Zahraniční turisté v Česku zachraňují prostřednictvím Too Good To Go stále více jídla
Praha 16. srpna 2025
- Turisté ze zahraničí v Česku zachránili již přes 10 000 Dobrovaků — Too Good To Go tedy přivedla do českých partnerských podniků tisíce mezinárodních zákazníků. Nejaktivnější jsou Němci, Francouzi a Italové
- Uživatelé nejčastěji zachraňují Dobrovaky s pečivem, kterým se v Česku plýtvá nejvíce
- Čeští turisté v zahraničí zachránili přes 4 000 Dobrovaků, nejčastěji aplikaci používají ve Španělsku, Norsku a ve Velké Británii
- Záchranou jednoho Dobrovaku z pekárny týdně za 119 Kč ušetří uživatelé Too Good To Go za rok v přepočtu přibližně 9 412 Kč — tato částka vystačí na 15 vlakových jízdenek do Vídně, 4 do Říma nebo 3 do Amsterdamu
Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem a největší světové tržiště pro hospodaření s přebytky potravin, poukazuje na rostoucí oblibu aplikace i mezi cestovateli. Zahraniční turisté v Česku zachránili z partnerských podniků už více než 10 000 Dobrovaků, čeští turisté v zahraničí zachránili doposud přes 4 000 Dobrovaků. Ušetřené peníze mohou uživatelé využít například na pokrytí části nákladů na letní dovolenou.

Od spuštění Too Good To Go na českém trhu si aplikaci stáhlo přes 140 000 uživatelů, kteří zachraňují jídlo před vyhozením z více než 550 partnerských podniků po celé České republice. Patří mezi ně například Zrno Zrnko, L’Osteria, Vilgain, The Miners, PAUL, Costa Coffee či ORLEN Stop Cafe. Doposud se jim společně podařilo zachránit více než 170 000 Dobrovaků, což odpovídá přibližně 170 tunám jídla.
Nyní Too Good To Go přináší data o tom, jak hojně aplikaci využívají turisté. Dle dostupných dat čeští turisté v zahraničí zachránili už přes 4 000 Dobrovaků. Nejčastěji aplikaci používají ve Španělsku, Norsku a Velké Británii. Naopak zahraniční turisté, kteří přijíždějí do Česka, zde zachránili již více než 10 000 Dobrovaků. Too Good To Go tedy pomohla do českých partnerských podniků přivést tisíce mezinárodních zákazníků. Nejaktivnější jsou turisté z Německa, Francie a Itálie.
“Uživatelé Too Good To Go prostřednictvím aplikace rádi objevují a prozkoumávají lokální chutě. Proto nás obzvlášť těší, že řeší plýtvání jídlem i během cestování a jsme rádi, že gastronomická mapa Česka byla zahraničními uživateli přijata s velkým úspěchem. Potvrzuje se tak také jednoduchost našeho řešení. Jakožto mezinárodní aplikace s širokým pokrytím v 19 zemích jsme schopni nabídnout jednu aplikaci, která funguje všude stejně a není potřeba si ji instalovat v každé zemi znovu. Boj proti plýtvání potravinami se tak stává snazší a dostupnější pro všechny,” uvádí Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go pro Polsko a Česko.
Záchrana jídla nezná hranic
V rámci své nedávné iniciativy se Too Good To Go ptala svých nejaktivnějších uživatelů v Česku na jejich preference a motivace v souvislosti s používáním aplikace, stejně tak jako na jejich každodenní návyky, kterými předchází plýtvání potravinami. Z odpovědí mimo jiné vyplynulo, že největší motivací pro používání aplikace jsou výhodné nabídky a úspora peněz. Na druhém místě pak skončilo překvapení z obsahu Dobrovaků a objevování nových podniků. Tyto dvě motivace se perfektně doplňují během letní sezóny, kdy mají lidé tendence za jídlo utrácet více než obvykle.
Už jen záchranou jednoho Dobrovaku z pekárny týdně za 119 Kč (v původní hodnotě 300 Kč) ušetří uživatelé Too Good To Go za rok v přepočtu přibližně 9 412 Kč. Tato částka může přitom pokrýt nemalou část nákladů právě na letní dovolenou. Uživatelé za ní mohou pořídit přibližně 15 vlakových jízdenek z Prahy do Vídně, 4 vlakové jízdenky z Prahy do Říma nebo 3 vlakové jízdenky z Prahy do Amsterdamu. Celosvětové náklady na plýtvání potravinami pro společnost činí přibližně 1,1 bilionu dolarů ročně (WWF, 2024).
O Too Good To Go
Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která spojuje uživatele s partnery, aby zachránili neprodané potraviny a zabránili jejich plýtvání. Se 120 miliony registrovaných uživatelů a 180 000 aktivními partnery v 19 zemích provozuje Too Good To Go největší světové tržiště s přebytečnými potravinami.
Od svého spuštění v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go zachránit před plýtváním více než 500 milionů jídel, což odpovídá zabránění vzniku 1,3 milionu tun CO2e. Projekt Drawdown (2020) vyhodnotil snížení plýtvání potravinami jako krok číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu, a to omezením nárůstu teploty do roku 2100 o pouhé 2˚C.
Další informace o poslání Too Good To Go najdete na Too Good To Go webových stránkách.