Poklidná víkendová snídaně s rodinou či přáteli? To chceme, říkají Češi
Praha, 10. června 2025

Léto se blíží a s ním i nekonečné možnosti setkávání s rodinou a přáteli. Klasických večerních grilovaček není nikdy dost. Co takhle ale překvapit a pozvat své blízké na klidnou letní snídani, venku a třeba i s grilem? Většina Čechů říká, že by takové pozvání přijala velmi ráda.
Klidné víkendové snídaně, bez spěchu a na čerstvém vzduchu – to je něco, po čem Češi opravdu touží. Téměř 80 % dotázaných v průzkumu značky Vitana by pozvání na takovou událost s radostí přijalo. Paradoxně však jen málokdo z nás podobná setkání pravidelně organizuje. Pouhá třetina lidí se občas schází u snídaně s přáteli a rodinou a jen necelá 3 % tak činí pravidelně. Pokud tedy chcete v nadcházející letní sezóně své hosty překvapit a nabídnout jim něco nečekaného, Vitana přichází s tajným tipem: zkuste snídani, třeba i se zapojením grilu!
Na grilované snídani si každý najde to své

Důvodů, proč by se novinka mohla vašim hostům zalíbit, je celá řada. Klíčem k jejich spokojenosti je pochopit, co od víkendového setkání vlastně očekávají. Vítězem je posezení na čerstvém vzduchu – pro téměř 40 % dotázaných. Poslouží i terasa či balkon. Pro třetinu je to skvělá příležitost potkat své blízké, třetině se líbí, že jde o netradiční zážitek a neobvyklý styl snídaně. A právě kombinace posezení na čerstvém vzduchu, originálního zážitku a klidného setkání s rodinou či přáteli přirozeně vybízí k rozvážné konzumaci beze spěchu. To z víkendové snídaně může udělat nezapomenutelný moment.
„Pro téměř 70 % lidí je víkendová snídaně mnohem víc než jen obyčejné ranní jídlo ve všední den. To přímo vybízí k setkání,“ říká Jitka Vomáčková, marketingová manažerka ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, do jejíhož portfolia Vitana patří. „Zajímavé je, že my ženy po takovém netradičním začátku víkendového dne toužíme více než muži. Jen 10 % žen by si příležitost jít na víkendovou snídani nechalo ujít, u mužů je to dvakrát více,“ dodává Vomáčková.
Slané je jistota
A co byste měli hostům nabídnout? Rozhodně nešlápnete vedle, pokud zkombinujete sladké a slané – 36 % lidí má k snídani rádo obě chutě, k tomu dalších 30 % preferuje vyloženě slané snídaně. To znamená, že můžete zapojit i gril – třeba elektrický, kontaktní… Grilování k snídani samozřejmě nemusí znamenat těžká a mastná jídla. Naopak, existuje celá řada skvělých a lehkých receptů, která se perfektně hodí k rannímu hodování!

„Snídaně jsou skvělá příležitost uchopit grilování z jiného, kreativního pohledu,“ vysvětluje šéfkuchař Pavel Švestka a dodává: „Postřižiny jsou sice klasika, nemusíme ale grilovat vepřovou krkovici. Vyzkoušejte třeba grilovaný kváskový chléb s avokádem a klobáskou, snídaňový croissant se salátem a slaninou, špíz s halloumi a bylinkami nebo francouzský toast se skořicí a banánem.“
„K tomu všemu se skvěle hodí grilovací nabídka od Vitany. Třeba Francouzský či Ceasar dresink na saláty, Salsa omáčka nebo grilovací koření bez soli,“ uzavírá Jitka Vomáčková.
Právě Salsa omáčka je jednou z letošních novinek, které Vitana pro grilování přináší. Další jsou Omáčka na trhané maso, marinády Pikantní a Teriyaki, nové kořenící směsi – Grilovací koření nepálivé a Grilovací koření na ryby. Zachutná vám i kečup OTMA s příjemnou chutí česneku.
Konkrétní recepty šéfkuchaře Pavla Švestky pro snídaňové grilování včetně image fotografií naleznete v příloze.
Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.
Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává cca 2500 pracovníků. V současnosti zaujímá pozici druhého největšího výrobce balených potravin v Česku a čtvrtého na Slovensku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Hamé, Otma, Masox a Májka. Své produkty – koření, polévky, pomazánky, bujóny, hotová jídla, džemy, kečupy, sterilovaná a mražená jídla atd. – vyrábí v 11 závodech (10 v Česku a 1 na Slovensku) a vyváží do 40 zemí světa.