Gastronomie+++

Omeleta se žampiony, mrkví a špenátem: tip na vyváženou velikonoční snídani!

Praha 15. dubna 2025

Prodloužený velikonoční víkend se blíží a všichni jistě nedočkavě vyhlížíme pěkné počasí, příjemný čas s našimi nejbližšími, a hlavně spoustu dobrého jídla. Hlavní roli budou hrát jednoznačně vajíčka, a proto jistě každý recept s jejich využitím oceníte! Vajíčka jsou skvělým zdrojem esenciálních aminokyselin a zároveň obsahují kvalitní bílkoviny, které dokáží skvěle zasytit. Jsou proto oblíbeným snídaňovým pokrmem, který můžete vyzkoušet například na způsob této jarní omelety se žampiony, mrkví a špenátem!   

Velikonoce bez vajíček? Ani náhodou!

S přicházejícími Velikonocemi se do našich jídelníčků propracovávají pochutiny jako mazanec, jidáše či nádivka, hlavní roli ale hrají jednoznačně vajíčka. Vajíčka jsou skvělou potravinou, jelikož jsou spolu s masnými a mléčnými výrobky zdrojem tzv. esenciálních aminokyselin. Cennější částí vajec je konkrétně žloutek, který obsahuje vitamíny A, D, E a skupiny B, a také například pro tělo dobře využitelné železo. Žloutek navíc obsahuje příznivý poměr nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, které jsou pro naše tělo důležité, aby např. rozpouštěly vitamíny A, D a E,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka ve společnosti Nestlé a vedoucí programu Nestlé pro zdraví dětí. Vejce jsou navíc bohaté na kvalitní bílkoviny, které zasytí, a jsou tak skvělým zpestřením našeho jídelníčku. Tipem, jak si je v tomto jarním období připravit, vám může být tato omeleta se žampiony, mrkví a špenátem, která skvěle doplní váš sezónní jídelníček. Dobrou chuť!

Suroviny na omeletu pro 4 osoby:

  • 200 g listového špenátu
  • 120 g žampionů nakrájených na malé kousky
  • 80 g najemno nakrájené cibule
  • 150 g hrubě nastrouhané mrkve
  • 12 rozmíchaných vajec 
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany 
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Cibuli a žampiony orestujte na olivovém oleji. 
  2. Dále přidejte nastrouhanou mrkev a špenát a restujte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté směs dochuťte a odložte stranou. 
  3. Vyšlehejte vejce s mlékem a smetanou. 
  4. Rozehřejte pánev na střední až vyšší stupeň a přidejte do ní trochu olivového oleje. 
  5. Když je pánev rozehřátá, vylijte na ní připravenou směs asi do výšky 2 cm. Rovnoměrně směs rozprostřete po celé ploše pánve. 
  6. Když se začnou okraje omelety zabarvovat, přidejte směs zeleniny s houbami. Poté opatrně omeletu zarolujte a přendejte na talíř. 

Nestlé pro zdraví dětí

Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a jeho cílem je motivovat rodiny, a především pak žáky základních škol k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit jejich zájem o pohybové aktivity. Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace, kdy více než pětina populace dětí v Česku ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní. 

Nestlé pro zdraví dětí letos v ČR slaví 10. výročí a od svého vzniku proškolil v Česku více než 140 000 dětí. Projekt má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku. 

Sdílejte ...