Gastronomie+++

Žemlovka po francouzsku: česká klasika v elegantním kabátku

Praha 2. října 2025

Kdo by neznal žemlovku, který voní jablky, skořicí a domácí pohodou?  Tentokrát dostala česká klasika nový šat, a to přímo z Francie. Tradiční housky totiž v receptu vystřídaly nadýchané máslové croissanty, které dodávají dezertu jemnost se špetkou noblesy navrch.

Základ tvoří zkaramelizovaná jablíčka, posypaná voňavou skořicí, která v sobě nesou všechny barvy a chutě podzimu. Aby však té sladkosti nebylo příliš, přichází na scénu rebarbora – šťavnatá a lehce nakyslá. Právě ona doladí harmonii chutí, kterou by nečekal ani největší milovník klasiky. A co by to bylo za francouzskou eleganci bez posledního detailu? Křupavé, do zlatova zapečené mandličky korunují celý pokrm a dodávají mu to pravé „je ne sais quoi“, tedy „něco navíc“.

Žemlovka po francouzsku není jen dezert. Je to malý příběh o tom, jak se česká tradice a francouzská rafinovanost mohou potkat na jednom talíři. Zahřeje, pohladí po duši a zároveň vás přenese do pařížské kavárny, kde se čas na chvíli zastaví. Ať už si ji dopřejete k nedělní kávě, nebo jako sladkou tečku po večeři, dokáže rozjasnit i ten nejpošmournější podzimní den.

Žemlovka bude v pekařství PAUL k dostání od 3. října.

www.paul-cz.com

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *