Gastronomie+++

Pekanové pletence s medem: pečte s ohledem na přírodu

Praha 1. srpna 2025

Sladký, voňavý a léčivý – takový je med, přírodní poklad, který lidé využívají již po staletí. Nejde jen o chutnou potravinu, ale také o přírodní antibiotikum s antiseptickými účinky, které obsahuje celou řadu prospěšných látek. Využití medu sahá od tradičního léčitelství až po moderní kuchyni. Abychom si však jeho účinky mohli užívat i nadále, musíme nejen včely, ale také všechny opylovače chránit – bez nich by totiž mohlo dojít k poklesu biodiverzity a ohrožení rovnováhy přírodních ekosystémů. Podporujme tedy společně české včelaře. Jejich stáčené tekuté zlato můžeme využít k přípravě letního potěšení v podobě lahodných pekanových pletenců – spojení vláčného listového těsta a medovo ořechové chuti zajisté potěší chuťové pohárky celé vaší rodiny!  

Základ funkčních ekosystémů

Sladká hmota nebo léčivý zázrak? Využití medu má v lidovém léčitelství dlouhou tradici. Jedná se totiž o přírodní antibiotikum s antiseptickými účinky, které v minulosti pomáhalo při hojení infikovaných ran. Obsahuje mnohé minerální látky jako železo, hořčík, vápník, sodík, mangan či draslík a dále vitaminy skupiny B a vitamin C.[1] Jedná se ale také o skvělou potravinu, kterou využíváme v kuchyni téměř všichni. Bereme med jako samozřejmost, ale vděčíme za něj včelkám, které mají v ekosystémech mnohem více zásluh než jen pouhou jeho výrobu. Včely a mnozí další opylovači zajišťují opylování rostlin, což podporuje růst stromů, květin a dalších druhů vegetace, které jsou domovem pro celou škálu dalších organismů – od hmyzu přes ptáky až po savce. Jednou z hlavních iniciativ značky Babiččina volba je proto právě podpora včelařů, aby mohli chránit nepostradatelné opylovače a investovali tak do naší udržitelné budoucnosti.

Co vše stojí za výrobou kvalitní mouky?

Každý, kdo se pouští do domácího pečení, moc dobře ví, že základem úspěchu je správná mouka. Ačkoliv se může zdát, že je vždy stejná, opak je pravdou. Její kvalita závisí na mnoha faktorech – například na tom, kolik slunce a vláhy obilí při růstu dostalo. Značka Babiččina volba si s tím ale umí poradit díky přísným interním standardům a pečlivému výběru obilí od českých zemědělců z úrodných oblastí. V letošním roce navíc společnost přešla na nové obaly z papíru s FSC certifikací z odpovědně obhospodařovaných lesů. Aby značka podpořila lokální ekonomiku a pomáhala vytvářet nová pracovní místa, melou a balí mouku na jednom místě. Navíc jejich aktivity nezůstávají jen u mouky – podporují i zmiňované opylovače, kteří jsou klíčem k udržitelné krajině. Pomáhají proto českým včelařům rozšiřovat počty včelstev a společně s lokálními zemědělci zakládat medonosné pásy a květnaté louky, s cílem zachovat rovnováhu ekosystémů a zabránit úbytku biodiverzity v přírodě. Celý proces výroby mouky je tak o férovosti, zodpovědnosti a péči – o půdu, suroviny, lidi i společnou budoucnost.

Více o aktivitách značky Babiččina volba naleznete zde.

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba
  • 500 g vychlazeného másla
  • 50 g změklého másla
  • 3/8 l vody
  • 2 lžíce octa
  • lžička soli

Náplň:

  • 80 g medu
  • 35 g hnědého cukru
  • 1 lžička měkkého másla
  • 30 ml mléka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 100 g pekanových ořechů
  • hladká mouka na podsypání
  • 1 vejce
  • med na pokapání

Postup

Těsto:

K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechejte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.

Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě folie a rozválejte válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta vyválejte pravidelný obdélník, dvakrát tak velký jako obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo máslo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.

Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět těsto rozválejte na úzký obdélník, těsto složte a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.

TIP:

Základem listového těsta je listování, které vzniká tak, že mezi jednotlivé vrstvy těsta (tzv. vodánku) vkládáte máslo. Voda v másle se při pečení odpařuje a nadzvedává pláty těsta. Při válení se suroviny (těsto a máslo) nesmí spojit, proto je dobré pracovat rychle a dávat těsto průběžně chladit, aby máslo netálo.

Pro dobrý výsledek budete potřebovat tuk nebo máslo s 20 % vody a 80 % tuku. Ideální jsou takové tuky, které jsou na dotek plastické a zvládnou vyválení do tenké vrstvy.

Vyplatí se základní těsto zpracovat den předem a nechat ho v lednici odležet do druhého dne a teprve pak jej dokončit.

Pletence:

Med smíchejte s cukrem, máslem a přiveďte k varu. Vhodnější je na tento recept pastový med. Pokud máte tekutý, svářejte ho o něco déle, aby se odpařil dostatek tekutin. Zabráníte tak tomu, aby vám náplň vytékala během pečení.

Mléko smíchejte v malé mističce se škrobem a vlijte do vroucí směsi, krátce provařte, stále míchejte a přidejte nadrobno nasekané ořechy. Odstavte stranou a nechte vychladnout. Občas promíchejte, aby nevznikl škraloup. Dodržujte dávkování, aby nebyla směs příliš tuhá anebo naopak nevytekla z kapsy během zahřívání v troubě.

Na pomoučeném vále rozválejte těsto. Ideálně když se vám povede pravidelný obdélník 30 × 60 cm, který rozkrájíte na 15 × 12 cm.

Rozdělte náplň na střed a po každé straně nařízněte těsto šikmo po šesti proužcích. Ty pak střídavě přehněte přes těsto, vytvořte takovou zavinovačku a přitiskněte, aby náplň nevytekla. Stejně tak přitiskněte vršek a spodek pletence. Ujistěte se, že nikde příliš nekouká náplň.

Pletence nechte chvíli odpočinout na plechu. Troubu rozehřejte na 200 °C, pletence potřete rozšlehaným vejcem, větší pozornost opět věnujte mezírkám a poklaďte pár ořechy na ozdobu. Pečte dozlatova rychle, ideálně kolem 7–10 minut.

Po upečení pokapejte tekutým medem a nechte vychladnout na mřížce.

GoodMills Česko je součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. Společnost GoodMills Česko v současné době nabízí 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově

Bez včel by to nešlo – Bez včel by neexistoval med ani většina druhů vegetace – nejen proto Babiččina volba podporuje české včelaře. Společně s lokálními zemědělci proto zakládají květnaté louky s cílem zachovávat rovnováhu přírodních ekosystémů. Značka tedy přináší nejen mouku prvotřídní kvality, ale i odpovědný přístup k přírodě a k budoucnosti.

Více o aktivitách značky na babiccinavolba.cz

.


[1] ČESKÁ PRŮMYSLOVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA. Med jako sladký lék [online]. 30. června 2025 [cit. 9. 7. 2025]. Dostupné z: https://www.cpzp.cz/clanek/3873-0-Med-jako-sladky-lek.html

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *