Gastronomie+++

Olivové bagetky jako z pekárny – dokonalá chuť Středomoří pro každé grilování

Praha 8. srpna 2025

Měkké uvnitř, s křupavou kůrkou na povrchu – domácí olivové bagetky si získají srdce každého už při prvním soustu. Díky kvalitní mouce, olivovému oleji a pomalému kynutí chutnají jako z pekárny a skvěle doplní grilované maso i zeleninu. Překvapí svou originalitou, potěší milovníky oliv a během letního stolování elegantně nahradí klasické pečivo.

Klasika doplněná o historické středomořské plody

Měkké a s křupavou kůrkou. Tyhle domácí olivové bagetky si zamilujete hned první zakousnutí. Příprava je jednodušší, než se zdá, a výsledek chutná jako z pekárny. Kvalitní mouka, olivový olej a pomalé kynutí jsou základem vzdušné struktury a plné chuti. A právě během grilovací sezony přichází jejich chvíle. Skvěle se hodí ke šťavnatým steakům, grilovanému kuřeti nebo pečené zelenině. Perfektně nahradí klasické pečivo, a přitom dodají stolování na originalitě. Navíc potěší každého milovníka oliv. Věděli jste, že tyto drobné středomořské plody patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě? Olivovníky mohou opakovaně plodit stovky let a žijí ještě mnohem déle. Nejstarší olivovník na řecké Krétě má odhadem více než 2000 let.  Ať už chystáte rodinnou grilovačku nebo přátelské posezení, tyhle olivové bagetky si rozhodně najdou své místo na stole. A možná zmizí dřív, než stihnete sundat maso z grilu.

Nový název, stejná spolehlivost v kuchyni

Ať už patříte mezi nováčky v kuchyni či ostřílené pekaře a cukráře, dávejte nyní dobrý pozor. Kynutá těsta se řadí v kuchyni k těm náročnějším disciplínám a začátečníci i pokročilí se jí proto občas vyhýbají obloukem. K tomu ale odteď není žádný důvod. S hladkou moukou na Kynuté těsto Babiččina volba se i tato disciplína stane rutinní záležitostí a vy si tak budete moci dopřávat domácí pečivo tak často, jak si jen usmyslíte. Tato mouka dodává těstu typické vlastnosti a pečivo je pak nadýchané, kypré a vláčné. Těsto také dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a dobře drží tvar. Hodí se tedy do kynutých buchet a koláčů, kynutých závinů i vánoček a mazanců nebo třeba i na pečení rohlíků, housek či těchto olivových bagetek. Mouka je vyráběná v českých mlýnech ze 100% českého obilí. Díky svým vlastnostem je držitelkou prestižního ocenění KLASA, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Pokud tuto mouku v regálech obchodů neseženete, můžete s klidem sáhnout po hladké mouce této značky.

Ingredience:

  • 21 g čerstvého droždí
  • 50 ml mléka
  • 500 g hladké mouky na Kynuté těsto Babiččina volba
  • 3 PL kvalitního olivového oleje
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 10 g soli
  • 380 ml vody
  • olivy podle chuti

Postup:

Do mísy robotu odvažte mouku. Na tyto bagetky lze použít hladkou mouku, mouku na kynutá těsta anebo také hladkou špaldovou mouku. V mouce udělejte důlek pro kvásek. Do něj nadrobte čerstvé droždí, přidejte mléko a cukr. Zaprašte moukou a nechte deset minut vzejít.

Nyní přidejte i ostatní suroviny až na olivy a nechte hnětačem zapracovávat cca 10 minut. Dvakrát po 30 minutách těsto přeložte.

Po vykynutí těsta zapracujte olivy, rozdělte na tři části a vytvarujte bagety. Pečte nejlépe na mřížce na bagety zhruba 20 minut při 220 °C.GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny,

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *