Medovník originál má svůj příběh
Praha 25. září 2025
Příběh Medovníku originál se začal psát před více než 28 lety. Za tu dobu jsme se z malé rodinné firmy rozrostli do společnosti, která dnes díky automatické výrobní lince dokáže vyrobit přes 240 000 kusů dortů měsíčně. Jak se to celé stalo?

Od roku 1996 jsme Medovník originál vyráběli s maximálním podílem ruční práce. Stroje jsme používali pouze pro přípravu těsta a výrobu krémů. Jen za posledních 10 let se však prodej Medovníků více než zčtyřnásobil, z 500 000 dortů v roce 2013 to byly více než 2 miliony v roce 2023. Proto jsme museli začít přemýšlet o automatizaci celého procesu.
K urychlení našeho rozhodnutí a utvrzení, že jdeme správnou cestou, přispěla také pandemie COVID-19. Ta nám jasně ukázala, jak moc jsme díky ruční práci zranitelní. V době vrcholící pandemie jsme zaměstnávali 110 pracovníků – 36 pekařů a 54 cukrářek, kteří dokázali měsíčně vyrobit 170 000 kusů dortů. Tato kapacita však přestávala poptávce po Medovníku stačit.

V dubnu 2020 jsme proto odstartovali projekt automatizace výroby. Cílem mělo být zvýšit výrobní kapacity, snížit náklady a zároveň zachovat kvalitumedových korpusů, která je pro nás klíčová. Brzy se ukázalo, že půjde o běh na dlouhou trať. Těsto na Medovníky je velmi specifické, tuhé a standardní pekařské linky si s ním neporadí.
Čekalo nás období zkoušek, objevování slepých uliček, nadšení, které střídalo zklamání a spousta zahraničních cest. Náš Heuréka moment ale nakonec přišel a nám se podařilo najít přesně to, co jsme hledali. Linka na korpusy přicestovala až z Itálie a výkonná průběžná elektrická pec zase z Polska. Zbývalo jen provést potřebné stavební úpravy a 12. března 2023 jsme mohli novou výrobu slavnostně spustit.

Po prvním roce fungování jsme pak s potěšením mohli konstatovat, že díky nové technologii jsme opravdu navýšili kapacitu, ale především jsme ještě o stupínek zvýšili kvalitu Medovníku. Medové korpusy jsou nyní křehčí a dort je díky tomu vláčnější. Už v únoru 2024 jsme překonali magickou hranici 240 000 dortů měsíčně a dalších 20 % máme ještě rezervu.

Na naše pekaře jsme samozřejmě nezapomněli. O hladký provoz linky se nyní stará ve třech směnách 15 operátorů – bývalých pekařů. Další našli uplatnění na jiných pozicích. I přes to, že jsme se nakonec s 10 pekaři museli rozloučit, byla celá transformace výroby úspěšná. A z dnešního pohledu také správná a nevyhnutelná.
Kde koupit medovník?
Medovník originál si brzy našel cestu na pulty cukráren, kaváren, hotelů i dalších gastroprovozů a stal se nepostradatelnou součástí jejich nabídky. Nám však vždy záleželo na tom, abyste si naše dorty mohli dopřát, kdykoliv máte chuť.
Proto je dnes seženete také v široké síti maloobchodních i velkoobchodních prodejen. Ať už zatoužíte po jednom kousku k odpolední kávě nebo po celém dortu na rodinnou oslavu, k Medovníku original to máte vždycky blízko.
Kde možno ochutnat Medovník ve světě
Na lahodných dortech z naší pekárny si mohou pochutnat milovníci naší originální receptury také v zahraničí. Medovník originál vyvážíme na Slovensko, do Rakouska, Německa, Srbska, Nizozemí, Anglie, USA. Velmi oblíbený je také v Saudské Arábii, Kataru či Spojených arabských emirátech.