Jahodové knedlíky jako od babičky? Klasika, kterou milujeme v každém věku
Praha 14. června 2025
Jahodové knedlíky jsou stálicí české kuchyně – voňavé těsto, šťavnaté ovoce a pořádná porce másla, tvarohu nebo máku. Jen málokterý pokrm dokáže tak rychle vykouzlit vzpomínky na prázdniny u babičky, ulepené ruce od cukru a jahody čerstvě natrhané na zahradě. Ať už je děláte z tvarohového, bramborového nebo kynutého těsta, jedno je jisté – jahody v této roli nikdy nezklamou.
Jak netradičně ozvláštnit ovocné knedlíky? Stačí pár šikovných triků
Není těsto jako těsto
Ovocné knedlíky se dají připravit hned z několika druhů těst. Tvarohové těsto je rychlé, nadýchané a jemné. Skvělé, když nechcete čekat na kynutí. Kynuté těsto působí slavnostněji, protože má více objemu a strukturu, která připomíná buchty. Bramborové těsto je hutnější, hezky drží tvar a svou jemnou chutí skvěle vyvažuje sladkost ovoce. Ať už se rozhodnete pro kterékoliv, můžete ho snadno ozvláštnit. Do samotného těsta se totiž dají přidat i výraznější chutě a textury, třeba mletý mák, citronová kůra, vanilka, jemně nasekaná máta nebo strouhaný kokos. Výsledkem je těsto, které chuťově překvapí a vizuálně zaujme.

Rozvary, žahoury a jiné omáčky
Jahody můžete do knedlíků schovat, ale lze z nich také udělat parádní omáčku. Základem je jednoduchý rozvar – svařené ovoce s cukrem, které vytvoří hustší ovocný sirup. Pokud přidáte trochu smetany nebo tvarohu, vznikne jemnější varianta zvaná žahour. Rozvary se dají připravit z jednoho druhu ovoce (jahody, borůvky, meruňky), nebo jako mix, třeba s trochou limetky a máty. A pokud přidáte kapku vína nebo bezinkového sirupu, povýšíte omáčku na úplně novou úroveň. Žahour se tradičně připravuje z lesního ovoce, smetany a tvarohu. Vznikne krémová, lehce nakyslá omáčka, která se k sladkým knedlíkům perfektně hodí. Skvěle funguje i kombinace rebarbory s vanilkou nebo borůvka s kapkou citrónu.

Máslo, cukr, posypka
Na závěr nesmí chybět to nejlepší. Klasická kombinace rozpuštěného másla, moučkového cukru a tvarohu nikdy nezklame, ale i zde lze experimentovat. Nasekané lískové nebo vlašské ořechy se postarají o příjemné křupnutí a zajímavý chuťový kontrast. Ještě dál se dá zajít s bylinkovou drobenkou. Stačí smíchat máslo, cukr, mouku a jemně nasekanou mátu nebo meduňku. Výsledkem je svěží kontrast k ovoci i těstu. A pokud chcete něco opravdu lahodného, zkuste hnědé máslo. Klasické máslo zahřívejte na mírném plameni, dokud se v něm nezačnou tvořit zlatavé usazeniny a nezačne vonět po oříšcích. Poté ho ihned stáhněte z plotny a přeceďte. Pak už jen stačí přelít tuto voňavou dobrotu přes hotové knedlíky.
Jahody v hlavní roli
Od 11. do 17. června 2025 se Vinohradský Parlament promění v království jahod. Na menu se objeví několik sladkých variací, ve kterých hrají hlavní roli sezónní jahody. Hosté během této akce ochutnají tvarohové knedlíky s jemným jahodovým žahourem a šlehaným tvarohem, kynuté makové knedlíky s bezinkovou espumou a meduňkovou drobenkou i netradiční smažené jahody v bramborovém těstě s vanilkovým krémem a jahodovým prachem. Sladké menu doplní domácí limonády a letní koktejly, které celé zážitkové menu krásně podtrhnou.
„Když začnou zrát jahody, voní to doma jinak. A já mám chuť dělat knedlíky. Každý rok se k nim vracím, jsou to pro mě prázdniny na talíři,“ říká Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu, který je součástí gastroaliance Together. A co by doporučil on sám? „Makové kynuté knedlíky s jahodami a bezinkovou espumou. Mají všechno. Nadýchané těsto, sezónní ovoce a voňavé bylinky. Espuma je vlastně jemná ovocná pěna, která celý pokrm krásně odlehčí. A pak samozřejmě tvarohové knědlíky s jahodovým žahourem. Ty vás vrátí zpátky na zahradu k babičce.“

Sladké recepty z kuchyně Vinohradského Parlamentu
V rámci jahodového týdne se ve Vinohradském Parlamentu objeví šest sladkých jídel s jahodami. Kdo nestihne ochutnat všechno, nebo si chce jahodové menu připomenout i doma, může vyzkoušet dva recepty přímo z kuchyně restaurace.
Tvarohové knedlíky s jahodovým žahourem
Tvarohové knedlíky servírované s jemným jahodovým žahourem, čerstvými jahodami a šlehaným tvarohem s citronovou kůrou. Navrch pražená slunečnicová semínka pro lehce oříškový kontrast.

Suroviny (3 porce):
- 250 g polotučného tvarohu (v alobalu)
- 2 žloutky
- 2–4 lžíce hrubé mouky
- Špetka soli
- Kypřicí prášek na špičku nože
- 500 g jahod
- 100 g cukru
- 0,1 l smetany ke šlehání (33 %)
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 citron
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce slunečnicových semínek
Postup:
- Tvaroh smíchejte se žloutky. Mouku promíchejte se solí a kypřicím práškem a vše spojte do hladkého těsta.
- Na pomoučněném válu vytvarujte váleček a rozkrájejte ho na přibližně 20gramové kousky. Z nich vytvarujte kulaté knedlíky a vařte je v lehce osolené vodě asi 6 minut.
- Mezitím připravte jahodový žahour. Část jahod povařte s cukrem, přidejte smetanu a tvaroh a vše krátce provařte.
- Zbytek tvarohu vyšlehejte s citronovou kůrou a moučkovým cukrem do hladkého krému.
- Slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi.
- Na talíř servírujte uvařené knedlíky, přelijte je žahourem, přidejte šlehaný tvaroh, čerstvé jahody a posypte slunečnicí a moučkovým cukrem.
Makové knedlíky s jahodou
Nadýchané kynuté knedlíky s jemným makovým těstem, plněné čerstvými jahodami. Ve Vinohradském Parlamentu je servírují s bezinkovou espumou a meduňkovou drobenkou – u vás doma ale skvěle zafungují i s přepuštěným máslem a moučkovým cukrem.
Suroviny (4 porce):
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- ½ kostky droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 0,25 l plnotučného mléka
- 1 vejce
- Špetka soli
- 100 g mletého máku
Postup:
- Z části mléka, cukru, droždí a trochy mouky připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
- Do mísy nasypte zbytek mouky, přidejte vejce, sůl, mák a přilijte kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho pod utěrkou kynout asi 30 minut.
- Vykynuté těsto rozválejte, rozkrájejte na menší dílky, naplňte je čerstvými jahodami a zabalte do kulatých knedlíků. Posypte je lehce moukou a nechte ještě 10 minut dokynout.
- Knedlíky vařte v osolené vodě 8–10 minut, podle velikosti.
- Podávejte s přepuštěným máslem a moučkovým cukrem.
