Babiččina bublanina: nostalgická chuť léta
Praha 24. července 2025
Venku je krásně, a tak se nikomu nechce trávit doma více času, než je třeba. Sezóna lesních plodů a nejrůznějšího letního ovoce je ale momentálně v plném proudu, což přeci přímo volá po tom, abyste si připravili nějaký lahodný a snadný letní moučník! Proto přicházíme s receptem s nenáročným postupem, pár základními surovinami a hrstmi sezónního ovoce – a za chvilku máte hotovo. Tato babiččina bublanina je přesně tím dezertem, který se hodí k sobotní kávě na terase i k nedělnímu odpoledni s rodinou. Minimum práce, maximální efekt a výsledek, který vypadá i chutná jako od vaší babičky!
Léto v troubě
Bublanina patří k symbolům léta, který mnozí z nás v dětství pravidelně vyhledávali u babičky na kuchyňské lince. V rodinách se recepty často dědí z generace na generaci a stávají se tak plnohodnotným rodinným dědictvím. Zároveň je tento koláč opravdu jednoduchý a jeho přípravu zvládne i úplný začátečník. Dominantou je čerstvé ovoce, které právě dozrává na našich zahrádkách a v sadech, zasazené do nadýchaného piškotového těsta. Bublanině také dodává její tradiční vzhled. Ať už zvolíte maliny[1] ukrývající vlákninu pro zdravé trávení, vitaminy skupiny B a minerály jako draslík či hořčík, nebo rybíz[2], který přináší porci vitaminu C, jež až čtyřnásobně převyšuje citrusy, či se nakonec rozhodnete pro jakékoliv jiné sezónní ovoce, tělo vám za tuto porci letního osvěžení zaručeně poděkuje! Jedno je tedy jisté – ať už si bublaninu upečete s jakýmkoliv ovocem, vždy získáte lahodný letní dezert, který bude chutnat jako od vaší babičky.

Kvalitní mouka, základ každé kuchyně
Aby byl letní koláč opravdu nadýchaný, jemný jako obláček a krásně vláčný, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba je namletá tak, aby perfektně sedla právě k piškotovým moučníkům, jako v případě této letní babiččiny bublaniny. Díky této mouce těsto krásně vykyne, drží tvar a výsledné moučníky mají lehkou, jemně pórovitou strukturu. I když se může zdát, že mouka je všude stejná, její kvalita se liší podle počasí, podmínek pěstování obilí a způsobu zpracování. Babiččina volba však pečlivě vybírá obilí od českých zemědělců z úrodných oblastí a díky přísným standardům si můžete být jistí, že váš koláč bude vždy jemný, nadýchaný a s chutí, která evokuje letní prázdniny. Nejen proto je tato mouka držitelkou značky Klasa a vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů. Pokud byste ji v obchodě nesehnali, můžete také sáhnout po hladké mouce této značky.
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g bílého jogurtu
- 2 hrnky Mouky na Piškotová těsta Babiččina volba + na vysypání formy
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový) + na vymazání formy
- rybíz, maliny, jahody – jakékoliv sezónní ovoce, které máte zrovna při ruce
Zároveň budete potřebovat kulatou koláčovou formu o průměru cca 28 cm.
Postup:
V míse utřete vejce s cukry, přidejte jogurt, mouku, a nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva a olej.
Formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou.
Nalijte do ní těsto a navrch rozložte a pak zlehka prsty zatlačte ovoce, v našem případě červený a bílý rybíz.
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 45 minut).
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Maliny [online]. [cit. 2025‑07‑21]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1023-maliny
[2] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Rybíz [online]. [cit. 2025‑07‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz