Gastronomie+++

Novoroční menu sestavte tak, aby se vaší domácnosti drželo štěstí

Praha 9. prosince 2024

Tradičním novoročním obědem bývá čočka nakyselo s kouskem uzeného. Ale co malá obměna tradice? Čočku v menu zakomponujte do předkrmu nebo polévky. A jako druhý chod servírujte pokrm z masa. Ne však ledasjakého – mělo by jít o maso zvířat, která se chovala ve chlévě, aby se blahobyt držel doma. Zvlášť pak vepřík dokáže domácnosti podle tradic přinést štěstí.

„Čočku určitě nevynechávejte, protože rodině přináší prosperitu a peníze. Ale to neznamená, že si ji musíte dopřát nutně jako hlavní chod. Nejvíce asi v tomto směru fandím vepřovému. Rakušané a Maďaři typicky na novoroční oběd servírují vepřovou pečeni, protože podle jejich zvyklostí přináší vepř štěstí a je symbolem pokroku – nikdy nejde vzad, vždy jen vpřed. Zato bych nedoporučoval podávat rybu, drůbež nebo rychlé běžce jako zajíc či králík. Jednoduše proto, aby štěstí z domu neuplavalo, neuletělo a neuteklo. Zvířata chovaná ve chlévě naopak znamenají stabilitu,“ říká k tradicím Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Vepřová pečínka se špaldovým knedlíkem

Suroviny:

Na vepřovou pečínku:

  • 1,5 kg vepřového masa (může být plecko, pečeně i krkovice nebo kolínko)
  • 300 ml černého piva
  • 200 ml vody
  • 150 g celeru
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • Sůl a pepř
  • 1-2 lžičky škrobové moučky

Špaldové knedlíky:

  • 130 g hrubě mleté celozrnné špaldové mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 celozrnný rohlík
  • Sůl
  • pažitka

Postup:

Příprava masa:

  1. Maso omyjeme a očistíme. Pokud budete připravovat koleno, udělejte do kůže zářezy, ale neprokrojkte až do masa. Potřete solí a pepřem a vložte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Cibuli, celer a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Rozložte je kolem vepřového do pekáče, přilijte 200 ml vody, polovinu piva a vložte do vyhřáté trouby. Pečte hodinu a půl. Během pečení maso často podlévejte a obracejte.
  3. Upečené maso přesuňte z pekáčku na rošt, šťávu slijte a zatím dejte stranou. Maso vraťte na roštu zpět do trouby a přepněte na gril a 15 minut opékejte při vyšší teplotě. Během opékání potírejte pivem a pečte, dokud se nevytvoří křupavá kůrčička.
  4. Vypečenou šťávu provařte, přelijte přes cedník a případně odstraňte přebytečný tuk. Vmíchejte škrobovou moučku, a ještě jednou nechte projít varem. Dochuťte solí a pepřem.

Příprava knedlíku:

  1. Celozrnný rohlík nakrájejte na kostičky. Vajíčko rozklepněte a oddělte bílek a žloutek. Bílek vyšlehejte na tuhý sníh a zatím odložte.
  2. Žloutek rozkvedlejte v mléce a nalijte na nakrájené pečivo. Chvilku nechte nasáknout. Přisypejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, nakrájenou pažitku a propracujte. Nakonec do těsta jemně zamíchejte bílkový sníh.
  3. Z těsta vytvarujte dva knedlíky a vařte 20 minut v páře nebo ve vodě.   

Tip šéfkuchaře:

„Špaldový knedlík půjde dobře připravit i v hrnkové variantě. Dva pevné hrnky bez zabolení dobře vymažte, můžete použít olej či sádlo. Naplňte je těstem zhruba do dvou třetin a postavte do hrnce s vodou tak, aby hladina sahala do poloviny výšky hrnečků. Vařte 30 minut pod pokličkou,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na knedlíkové přílohy k novoročnímu menu najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou můžete až do 20. 12. 2024 pořídit s jedinečnou vánoční slevou 44 %. Stačí při nákupu na webu kuchařky v košíku zadat slevový kód *Vanoce24. V rámci jedné objednávky takto můžete zakoupit až tři výtisky kuchařky.

Kateřina Šimková, Petr Kosiner

O firmě – Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.

Sdílejte ...