Gastronomie+++

Podzimní kouzlení v kuchyni: halloweenské cake pops

 Praha 31. října 2024

Ať už letos plánujete oslavit Halloween nebo se držíte tradičního Svátku Všech svatých, je to ideální příležitost vnést do svého domova trochu tajemna. A pokud to navíc znamená si připravit něco lahodného, nadchnou se pro to jistě i děti i dospělí. Pusťte se proto s námi do těchto kouzelných dobrot, které vám pomohou navodit tu správnou podzimní atmosféru! Halloweenské cake pops nejen skvěle vypadají, ale i tak chutnají! Na první pohled jednoduché lízátko, uvnitř se však skrývá sladké překvapení. Nechte proměnit podzimní pečení v nezapomenutelný zážitek plný kouzelné atmosféry a sladké magie!

Tajemný halloweenský dezert

Halloween se řadí k prastarým keltským svátkům, které jsou opředeny mýty a legendami. Připadá na rozdíl od Svátku Všech svatých na poslední říjnový den, který keltové považovali za konec léta, a zároveň za začátek keltského nového roku tzv. Samhain. V tento den se otevírají brány do světa mrtvých, a staří keltové si proto v tuto dobu připravovali oltáře a svítilnami z vydlabaných řep svítili svým zesnulým předkům na cestě domů i zpět do podsvětí. Aby sebe a své blízké ochránili před zlými duchy, malovali si obličeje a převlékali se do starých hadrů. Ačkoliv už se v dnešní době dlabou dýně a lidé si místo starých hadrů pečlivě vytvářejí propracované kostýmy, kouzlo a tajuplnost Halloweenu přitahují stále více lidí. České Dušičky se naopak řadí spíše ke konzervativnějším svátkům, kdy rodiny uctívají své zemřelé zapálením svíček či květinami, a připadají na druhý listopadový den. Ať už ale slavíte anglosaský Halloween či tradiční Svátek Všech svatých, můžete si tyto svátky zpříjemnit něčím, co zaručeně potěší nejen vaše nejmenší ratolesti. Vyzkoušejte proto náš recept na tajemné halloweenské cake pops, sladkou pochoutku, která skrývá mnoho překvapení! Na první pohled vypadají jako čokoládová lízátka, co se ale nachází uvnitř, zůstává opředeno tajemstvím.

Kvalita, kterou využívá i sám Josef Maršálek

Ať už patříte mezi příležitostné pekaře, kteří sladké dezerty připravují primárně pro své vlastní potěšení, nebo se řadíte k lidem, k nimž chodí jejich známí pro tyto dezerty rádi na návštěvu, nepřejete si jistě nic jiného, než aby se výsledek vždy vydařil. A k tomu, aby se každé vaše pečení mohlo řadit už jen k těm povedeným pokusům, je třeba využívat kvalitní suroviny, na které se můžete vždy spolehnout. Na mouky Babiččina volba při svém pečení sází i ambasador této značky, mistr cukrář Josef Maršálek.  Pro tento halloweenský recept se skvěle hodí právě osvědčená klasika, kterou je Polohrubá mouka Babiččina volba, jež je umleta z pečlivě vybraného obilí 100% českého původu, a navíc nosí označení kvality Klasa. Pokud jste se ale vzhlédli ve spolupráci s univerzálním géniem pro každou kuchyni – Univerzální moukou Babiččina volba, můžete použit samozřejmě i tu!

Ingredience

Na základ:

  • 3 vejce
  • 45 g třtinového cukru
  • 30 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 20 g kakaa
  • špetka soli

Na směs:

  • 50 g arašídového másla
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1–2 polévkové lžíce domácí marmelády

Na zdobení:

  • 200 g bílé čokolády nebo barevné cukrové polevy
  • potravinářská barva podle vlastní volby
  • špejle na lízátka a zdobení

Postup

Vejce si vyšlehejte s cukrem do světlé husté pěny. Kakao spolu s moukou promíchejte a stěrkou zapracujte do těsta. Piškot pečte v menší formě při 170 stupních Celsia 15–20 minut.

Po upečení nechte zcela vychladnout. Korpus nadrobte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo, arašídové máslo a marmeládu.

Tvarujte kuličky o gramáži cca 20 g a nasaďte je na špejle. My jsme použili dřívka na nanuky, použít lze i tyčky. Kuličky na špejlích dejte chladit do lednice, aby ztuhly.

Vychlazené kuličky namáčejte do čokoládové polevy. Hotové kuličky opět dejte vychladit.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Laura Alluri

Sdílejte ...