Vitana přichází s novými příchutěmi tekutého bujónu: Bylinky & česnek a Guláš
Praha, 3. října 2025
Bujóny už desítky let patří k nejoblíbenějším pomocníkům v českých kuchyních. V poslední době si však našly své místo i v moderní podobě – tekutých bujonů od Vitany. Usnadňují vaření, šetří čas, a přitom dodávají jídlům stejně intenzivní chuť jako klasický vývar.
Tekuté bujóny, které Vitana uvedla na trh už před dvěma lety, si rychle získaly oblibu díky jednoduchému použití a praktickému balení. Vitana nyní rozšiřuje svou řadu o dvě nové příchutě, které si sami spotřebitelé nejvíce přáli: Bylinky & česnek a Guláš. Bylinky & česnek se perfektně hodí do rizota, kuskusu, těstovin nebo ke grilované zelenině. Guláš vytvoří skvělý základ nejen pro guláše a perkelt, ale i pro jejich vegetariánské varianty.


„Nové tekuté bujóny přinášejí chuť, kterou byste jinak museli složitě budovat – vařit vývar, dochucovat ho. S tekutými bujóny stačí otevřít lahvičku, odměřit potřebné množství a jídlo je během chvíle hotové,“ vysvětluje Radka Prosová, produktová manažerka ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.
Novinky doplňují původní řadu bujónů – kuřecí, zeleninový, hovězí a tradiční Masox. Bujóny se prodávají v praktické lahvičce o objemu 180 ml, která vystačí na přípravu až devíti litrů vývaru. Díky měřítku na boku se snadno dávkují, v lednici vydrží až osm týdnů a neobsahují žádné konzervanty.
Produktový tip – Neocenitelný pomocník v kuchyni? Vitana přichází s novými příchutěmi tekutého bujónu
Hotová polévka během vteřiny? S tekutými bujóny od Vitany si dopřejete bohatou chuť bez dlouhého vaření. Navíc ho využijete i v receptech, kde byste vývar běžně nepoužili. Kromě tradičních chutí můžete nově vyzkoušet příchuť Guláš, který vytvoří skvělý základ nejen pro guláše a perkelt, ale i další masitá jídla. A oceníte i Bylinky & česnek, které se perfektně hodí do rizota, kuskusu, těstovin nebo ke grilované zelenině. Jedna praktická lahvička o objemu 180 ml vystačí až na 9 litrů vývaru, snadno se dávkuje a v lednici po otevření vydrží osm týdnů.

Recept – Vepřový Tomahawk s cizrnovým pyré s česnekem a bylinkami, rukolový salát s pečenými rajčátky a žampionovým carpacciem
Suroviny pro 4 osoby
- 400 g nakládané cizrny
- 6 lžic Vitana tekutý bujón bylinky a česnek
- 2 lžíce sušeného česneku
- 100 g šalotky
- Pepř
- 50 ml olivového oleje
- 300 ml smetany
- 4 ks vepřové Tomahawky (nebo místo toho vepřová pečeně)
- 250 g rukoly
- 200 g cherry rajčátek
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce vinného octa (jakýkoliv vinný ocet – bílý nebo červený)
- 100 g mladých žampionů
- 80 g másla
Postup
- Předehřejeme troubu na 220 stupňů, horký vzduch, případně gril.
- Vepřové Tomahawky vyndáme a necháme přijít na pokojovou teplotu.
- Cherry rajčátka rozkrojíme napříč a naložíme do směsi z 1 lžičky cukru, 2 lžic vinného octa, pár kapek olivového oleje, soli a pepře. Necháme marinovat při pokojové teplotě.
- Nakládanou cizrnu smícháme se 4 lžícemi Vitana tekutého bojónu Bylinky a česnek, 2 lžícemi sušeného česneku, oloupanou a rozpůlenou šalotkou. Posléze opepříme, přidáme 50 ml olivového oleje a promícháme.
- Směs rozprostřeme na co nejtenčí vrstvu na plech.
- Vložíme do trouby a pečeme do tmavě hnědé barvy, cca 20 minut.
- Hned po upečení zalijeme 300 ml smetany. Necháme odpočinout alespoň 10 minut, poté seškrábeme případné napečeniny, které se smetanou odmočily, slijeme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré.
- Tomahawky osolíme, opepříme, lehce potřeme olejem, případně vypečeme z tukového krytí sádlo, na kterém Tomahawky opečeme z každé strany alespoň 2 minuty.
- Doba odpovídá steaku vysokému cca dva prsty. U silnějšího kusu dobu prodloužíme a opačně.
- Na vypékání sádla volíme teplotu střední, na restování masa vyšší).
- Tomahawky vyndáme, slijeme přebytečný tuk a vložíme cherry rajčátka i se šťávou z nakládání. Ta položíme řeznou stranou do pánve a krátce ogrilujeme do hnědé barvy – pouze na řezu. Poté vyndáme a dáme stranou – rajčátka restujeme na stejnou teplotu, jako jsme restovali maso.
- Do zbylého výpeku dáme 2 lžíce Vitana tekutého bojónu bylinky a česnek, 50 ml vody a svaříme do hustého krému.
- Vypneme, necháme chvilinku vychladnout a vmícháme 80 g másla, až nám vznikne jemný a hustý krém.
- Rukolu smícháme se solí, pepřem a olivovým olejem.
- Mladé žampiony nakrájíme na tenké plátky a promícháme s rukolou jako žampionové carpaccio.
Servírování
- Na střed talíře naneseme cizrnové pyré.
- Na cizrnové pyré lehce navrstvíme salát z rukoly a žampionového carpaccia.
- Přidáme opečená cherry rajčátka a navrch položíme grilovaný Tomahawk.
- Přelijeme máslovou omáčkou z výpeku.
Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává cca 2500 pracovníků. V současnosti zaujímá pozici druhého největšího výrobce balených potravin v Česku a čtvrtého na Slovensku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Hamé, Otma, Masox a Májka. Své produkty – koření, polévky, pomazánky, bujóny, hotová jídla, džemy, kečupy, sterilovaná a mražená jídla atd. – vyrábí v 11 závodech (10 v Česku a 1 na Slovensku) a vyváží do 40 zemí světa.