Energie na celý den: banánové lívance s proteinem
Praha 17. ledna 2025
Leden je měsíc nových začátků, předsevzetí a návratu ke zdravějším návykům. Po svátečním období plném bohatého hodování máte ideální příležitost zaměřit se na lehká, výživná a chutná jídla, která podpoří vaše zdraví a dodají tělu potřebnou energii. Vykročte vstříc zdravějšímu životnímu stylu a potěšte vaše tělo a chuťové buňky naším receptem na banánové lívance s proteinem. Tento moderní twist na tradiční lívance spojuje jen to nejlepší: kvalitní špaldovou mouku, která podpoří trávení, přirozenou sladkost zralých banánů a dávku proteinu, která vás zasytí. Ať už si je dopřejete jako snídani, která nakopne váš den, nebo jako zdravou svačinu po cvičení, jedno je jisté – díky tomuto receptu bude váš den chutnější než kdy dřív.
Banán aneb zlatý plod

Banány jsou nejen oblíbenou svačinou na cestách, ale také skutečnou zásobárnou živin prospívajících našemu zdraví. Jsou bohaté na draslík, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a podporuje správnou funkci svalů a nervů. Hořčík, další z jejich cenných složek, je klíčový pro energetický metabolismus a zdravé svaly. A aby toho nebylo málo, banány obsahují vitamin B6, který posiluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály.[1] Tento zlatý plod pochází z jihovýchodní Asie a patří mezi nejstarší pěstované ovoce na světě. Archeologické nálezy naznačují, že banány byly pěstovány již před 7 000 lety. Pro jejich přirozenou sladkost a chuťovou všestrannost jsou navíc ideální ingrediencí pro moderní recepty – jako je například tento na proteinové lívance.
Opravdová špalda na prvním místě
Špaldová mouka je oblíbená nejen díky přínosu pro lidské zdraví, ale také díky své jemné oříškové chuti, která dodá každému receptu jedinečný šmrnc. Oproti běžné pšeničné mouce obsahuje celozrnná mouka cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku) a má v sobě tak více vlákniny, která přispívá ke zdravému trávení. Při výběru špaldové mouky však dbejte na její kvalitu. Ne všechny mouky, které nesou označení „špaldová“, totiž skutečně obsahují pravou špaldu. Mnohé produkty obsahují jen podíl pšenice špaldy, nebo dokonce výhradně běžnou pšenici. Proto doporučujeme mouky Babiččina volba, u kterých si můžete být jistí jejich vysokou kvalitou. Špaldová mouka této značky je totiž vyrobena z prastarých odrůd pšenice špaldy. Její kvalitu navíc otestoval a ocenil i nezávislý test spotřebitelů Můj super box.
Ingredience
Na 5 ks lívanců:
- 1 vejce
- ½ hnědého nebo přezrálého měkkého banánu
- 4–5 PL vody
- 40 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 20 g proteinu
- 40 g ovesných vloček
- 1 ČL skořice nebo perníkového koření
- 1 ČL prášku do pečiva
Na zdobení:
- proteinová čokoládová nebo karamelová pomazánka
- čerstvé ovoce
- skyr s proteinem
Postup
Nejprve v misce vidličkou rozmačkejte banán, poté přimíchejte vejce. Přidejte protein, jemné ovesné vločky a vodu. Vše míchejte do těstíčka a pak přidejte i zbylé suroviny.
Těsto nechte 10 minut odpočinout, aby se s ním pak dobře pracovalo na pánvi. Menší naběračkou nanášejte na nepřilnavou pánev. Opékejte na mírném plameni z obou stran.
Hotové lívanečky podávejte s oblíbenou pomazánkou nebo skyrem a čerstvým ovocem.
Laura AlluriGoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Lito
[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Výživa pro imunitní systém [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1460-vyziva-pro-imunitni-system.
NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Hořčík [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1148-horcik.
NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Draslík [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1145-draslik.