Zdraví

Chmel ničí i superbakterie. Čeští vědci prokázali jeho účinek

Praha 9. září 2025

Výzkumný tým pod vedením prof. MUDr. Pavla Boštíka, Ph.D., přednosty Ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, se pustil do odvážného úkolu: využít sílu chmele – tradiční české suroviny – v boji proti nejobávanějším nemocničním bakteriím. A uspěl. Výsledky několikaletého výzkumu, financovaného Agenturou zdravotnického výzkumu ČR, ukazují, že hořké beta-kyseliny z chmele mohou účinně pomáhat při léčbě povrchových ran infikovaných rezistentními kmeny bakterií, zejména MRSA. Na výzkumu spolupracuje i Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC).

Prokázali jsme, že prášková forma beta-kyselin má výrazné antimikrobiální účinky. Ve srovnání s běžnou léčbou Framykoinem dosahovala v našem modelu lepších výsledků, a to nejen ve zpomalení infekce, ale i v podpoře celkového hojení ran,“ vysvětluje profesor Pavel Boštík, vedoucí výzkumného týmu

V rámci projektu testovali výzkumníci přírodní extrakty z chmele, přesněji tzv. hořké beta-kyseliny, které jsou běžně součástí pivovarnických produktů. Vědci je aplikovali na rány infikované methicilin-rezistentním zlatým stafylokokem (MRSA) – bakterií, která patří mezi nejnebezpečnější původce infekcí v nemocnicích.

Použili jsme jednoduchý, ale účinný způsob aplikace – vsypání beta-kyselin v prášku přímo na ránu, překrytou krytím PolyMem a kompresí. Sledovali jsme hojení u zvířecího modelu a výsledky byly velmi přesvědčivé,“ říká Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu v. v. i.

Vědecké výstupy i praktické dopady

Tým vědců z několika špičkových institucí – včetně Vojenské lékařské fakulty Univerzity obrany, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, FN Hradec Králové nebo Thomayerovy nemocnice – publikoval své poznatky ve dvou článcích prestižního časopisu Antibiotics. Výsledkem je také užitný vzor na přípravek s beta-kyselinami, a především patent na způsob jejich použití při léčbě MRSA-infekcí ran.

Navrhujeme, aby se beta-kyseliny z chmele staly základem nové, přírodní a efektivní léčby infekčních ran – bez rizika vzniku další antibiotické rezistence,“ zdůrazňuje Milan Houška.

Připraveno k použití, chybí zatím průmyslový partner

Přestože výsledky výzkumu působí slibně, projekt zatím nenašel odpovídající odezvu ze strany farmaceutického průmyslu.

Máme v ruce ověřený způsob, jak přírodní látkou z rostliny, kterou dobře známe, léčit rány, kde selhávají antibiotika. Věřím, že se tedy najde i výrobce nebo investor, který pomůže výsledky výzkumu proměnit v praktický produkt pro zdravotníky i pacienty,“ uzavírá profesor Boštík.

Příloha – složení vědeckého týmu a odkaz na uveřejněnou studii:

Sleha, R.; Radochova, V.; Malis, J.; Mikyska, A.; Houska, M.; Krofta, K.; Bogdanova, K.; Janovska, S.; Pejchal, J.; Kolar, M.; Čermák. P. ; Boštík P., Strong Antimicrobial and Healing Effects of Beta-Acids from Hops in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus-Infected External Wounds In Vivo. Antibiotics 2021, 10, 708.

https://doi.org/10.3390/antibiotics10060708

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *