Gastronomie+++

Nemáte borůvky? Knedlíky si udělejte s ostružinami

Praha 31. srpna 2024

Borůvková sezóna právě skončila. Ale sladké ovocné knedlíky si můžete připravit i nadále. Jen vyměňte borůvky za ostružiny. Jejich samosběr právě probíhá na rozličných farmách a s bandaskou můžete vyrazit i do přírody. Pokud si chcete závěr léta užít ve velkém stylu a pochutnat si, připravte si specialitu: ostružinové knedlíky podle šéfkuchaře Knedlíky Láznička Petra Kosinera.  

„Ostružiny patří mezi nejchutnější drobné ovoce. Jeho výhoda spočívá v silném aroma. Letos je na ostružiny skvělý rok, plod jsou velké, šťavnaté a díky dostatku tepla taky sladké. Výborně se dají zařadit do klasických sladkých knedlíkových receptů, ale můžete si z nich udělat rozvar na nočky s ricottou. Můj nejoblíbenější recept je ale trošku jiný. Servírují se v něm knedlíky s ostružinami a pařížskou šlehačkou. Je to zážitek,“ prozrazuje šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner a dodává: „Až budete s ostružinami v receptech pracovat, dejte pozor právě na jejich šťavnatost. Pokud je balíte do těsta, měly by být plody pevné. Jakmile jsou povolené, radši připravte knedlíčky nebo nočky s ostružinovým přelivem.“

Recept: Ostružinové knedlíky s pařížskou šlehačkou

Suroviny:

Na knedlíky:

350 g ostružin

350 g měkkého tvarohu (ve staniolu)

100 g hrubé mouky

100 g jemné krupičky

100 g brambor

80 g změklého másla

1 vejce

špetka soli

Na žahour:

200 ml smetany

250 g ostružin

120 ml vody

1 lžíce másla

1 lžíce cukru

1 lžíce pudinkového prášku neutrální příchuti (například vanilka, mandle apod.)

Špetka skořice

Na pařížskou šlehačku:

250 ml šlehačky

2 lžíce kvalitního kakaa

Moučkový cukr podle chuti

Postup:

  1. Pařížskou šlehačku je potřeba začít připravovat den předem kvůli chlazení. Kakao a cukr smíchejte v rendlíku se šlehačkou. Za občasného míchání zahřívejte a nechte krátce přejít varem. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Pak dejte chladit na alespoň 12 hodin do lednice. Nakonec (před podáváním) vyšlehejte jako klasickou šlehačku.
  2. V předstihu je také dobré uvařit brambory, aby měly čas vychladnout. Zastudena je nastrouhejte najemno.
  3. Změklé máslo dobře prošlehejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte nastrouhané brambory, krupičku s moukou a propracujte na těsto. Vložte do igelitu, aby těsto neokoralo, a nechte 30 minut ztuhnout v lednici.
  4. Těsto rozdělte na malé dílky a rukama nebo válečkem z nich udělejte placičku. Do středu položte jednu nebo víc ostružin, záleží na velikosti ovoce. Pečlivě uzavřete a zformujte knedlík dokulata. Vařte 10 až 15 minut v mírně osolené vroucí vodě nebo v páře.
  5. Na žahour svařte v kastrůlku ostružiny s cukrem, máslem a 120 ml vody. Jakmile ovoce změkne, rozmačkejte ho vidličkou. Pudinkový prášek rozmíchejte ve smetaně a nalijte k vroucímu ovocnému základu. Přidejte skořici a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  6. Uvařené knedlíky servírujte na talíře a každou porci zalijte ostružinovým žahourem a ozdobte pařížskou šlehačkou.

Tip šéfkuchaře:

„Ostružiny se taky výborně hodí do hrnkových knedlíků. Recept na ně najdete ve Velké knedlíkové kuchařce na str. 275,“ doplňuje Petr Kosiner.

Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.

Kateřina Šimková, Petr Kosiner

Sdílejte ...