Gastronomie+++

Dezert s nádechem Provence: levandulové muffiny s citronovou polevou

Praha 28. srpna 2025

Chcete si doma připravit dezert, který zaujme nejen jedinečnou chutí, ale i neotřelou vůní? Vyzkoušejte si tyto nadýchané levandulové muffiny s citronovou polevou! Levandule dodá pečení jemný nádech léta a provoní vám celý byt. Příprava je navíc rychlá a jednoduchá, takže si muffiny zvládnete upéct i jen tak pro radost k odpolední kávě. Za dezertem s nádechem Francie nemusíte cestovat daleko – stačí pár základních surovin a chuť jako z Provence si můžete vychutnat přímo u vás doma!

Fialová královna: v kuchyni i v kosmetice

Levandule, typicky fialově kvetoucí bylinka původem ze Středomoří, si své místo vydobyla nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. Římané ji používali jako aromatickou ingredienci do uvolňujících koupelí a také k mytí vlasů. Právě díky tomu dostala své latinské jméno lavare, které v překladu znamená „umývat“. Levandule je oblíbená také pro své četné zdravotní benefity, kdy může pomoci zklidnit nervovou soustavu i ulevit od bolestí hlavy. Je mimo jiné ceněná pro svůj vzhled – nekonečné levandulové stezky v Provence s typickými fialovými kvítky jsou symbolem léta a okouzlují návštěvníky z celého světa. Levandule patří mezi medonosné rostliny, takže v její blízkosti často najdete včelíny. Její med má jemnou, nezaměnitelnou chuť a voní stejně krásně jako samotné květy. A i když jsou fialové odrůdy nejznámější, existují i růžové či žluté varianty, které jsou stejně půvabné!

Prvotřídní mouka pro prvotřídní výsledek

Žádné pečení se neobejde bez kvalitní mouky, která dodá těstu správnou konzistenci. Pro tyto levandulové muffiny se výborně hodí hladká Mouka na Piškotové těsto (dříve známá jako Dortová) značky Babiččina volba. Jde o extra světlou mouku, která se krásně propojí s ostatními ingrediencemi, díky čemuž má těsto vzdušnou, nadýchanou strukturu. Mouka je držitelkou značky Klasa a pyšní se také oceněním Volba spotřebitelů 2025 – Nejlepší novinka v kategorii mouk. Aktivity značky navíc nezůstávají jen u mouky, Babiččina volba také od letošního roku podporuje české opylovače, kteří jsou klíčem k udržitelné krajině. Pomáhá proto českým včelařům rozšiřovat počty včelstev a společně s lokálními zemědělci zakládat medonosné pásy a květnaté louky. Celý proces výroby mouky je tak o férovosti, zodpovědnosti a péči – o půdu, suroviny, lidi i společnou budoucnost.

Ingredience

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  •  2 hrnky Mouky na Piškotové těsto Babiččina volba
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • Kypřící prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 – 4 lžíce vody

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5–10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do mísy nasypejte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Pomocí vařečky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).

Dále si připravte polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi vody a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody. Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *