Ekonomika

Svačiny do batohu: Co přibalit na výlet i na piknik

Praha 25. května 2025

Teplé dny vybízejí k výletům, pobytu venku i piknikům pod širým nebem. K těmto aktivitám neodmyslitelně patří i dobrá svačina. Co zabalit do batohu, aby jídlo na cestách bylo chutné, výživné a zároveň odolalo teplejším podmínkám? To radí Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zabývá vyváženým stravováním Čechů.

Ideální svačina by měla být, pokud možno vyvážená, pestrá a zahrnovat především zeleninu a ovoce, které tvoří alespoň polovinu porce. K tomu je vhodné přidat kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, které zajistí dlouhotrvající pocit sytosti a dodají tělu potřebné živiny na celý den.

Tipy na univerzální svačiny

Při balení svačiny na výlet je důležité zajistit, aby byla zdravá, chutná a zároveň přizpůsobená délce a náročnosti cesty. „U kratších výletů je obvykle méně starostí s trvanlivostí a objemem, ale i tak je dobré volit potraviny, které jsou vyvážené. Naopak u delších a náročnějších výletů je potřeba dbát na to, aby svačina odolala teplu a zároveň poskytla energii na celý den,” doporučuje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

V závislosti na typu výletu se mění i výběr potravin. Na pikniky se hodí trochu jiné jídlo než na vysokohorské túry. Přesto ale existují univerzální varianty svačin, které se hodí do hor i k příjemnému posezení v parku:

  1. Celozrnný chléb nebo wrap
    Chléb i wrap lze naplnit hummusem, avokádem, zeleninou nebo rostlinnou pomazánkou. V kombinaci s vlákninou a bílkovinami zasytí na delší dobu.
  2. Trail mix do kapsy
    Směs ořechů, semínek a sušeného ovoce je ideální do batohu i auta. Příkladem mohou být mandle, kešu, dýňová semínka a rozinky. Přidat lze i pár kousků kvalitní hořké čokolády.
  3. Zelenina s hummusem
    Mrkev, okurka, rajčata, paprika nebo řapíkatý celer vydrží i teplejší podmínky. Nakrájená na plátky vytvoří ve spojení s hummusem chutnou a výživnou kombinaci.
  4. Ovocné špízy nebo celé plody
    Banány, jablka, hrozny nebo meruňky se dají snadno přenášet a osvěží i v horkém dni. Pokud se doplní hrstí ořechů, vytvoří kompletní svačinu.
  5. Domácí tyčinky plné energie
    Ovesné nebo proteinové tyčinky s nízkým obsahem cukru sesnadno přenášejí, mají dlouhou trvanlivost a dodají potřebnou energii. Tyčinky je možné připravit i domácí a poté vždy přibalit na výlet.
  6. Mini porce pro děti
    Na výletech s dětmi je dobré mít po ruce menší porce oblíbených svačin – nakrájené ovoce, sušenky s nízkým obsahem cukru nebo mini-sandwich. Děti často jedí po troškách, a tak je praktičtější rozdělit jídlo do menších krabiček.

Pitný režim jako základ každé cesty

Pitný režim je klíčovým prvkem každé cesty, ať už jde o výlet do přírody nebo piknik. Tělo potřebuje dostatek tekutin, aby zvládlo teplotní výkyvy a fyzickou aktivitu. Dehydratace může vést kromě únavy a poklesu výkonu v extrémních případech až ke kolapsu. Proto je důležité pít pravidelně a zajišťovat tělu potřebnou hydrataci. Nejlepší volbou je čistá voda nebo minerální voda, která nejen hydratuje, ale také doplňuje potřebné minerální látky. Připravit si můžeme také vodu s citronem nebo nakrájeným ovocem či bylinkový čaj bez cukru. Při delších výletech je užitečné mít k dispozici chladicí obal nebo termosku, která udrží vodu příjemně osvěžující.

Pozor na bezpečnost potravin

V teplejším počasí je důležité věnovat pozornost tomu, jaké potraviny si s sebou na výlet bereme a jak je skladujeme. „Potraviny jako měkké sýry, majonézové pomazánky nebo uzeniny mohou rychle podléhat zkáze a při nesprávném uchování představují zdravotní riziko. Proto jsou na delší výlety nevhodné. Sáhnout tedy můžeme po potravinách s nižší kazivostí, jako jsou tvrdé sýry, rostlinné pomazánky, sterilovaná zelenina nebo cereální sušenky,” radí Ing. Monika Zábojníková.

Při balení a uchovávání potravin může pomoci i termoobal nebo chladící vložka. Svačinu můžeme zabalit také do opakovaně použitelných krabiček, látkových ubrousků nebo voskovaných obalů. Vyhneme se tak jednorázovým plastům a obalům, které zbytečně zatěžují životní prostředí.

O projektu Půl talíře

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.


Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat.

Více na www.farmabezdinek.cz

Sdílejte ...