Prázdninový hit: palačinky s jahodovým tvarohem
Praha 18. července 2025
Léto bez jahod? To by prostě nešlo. Jejich sezóna sice pomalu končí, ale o důvod víc si je ještě naposledy vychutnat naplno. Jahody jsou nejen chutné, ale i plné vitaminů, minerálů a zdraví prospěšných látek – třeba vitaminu C mají víc než citrusy! Skvěle si rozumí s tvarohem a vanilkovým cukrem, což z nich dělá perfektní náplň pro tyto letní palačinky. Stanou se tak lahodnou a osvěžující letní snídaní, která neurazí ani jako odpolední dezert. Využijte proto letní pohodu naplno a dopřejte si poklidné ráno spolu s našimi palačinkami s jahodovým tvarohem!
Letní ovocný hit
Jedním z nejoblíbenějších letních druhů ovoce jsou… ano, hádáte správně, jedná se o jahody! A jelikož se jejich sezóna pomalu ale jistě chýlí ke konci, není od věci si toto čerstvé letní ovoce ještě naposledy letos vychutnat. Jahody patří mezi ty druhy univerzálního ovoce, které se hodí pro přípravu nejrůznějších dezertů, zmrzlin, omáček nebo marmelád a jsou kromě své neodolatelné chuti populární pro své četné zdravotní benefity. Obsahují vysoký podíl kyseliny listové, jsou bohaté na polyfenoly a v neposlední řadě na minerály draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Možná vás také překvapí, že obsahují dokonce více vitaminu C než mnohé citrusové plody.[1]Palačinky skvěle fungují s mléčnými výrobky – s tvarohem a špetkou cukru se mohou stát chutnou a osvěžující náplní například těchto tenkých palačinek. Připravte si je proto s námi i vy – garantujeme vám, že se stanou hitem letních snídaní, potěší ale i jako odpolední dezert.

Záleží na každé surovině: začněte u mouky
Základní trio mouk v kuchyni používá kdekdo, věděli jste ale, že tímto jejich výčet zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i jednu speciálně na piškotová těsta – na trhu je již řadu let pod názvem Hladká mouka Dortová. Nově však tuto mouku budete nacházet v regálech pod novým názvem jako Mouku na Piškotová těsta. Název je nový, kvalitní mouka zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Doporučujeme ji použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech do šlehaných, třených i litých těst – na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku, beránka, nekynuté výrobky typu perník, makovník a další. Skvěle se hodí i na tyto tenké palačinky!
Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti.
Pokud byste Mouku na Piškotová těsta ve vašem obchodě nesehnali, můžete sáhnout po klasické hladké mouce Babiččina volba.
Ingredience
- 90 g Mouky na Piškotová těsta / Hladké mouky Babiččina volba
- 1 vejce
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce másla
Náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce jahodové marmelády
- 250 g českých jahod
- 1 lžička vanilkového cukru nebo vanilkové esence
Postup
Příprava těsta je velmi snadná. Prosetou mouku prošlehejte v hluboké míse s mlékem, a až bude směs hladká a bez hrudek, přidejte vejce. Je důležité dát vajíčko až nakonec, zamezíte tím právě zbytečným hrudkám. Nyní nechte hotové těsto 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla. Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte stéct těsto rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odchlipovat. Pak ji jemně podeberte a otočte, na druhé straně nechte palačinku minutku takzvaně dojít a je hotovo.
K naplnění palačinek smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem nebo esencí, přidejte marmeládu a nadrobno pokrájené jahody. Dochuťte podle vlastní fantazie citronem. K ozdobení poslouží čerstvé bylinky, drcené ořechy nebo čokoláda.
GoodMills Česko je součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. Společnost GoodMills Česko v současné době nabízí 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově
[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Jahody [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody