Ekonomika

Kdo se stane Vinařem roku České republiky 2025?

Praha 5. srpna 2025

Do letošního 22. ročníku prestižní vinařské soutěže o titul Vinař roku České republiky se přihlásilo celkem 666 vzorků od 66 vinařů. Vítěze vybere odborná komise, v níž tradičně usednou držitelé celosvětově uznávaného titulu Master of Wine. Jméno Vinaře roku 2025 bude známé 20. srpna.

Projekt Vinař roku České republiky si v průběhu let vybudoval pověst jedné z nejkvalitnějších a nejprestižnějších soutěží v České republice. Organizační výbor soutěže věnuje pozornost zejména složení degustačních komisí. Členem je tak například pan Peter McCombie z Nového Zélandu, nositel titulu Master of Wine a vinařský profesionál s více než 30 lety zkušeností.

„Jsme hrdí na to, že se soutěž Vinař roku České republiky stala symbolem profesionality, objektivity a vysoké úrovně hodnocení. Díky účasti špičkových degustátorů z celého světa i podpoře našich partnerů můžeme i letos nabídnout platformu, která ukazuje to nejlepší z našeho vinařství v mezinárodním kontextu,“ říká šéf Organizačního výboru soutěže Petr Marek.

Do Gröbovy vily na pražských Vinohradech tak zamíří pan Ralf Anselmann, majitel jednoho z největších vinařských podniků v Německu – Weingut Werner Anselmann, či prezident Španělské unie degustátorů, pan Fernando Gurucharri. Z České republiky v komisi usedne například prezident Asociace someliérů ČR, pan Ivo Dvořák. Ze sousedního Slovenska přijede kvalitu přihlášených vín posoudit paní Edita Ďurčová, absolventka mezinárodně uznávaného studijního programu Diploma in Wines. Zahraniční odborníky v porotě rovněž zastoupí paní Christine Collins z Francie a paní Elsie Pells z Jihoafrické republiky.

Slavnostní vyhlášení a předání titulu Vinař roku České republiky 2025 proběhne ve středu
20. srpna od 19:00 v sálech Paláce Žofín. Večerem bude provázet Hanka Shánělová, moderátorka Radiožurnálu. Vinařskou noc zakončí Galadegustace všech soutěžících vín, kterou hudebně doprovodí multiinstrumentalista KACZI.

Zpestřením soutěže bude rovněž zahraniční účast, kde se o zisk speciální trofeje utkají vinaři ze Slovenska.

Vinař roku oceňuje jednotlivá vína zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí v soutěžních kategoriích, ale zároveň posuzuje kvalitu každé přihlášené kolekce vín. Z prvního kola hodnocení do velkého finále postupuje osm vinařů s nejlepším bodovaným průměrem. Pro posouzení úrovně komplexní práce vinaře musí každá kolekce obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií. V samotném finále se pak všech osm kolekcí hodnotí znovu bez ohledu na bodování v kole prvním.

Celý projekt, který svou úrovní i významem již překračuje hranice České republiky, by nebylo možné zorganizovat bez účasti partnerů. Poděkování patří společnosti Makro, dále Vinařské asociaci ČR, Stavitelství Řehoř a dalším.

Důležitá data:

7. 7. – 25. 7. 2025       – sběr a evidence soutěžních vzorků

4. 8. – 7. 8. 2025         – zasedání primárních odborných komisí

18. 8. 2025                  – zasedání mezinárodní finálové odborné komise

20. 8. 2025                  – Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže v rámci Gala večera Vinař roku 2025 a Galadegustace v exkluzivních prostorách Paláce Žofín

Vstupenky na Galavečer k zakoupení v síti Ticketmaster zde.

Peter McCombie, Master of Wine

Peter je rodilý Novozélanďan a vinařský profesionál s více než 30 lety zkušeností. Začínal v pohostinství a lásku k vínu objevil až později. Certifikaci Master of Wine získal v roce 1994. Než vstoupil do světa vína, vystudoval politologii a byl profesionálním jachtařem, což v něm vyvolalo chuť cestovat a vzdělávat se. V současné době tak také mentoruje a doučuje studenty Master of Wine po celém světě.

Fernando Gurucharri, prezident Španělské unie degustátorů

Fernando získal titul v biologických vědách a vyšší diplom v oboru enologie a vinařství. Působí jako prezident Španělské unie degustátorů, neziskové organizace, která se od roku 1985 věnuje propagaci kultury a znalostí o víně a jídle. Organizoval mimo jiné Národní soutěže mladých vín (ceny Baco), Mezinárodní vinařské soutěže Bacchus (pod záštitou OIV a VINOFED). Věnuje se rovněž školení panelů senzorické kontroly kvality pro potravinářský průmysl. Fernando je také členem Madridské gastronomické akademie a Profesorem senzorické analýzy na IFE (Institut pro obchodní vzdělávání).

Více o soutěži: www.vinarroku.cz a Facebook nebo Instagram

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *