Gastronomie+++

Italská pochoutka, která patří mezi knedlíkové speciality a patří mezi hvězdy cirkulárního vaření: Arancine alla Norma

Praha 17. srpna 2025

Pokrmy, které se řadí mezi knedlíky zdaleka nepatří jen do české nebo německé kuchyně. Najdeme je taky na jihu Evropy, a to zejména v Itálii. Samotný původ rýžových koulí Arancine se datuje do 11. století, kdy byla Sicílie pod arabskou nadvládou. Typicky bývá tento pokrm plněný tím, co bylo zrovna k dispozici a dnes patří mezi vyhledávané streetfood pochoutky. 

„Recept Arancine alla Norma vznikl podle slavných Pasta alla Norma a je mnohem mladší, původně pochází z Katánie. A stejně jako těstovinový pokrm je jeho název poctou opernímu skladateli a katánskému rodákovi Vincenzu Bellinimu a jeho opeře Norma. Je to pocta klasické chuti pasty, kterou si přáli kuchaři zachytit i v dalším tradičním pokrmu. V Itálii se dodnes podává při slavnostních příležitostech,“ říká Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Arancine alla Norma

Suroviny na rýžové koule:

  • 400 g italské rýže na risotto (například arborio)
  • 150 g sýra provolone (nebo jiného sýra, který se dobře rozpustí, může být i krájená mozzarella)
  • 2 lžičky šafránu
  • 30 g másla
  • Sůl
  • Olej na smažení

Suroviny na náplň:

  • 1 lilek
  • 150 g krájených rajčat v konzervě
  • 60 g sýra pecorino
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Pár listů bazalky
  • Sůl a pepř

Na obalení:

  • Rozšlehané vajíčko
  • Strouhanka

Postup přípravy:

  1. Do vody, ve které se bude vařit rýže, přidejte šafrán. Rýži uvařte doměkka podle návodu. Pokud se při vaření nevypařila všechna voda, slijte ji. Do uvařené ráže ještě zatepla vmíchejte máslo a nastrouhaný sýr. Rozprostřete ji na tác, zakryjte fólií, aby neoschla, a nechte vychladnout.
  2. Mezitím připravte náplň. Lilek nakrájejte na malé kostičky. Přesuňte ho do cedníku, kde ho dobře posolte a nechte půl hodiny vykapat. Zbaví se zbytečné vody i případné hořkosti. Potom lilek propláchněte a osušte, případně vymačkejte.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nejprve cibuli nakrájenou na kostičky, pak také lilek a nasekaný česnek. Polijte pokrájenými rajčaty a nechte bublat při mírné teplotě, až se téměř všechna tekutina vyvaří. Nakonec vmíchejte strouhané pecorino a natrhané lístky bazalky. Osolte a opepřete.
  4. Z rýže rukama vytvořte kole nebo kužely. Prstem doprostřed udělejte dutinku, naplňte lilkovou směsí a zase uzavřete. Arancine opatrně obalte v rozšlehaném vajíčku a pak ve strouhance. Dozlatova opečte v rozpáleném oleji nebo nejlépe ve fritovacím hrnci.

Tip šéfkuchaře:

„Arancine alla Norma si můžete připravit i v bezlepkové variantě, stačí klasickou strouhanku vyměnit za tu kukuřičnou. A vedle toho můžete Arancine obecně připravit s náplní z toho, co máte právě po ruce, takže je to dokonalý pokrm pro vaše bezezbytkové cirkulární vaření,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na vynikající knedlíkové recepty, se kterými zaválíte při přípravě pokrmů české i zahraniční kuchyně, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce. Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *