Gastronomie+++

Nové hvězdy MICHELIN dorazily do Chorvatska!

Záhřeb, Praha, 4. července 2025      

Chorvatsko se může pochlubit celkem 13 michelinskými restauracemi.

Chorvatsko se může pochlubit jednou restaurací, která se pyšní dvěma michelinskými hvězdami, a 12 restauracemi, které získaly jednu prestižní michelinskou hvězdu, celosvětově nejvýznamnější a nejznámější gastronomickou značku. Toto vyplývá z včerejšho oznámení nejnovějšího výběru MICHELIN pro Chorvatsko, v rámci kterého se restaurace Krug (Split) a Cap Aureo (Rovinj) mohou pochlubit novými hvězdami. Dodejme, že restaurace Agli Agmici z Rovinje si úspěšně udržela dvě hvězdičky, zatímco restaurace Dubravkin put (Záhřeb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhřeb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Korak (Jastrebarsko) si úspěšně udržely po jedné michelinské hvězdě.

„Další vydání průvodce MICHELIN přineslo potvrzení kvality chorvatské gastronomie a dokonalosti našich šéfkuchařů, kteří jsou oceňovaní a uznáváni na celosvětové úrovni. Chorvatská vinařská a gastronomická nabídka je nepostradatelnou součástí naší celkové turistické nabídky, protože dotváří kompletní zážitek z naší země pro každého hosta, naši autochtonnost a kulinářské bohatství. Vzhledem ke svému významu byla tato forma cestovního ruchu uznána i v našich strategických dokumentech a jsme rádi, že kvalita nabídky se rok od roku zvyšuje a je rozmanitější a sleduje globální trendy, aniž by ztratila chorvatskou autenticitu. Gratuluji všem, kteří byli i letos zařazeni do průvodce MICHELIN, který opět zařadil Chorvatsko mezi země špičkové gastronomie,“ uvedl Tonči Glavina, ministr cestovního ruchu a sportu.

Pokud jde o značku MICHELIN Green Star, úspěšně si ji udržely restaurace Zinfandel’s (Záhřeb), Konoba Mate (Korčula) a Korak (Jastrebarsko). Připomínáme, že toto označení je udělováno těm restauracím, které se konkrétně věnují gastronomii založené na udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí.

„Jako hlavního destinačního partnera společnosti MICHELIN pro Chorvatsko nás nesmírně těší nový výběr a udělení prestižních značek našim restauracím. Je to další významné uznání chorvatské gastronomie, ale také potvrzení neustálého zvyšování kvality, autenticity a kreativity na domácí kulinářské scéně. Chorvatsko se stále více profiluje jako špičková eno-gastronomická destinace a výběr MICHELIN je důležitým ukazatelem mezinárodního uznání naší nabídky. Toto uznání patří nejen šéfkuchařům a týmům restaurací, ale také celé destinaci, protože špičková gastronomie se stává stále důležitějším motivem pro příjezd turistů a součástí identity Chorvatska jako země bohaté, kvalitní a udržitelné gastronomie,“ řekl Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení, a upřímně pogratuloval všem, kteří získali nové hvězdy a zachovali si ty stávající.

Kromě těchto značek MICHELIN zařadil na seznam Bib Gourmand také restaurace Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) a K.užina (Split), takže Chorvatsko se může pochlubit celkem 12 restauracemi s touto značkou MICHELIN, která je udělována restauracím, které nabízejí kvalitní menu za přijatelné ceny.

Novinkou je také udělování speciálních cen MICHELIN, které zdůrazňují rozmanitost profesí a dovedností, které tvoří odvětví pohostinství. Speciální ocenění MICHELIN pro mladého šéfkuchaře tak získala Gabriela Filc z restaurace Nebo by Deni Srdoč, zatímco uznání za kvalitu poskytovaných služeb převzala Vera Korak z restaurace Korak. Cenu pro sommeliera získal Dinko Lozica z restaurace LD.

Dodejme, že nová ocenění jsou výsledkem inkognito prohlídek chorvatských restaurací profesionálními inspektory MICHELIN, celosvětově nejvýznamnějším a nejuznávanějším průvodcem po restauracích, na jehož stránkách byl zveřejněn seznam pro Chorvatsko.

Sdílejte ...