Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta
Praha 15. srpna 2025
Léto je v plném proudu a lesy se tak plní šťavnatými borůvkami. Kdo by odolal tomu vydat se s miskou do přírody a vrátit se s modrým pokladem, který voní prázdninami? Pokud máte zásobu těchto drobných plodů, máme pro vás ideální způsob, jak je využít. Tento recept v sobě nese chuť dětství, vzpomínek na prázdniny u babičky i poctivé domácí kuchyně. Sladké knedlíky přelité máslem a sypané cukrem navíc potěší každého, kdo hledá nejen chutné jídlo, ale i dezert v jednom.
Letní klasika, která voní babiččinou kuchyní
Kynuté knedlíky plněné ovocem patří k pokladům naší kuchyně. Jejich příprava může působit náročně, ale ve skutečnosti jde o jednoduché těsto, které si žádá jen trochu trpělivosti a kvalitních surovin. Náplň tvoří šťavnaté borůvky, které vás potěší nejen svou chutí, ale i mnoha benefity. Obsahují silné antioxidanty, vitamin C, železo a působí protizánětlivě. Díky vysokému obsahu vlákniny mají mimo jiné příznivý vliv na naše trávení.[1] Navíc mají nezaměnitelnou chuť, kterou si v kombinaci s nadýchaným těstem zamilujete. Borůvky můžete samozřejmě obměnit i za jiné ovoce, ale právě tyto drobné tmavě modré plody dělají z obyčejného jídla výjimečný letní zážitek!

Mouka, která zajistí dokonalé těsto
Aby bylo kynuté těsto krásně nadýchané, jemné a zároveň drželo tvar, záleží na výběru té správné mouky. Polohrubá mouka Babiččina volba je vyrobena z kvalitní české pšenice, která pochází výhradně od našich zemědělců. Díky jemnému mletí a optimální granulaci je ideální právě na kynuté ovocné knedlíky, buchty či koláče. Babiččina volba navazuje na více než stoletou mlynářskou tradici a díky modernímu zpracování i přísné kontrole si drží stálou kvalitu mouk po celý rok. Mouka se navíc pyšní značkou kvality Klasa, kterou si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Pokud chcete mít jistotu, že se vám těsto povede jako od babičky, mouka Babiččina volba je sázka na jistotu.
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky Babiččina volba
- 200 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- ½ kostky čerstvého droždí
- 3 PL moučkového cukru
- + náplň: lesní borůvky
Na dokončení:
- rozpuštěné máslo
- máta nebo meduňka
- moučkový cukr
Postup:
V míse zpracujte ze všech surovin hladké těsto. Nechte 30 minut kynout pod utěrkou. Pak rozdělte na 8 stejně velkých kusů. V ruce vytvarujte placku, naplňte pořádnou porcí borůvek a udělejte pěkný bochánek.
Rozehřejte vodu v hrnci a postupně povařte všechny knedlíky. Opatrně je pak dávejte do mísy s trochou másla a přikryjte poklicí.
Podávejte řádně přelité máslem a posypané moučkovým cukrem, dozdobte čerstvou bylinkou.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Borůvky [online]. [cit. 2025-08-05]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1035-boruvky