Gastronomie+++

Národní soutěž Chléb roku 2025 již brzy pozná své vítěze

Praha 25. května 2025

Svaz pekařů a cukrářů v ČR pořádá ve středu 28. května 2025 tradiční odbornou soutěž Chléb roku 2025. Soutěžní klání se uskuteční v prostorách Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích, kde bude odborná porota posuzovat nejlepší chleby letošního roku. Slavnostní vyhlášení se odehraje v průběhu galavečera na Dnech chleba 12. června v prostorách centra Ideon Pardubice.

Soutěží se v pěti kategoriích, což zajišťuje široké zastoupení různých druhů chleba od českých pekařů. Soutěžní vzorky hodnotí 20 certifikovaných komisařů a jednotlivé chleby posuzují podle propracovaného 100bodového schématu. Senzorické parametry zahrnují vzhled, tvar a objem, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, která je při hodnocení v soutěži Chléb roku nejdůležitější.

„Soutěž Chléb roku je pro české pekařství svátkem kvality a tradice. Těší mě, že se do ní každoročně zapojují pekaři z celé České republiky a úroveň soutěžních chlebů stále roste. Pro spotřebitele je to jasný signál, že chléb českých pekařů je moderní, inovativní, ale zároveň ctí klasické hodnoty a poctivé řemeslo,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání ocenění proběhne letos 12. června v rámci Dnů chleba na slavnostním galavečeru v prostorách výstavního centra Ideon Pardubice. Zde budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií a oceněny mimořádné pekařské výkony. Soutěž Chléb roku dlouhodobě podporuje pekařské řemeslo, inovace i kvalitu tuzemského pečiva. Svaz pekařů a cukrářů v ČR děkuje všem partnerům i soutěžícím za účast a podporu.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin či služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Tomáš Iľko

Sdílejte ...