Zdraví

Konec sladkých časů?

Praha 12. října 2024

16. října 2024 pořádá Fórum zdravé výživy každoroční Celostátní odbornou konferenci. V letošním roce je organizována u příležitosti 30. výročí činnosti tohoto dobrovolného sdružení předních odborníků na prevenci civilizačních onemocnění. Její téma je pro oslavy typické: cukr. Odborné informace budou nejen o cukru, ale i o jeho alternativách, sladidlech a sacharidech obecně.  A to od vědeckých poznatků v oblasti působení sacharidů a cukru na lidský organizmus až po praktické rady.

„Sacharidy by v našich jídelníčcích měly zaujímat kolem 50 % z celkového denního příjmu energie. Při běžném režimu bez dietních diktátů to je cca 300 g na den. Obecně výhodnější jsou pro nás sacharidy, které mají složitější složení. Jednoduché sacharidy neboli cukry, tj. ty, které mají sladkou chuť, bychom měli omezit na příjem do 10 % z celkové energie. To je v praxi cca 50 až 60 g za den – pro představu jedna čajová lžička cukru představuje asi 5 g a polévková lžíce asi 10 g. Toto množství přitom nezahrnuje jen cukr, kterým běžně sladíme, ale také cukr, který je přidaný do potravin, a to včetně nápojů,“ upozorňuje členka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění u dospělých i dětí.

Nejen sacharidy, ale i cukr a jeho alternativy jsou nosným tématem letošní Celostátní odborné konference, na které budou přednášet členové Fóra zdravé výživy a další přední odborníci v daném oboru. „Zaměříme se i na specifické skupiny, kde se problematika cukru a sacharidů často diskutuje, jako jsou děti nebo sportovci. Nevynecháme ani aktuální téma umělé inteligence. Věnovat se budeme otázce populárních nízkosacharidových diet či cukru jako součásti pitného režimu. Věříme, že neméně zajímavá budou sdělení týkající se různých variant, alternativ či náhražek cukru, v jídelníčcích populace často preferovaných,“ dodává Boháčová. 

Obzvlášť při fyzicky náročné práci nebo pro sportovce sacharidy včetně cukrů mohou být i užitečné, protože ovlivňují výkon a regeneraci. Jako primární zdroj energie pro svaly během fyzické aktivity hrají důležitou roli v udržování a obnově zásob glykogenu ve svalech a játrech. To je důležité hlavně pro vytrvalostní sporty, kde je potřeba dlouhodobý přísun energie. Celkově by sportovci měli konzumovat 3 až 12 g sacharidů na kilogram tělesné hmotnosti denně, v závislosti na individuálních potřebách. Správné řízení příjmu sacharidů je klíčové pro dosažení optimálního výkonu a zdraví, a proto je vhodné konzultovat stravovací plány s odborníky na výživu.

„Konzumace sacharidů 1 až 4 hodiny před tréninkem zajišťuje dostatečnou energii pro optimální výkon. Během dlouhotrvajících aktivit, které přesahují 90 minut, je vhodné doplňovat sacharidy prostřednictvím sportovních nápojů nebo gelů, což pomáhá udržet výkon a oddálit únavu. Po tréninku je klíčové konzumovat sacharidy do 30 minut, aby se rychle obnovily glykogenové zásoby a podpořila se regenerace,“ vysvětluje člen Fóra zdravé výživy RNDr. Pavel Suchánek, výzkumný pracovník a odborník na výživu při sportu. „Stabilní přísun energie bez rychlých výkyvů hladiny cukru v krvi přitom poskytují kvalitní zdroje sacharidů, jako jsou celozrnné produkty, ovoce a zelenina. Nadměrná konzumace zejména jednoduchých sacharidů (cukrů), pokud není vyvážena odpovídající fyzickou aktivitou, může vést k přibírání tělesné hmotnosti,“ upřesňuje RNDr. Suchánek.

Celostátní odborná konference »Sladká oslava aneb 30 let FZV« se koná v IKEM 16. 10. 2024, tradičně ve středu v polovině října, která tentokrát připadá zároveň na Světový den výživy. Zájemci z řad novinářů mají vstup zdarma, akreditace předem je však nutná. Detailní program a ostatní informace na www.fzv.cz

Členy FZV jsou odborníci z oblasti nutričního poradenství, kardiologie, gastroenterologie, technologie potravin a dalších oborů zabývajících se problematikou výživy: prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, MUDr. Alexandra Moravcová, PhDr. Tamara Starnovská, RNDr. Pavel Suchánek, DiS. a Věra Boháčová, DiS.

„Cílem činnosti FZV je stále osvěta v oblasti zdravého životního stylu. Za dobu svého působení FZV poskytlo tisíce mediálních rozhovorů a článků, připravilo mnoho propagačních materiálů. Pro laickou veřejnost vydalo tři stěžejní publikace: Zdravá výživa pro každý den, 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách, Receptář zdravé výživy. Vytvořilo Potravinovou pyramidu FZV a pořádá přednášky, např. pro Univerzitu třetího věku. V rámci aktivit pro odbornou veřejnost členové FZV, v čele s doc. MUDr. Pavlem Kohoutem, PhD, přispěli do rozsáhlé a úspěšné odborné publikace Klinická výživa. V posledních letech se FZV zaměřilo na spolupráci s odbornými společnostmi, zejména s Českou společností pro aterosklerózu, Českou angiologickou společností a Českou farmaceutickou společností. Doufám, že členové FZV a hlavně jejich následovníci budou v těchto aktivitách pokračovat nejméně dalších 30 let,“ říká předseda Fóra zdravé výživy prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM. „Již tradiční akcí FZV je každoroční Celostátní odborná konference na aktuální témata z oblasti výživy, kterou již absolvovalo jistě více než tisíc účastníků, především z řad nutričních terapeutů, ale i lékařů zajímajících se o tuto problematiku. Letos bude tato akce zaměřena na problematiku cukrů a sacharidů, jejich vliv na kardiovaskulární systém, ale i na řadu dalších aspektů našeho života. Doufám, že nabídneme i realistická řešení, jak tuto problematiku řešit,“ doplňuje prof. Piťha.

Sdílejte ...