároveň vláčné a jemné? Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je vyvinuta přesně na míru těmto druhům koláčů, zároveň skvěle zvládne i linecké cukroví, čajové pečivo nebo například slané koláče i quiche – jednoduše všechna těsta, která mají při vyvalování držet svůj tvar. Mezi základní vlastnosti těst z této mouky patří, že mají jemnou strukturu, nelepí se a netrhají a jsou tak vhodná pro vykrajování drobných tvarů. Pokud se tedy vrháte na přípravu jakéhokoliv křehkého pečiva, na tuto mouku se můžete spolehnout. Je navíc držitelkou značky Klasa – prestižního ocenění garantovaného státem, které označuje ty nejpoctivější a nejkvalitnější potraviny. Pokud byste tuto mouku v regálech nesehnali, doporučujeme použít hladkou či univerzální mouku této značky.

Ingredience

  • 450 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba
  • 240 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • 90 ml ledové vody
  • 400 g švestek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Do mísy robota nasypte veškeré suché ingredience a na nízké otáčky nechte robot s nástavcem na hnětení suroviny promíchat. Nakrájejte máslo čerstvě vyndané z lednice na kostky a přidejte je spolu s vejcem k těstu. Nakonec přilijte i ledovou vodu a nechte vypracovat těsto.

Pokud zpracováváte těsto ručně, vypracujte konečky prstů drobenku a pak co nejrychleji zapracujte do těsta. Křehké těsto potřebuje rychlou přípravu. Dejte alespoň na hodinu uležet ve fólii do lednice.

Mezitím si vypeckujte švestky a nakrájejte je na osminky. Poté vymažte formu na koláč a těsto rozdělte na poloviny. První polovinu vyválejte tak, aby vám těsto zaplnilo dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládejte švestkami.

Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválejte a rozkrájejte na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám seděly do páru. Poté vyskládejte nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehněte a začněte skládat do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojte a celou mřížku jemně přitiskněte na náplň.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C potřené vejcem a posypané cukrem zhruba hodinu do zezlátnutí. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

GoodMills Česko je součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. Společnost GoodMills Česko v současné době nabízí 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově


[1] Národní zdravotnický informační portál. Švestky [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 3. 10. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *