DUX se ve Svijanech vaří už poosmé
Svijany, 18. září 2024
Kultovní svijanské pivo bude na čepu opět jen několik dní.

Celý rok vzhlížejí milovníci svijanského piva netrpělivě ke konci září, kdy se v době kolem svátku patrona českého piva − sv. Václava – na čepu svijanských restaurací na krátkou dobu objeví jantarová třináctka DUX. S nástupem astronomického podzimu je tak pro ně již osm let spojena i jedna dobrá zpráva: kultovní svijanské pivo je opět zde.

K svátku patrona českého piva sv. Václava a Dnů českého piva jej letos ve Svijanech stejně jako loni uvařili opět rovnou čtyři dvěstěhektolitrové várky. „Jako každoročně jeho několikadenní sezónu symbolicky otevřeme naražením sudu na Zámku Svijany v den svátku sv. Václava 28. září, i když na čepu vybraných restaurací bude už o několik dní dříve. Fanoušci si jej potom budou moci užívat opět zhruba ve dvou stovkách restaurací po celé republice,“ oznámil svijanský sládek Petr Menšík.

Tak jako je 28. září den patrona českého piva svátkem pro všechny pivaře, je naražení sudů s DUXem již osm let svátkem pro všechny pravověrné fanoušky svijanského piva. Jantarový ležák s 5,5 procenta alkoholu je plný a hutný, ale přitom současně také jemný, a navíc je k mání jen jednou do roka. „Pro dosažení výrazné jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme při sestavování jeho receptury sáhli po kombinaci vybraných humnových sladů. A jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek v něm doplňuje přídavek tradičně pěstovaného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic,“ odhaluje svijanský sládek Petr Menšík tajemství přitažlivosti výjimečného piva, kterou potvrzuje i řada prestižních cen a chvála profesionálních degustátorů.
Ojedinělá příležitost: DUX a 460

Hosté Svatováclavských slavností, které se ve Svijanech již řadu let konají v rámci Dnů českého piva, ovšem letos mohou využít ještě vzácnější příležitost. Poprvé a naposledy se na nich na čepu současně objeví DUX a letošní limitovaná edice ležáku Svijany 460, který ve Svijanech uvařili u příležitosti letošních oslav 460. výroční založení pivovaru. V premiéře se „čtyřistašedesátka“ představila na červnových svijanských Zámeckých slavnostech a od té doby je průběžně na čepu jen v Pivovarské restauraci ve Svijanech, aby se do běžných svijanských restaurací dostala až v listopadu a prosinci.

„Už deset let je naší chloubou prémiový ležák 450, který vyrábíme ze skutečně vybraných surovin a věnujeme mu absolutně nejvyšší péči. U příležitosti dalšího kulatého výroční pivovaru jsme jej zvolili jako základ, který jsme povznesli na ještě vyšší úroveň tím, že jsme jej za studena dochmelili a opětovně zakvasili rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky. Potom ‘čtyřistašedesátka’ zraje ještě v sudech tak, jak se to dělalo v dávné minulosti, kdy se pivo zaváželo před zimou na nepřístupné horské chaty. Druhé a třetí kvašení jí propůjčuje charakteristickou chuť a s obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí je zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů,“ říká Petr Menšík. „Na rozdíl od DUXe jde ovšem skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává.
To, že se svijanský pivovar letos připomíná 460. výročí svého založení, na Svatováclavských slavnostech dále podtrhne křest knihy proběhne křest knihy „Příběh svijanského piva“ od fundovaného znalce místní pivařské historie Jaroslava Egerta. První, autorem signované výtisky knihy, která podrobně popisuje nejen historii jednoho z nejstarších českých pivovarů, ale výroby piva obecně, si budou moci hosté zakoupit přímo na místě.
Na Zámek Svijany opět zavítá sv. Václav

Dny českého piva letos Český svaz pivovarů a sladoven organizuje ve dnech 25. až 30. září. Jejich vrcholem přímo ve Svijanech bude 28. září osmý ročník oblíbených Svatováclavských slavností na Zámku Svijany. Svatého Václava budou na jeho svátek uvnitř zámku, na jeho nádvoří i v zahradě vyhlížet početní hosté. Jeho příjezd doprovodí tradiční řemeslný jarmark a šermířská a hudební vystoupení.
Pivaře na svijanských Svatováclavských slavnostech potěší slavnostní naražení sudu, čepování s mistrem výčepním, degustace a pivní soutěže. Důkladně se také budou moci seznámit se všemi tajnostmi výroby svijanského piva a za zvýhodněnou cenu si prohlédnout celý pivovar. Na největší nadšence čeká i speciální prohlídka se sládkem Pivovaru Svijany Petrem Menšíkem, s nímž budou moci navštívit i místa, která nejsou při běžných exkurzích pivovaru přístupná.
Letošních Svatováclavských slavností bude https://eshop.pivovarsvijany.cz
Svatováclavské slavnosti 202
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 659 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.
www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany
www.instagram.com/pivovarsvijany/
Luboš Spálovský