Inovace, odvaha a kreativita. Český barista Jaroslav Slámečka se na světovém šampionátu zařadil po bok nejlepších baristů světa
Praha 3. července 2024
Jaroslav Slámečka, spoluzakladatel pražírny Candycane coffee, na světovém šampionátu World Coffee in Good Spirits Championship 2024 v Kodani zazářil. Jde o významný milník pro českou kávovou scénu, když se Jaroslav dokázal prosadit mezi světovou špičkou díky své kreativitě, profesionalitě a jedinečnému smyslu pro humor. Z kodaňského kávového pódia tak odchází jako oficiálně jeden z 20 nejlepších baristů světa.

Kreativita a humor v akci
Jaroslav Slámečka prokázal svou vynalézavost a pevné nervy hned v prvním kole, kdy servíroval koktejl Sidecar založený na koňaku Pierre Ferrand. Přestože čelil technické chybě, kdy se shaker špatně zavřel a část koktejlu vytekla, Slámečka situaci bravurně zvládl. S úsměvem na tváři shaker upevnil a koktejl precizně naservíroval, čímž získal uznání porotců nejen za samotný nápoj, ale i za schopnost udržet klid a humor. „Jak jste si všimli, v Latinské Americe často prší, terasu fine diningové restaurace nevyjímaje,“ zavtipkoval Slámečka.
„Trénovat můžete tisíce hodin a pak stejně přijde technická chybka s novým, neopracovaným shakerem,“ komentoval Slámečka.
Inovativní přístup a odborné znalosti
V hlavním kole Slámečka předvedl své mistrovství s konceptem inspirovaným Jardovým osobním zážitkem z fine diningové restaurace. Celá koncepce byla obhajobou výběrové kávy v prostředí fine diningové restaurace, především s důrazem na odvážné využití bezkofeinové kávy. Jeho dva unikátní nápoje, teplý aperitiv a studený digestiv, zaujaly nejen chutí, ale i vizuálním a hmatovým dojmem:
- Teplý aperitiv: Spojení kakaa, tequily Centinela Reposado infuzované kokosovým olejem a argentinského vína Malbec fortifikovaného cascarou, servírovaný v keramických šálcích od Borka Smažinky.
- Studený digestiv: Bezkofeinová káva připravená infuzí dusíkem, fermentovaná ananasová limonáda tepache a kávový likér Gloria z panamské kávy, podávaný ve sklenici Metamorphosis od sklárny Rückl.

Úspěch pro českou kávovou scénu
Tento úspěch je obrovským krokem vpřed pro českou kávovou scénu. „Dostali jsme se na světové pódium a získali respekt odborného světa,“ zdůraznil Slámečka. Jarda na soutěž směřoval de facto už od roku 2019, kdy celé akci v Kodani předcházela účast na třech českých mistrovstvích. Aktuální úspěch na World Coffee in Good Spirits Championship 2024 tak byla korunovací všech předchozích úspěchů, snah a píle jak Jardy, tak jeho týmu. Výsledek šampionátu ukazuje, že čeští baristé mají světovou úroveň.
Nad favority s úsměvem
Slámečka se umístil na 17. místě, čímž předčil favority z Velké Británie, Taiwanu, Rakouska, Polska a Kanady. Jeho schopnost zvládnout technické problémy s chladnou hlavou a humorem byla společně s kvalitou samotných nápojů klíčovým faktorem, který mu zajistil uznání odborné poroty.
Týmová spolupráce a podpora
Za úspěchem stojí také tým špičkových odborníků, včetně šéfkuchařky Báry Šimůnkové, sommeliera Michala Bílka z restaurace Leaf, barmanů Jakuba Ondříška a Alice Tieriekhové z Back Doors Baru, a Ondřeje Hurtíka z pražírny Doubleshot. „Ondřej byl hlavním mozkem našich příprav,“ uvedl Slámečka.
Pozvánka na ochutnávku
Milovníci kávy a koktejlů budou mít příležitost ochutnat soutěžní nápoje na afterparty, která se bude konat 18. července v Back Doors Baru na pražském Andělu. Slámečka zde osobně představí své koktejly spolu s trenéry Jakubem Ondříškem a Alicí Tieriekhovou.
O World Coffee in Good Spirits Championship

Mistrovství světa v kávových koktejlech, známé jako World Coffee in Good Spirits Championship, je událost, která slaví spojení kávy a alkoholu v kreativních a inovativních nápojích. Soutěž klade důraz na dovednosti baristů a mixologů v přípravě nápojů, které harmonizují kávu s destiláty. Účastníci musí během soutěže předvést své umění v přípravě jak tradičních nápojů, jako je Irish Coffee, tak i originálních kávových koktejlů. V České republice záštitu nad soutěží drží Asociace pro Výběrovou kávu pod vedením Kristiana Kříže.
O Candycane Coffee
Candycane Coffee je česká pražírna, která od svého vzniku v roce 2017 specializuje na výběrovou kávu s maximálním důrazem na čerstvost a nejvyšší možnou kvalitu. Společnost spojila přední české odborníky kávového světa, jako jsou Ondřej Štoksa, Jan Hrňa, Adam Gaszczyk, Zdeněk Hýbl a Jaroslav Slámečka, a během sedmi let si upevnila místo mezi elitními českými pražírnami. Naši kávu můžete ochutnat po celé republice ve více než 50 podnicích, zahrnujících kavárny, restaurace, kanceláře i domácnosti hobby baristů. Candycane Coffee nejen dodává prémiovou kávu, ale také nabízí kompletní servis a péči o kávový program pro vaši kavárnu či kancelář. Mezi naše úspěchy patří například vítězství Zdeňka Hýbla v kategorii Barista roku 2019 a jeho 20. příčka na světovém šampionátu v Bostonu, stejně jako letošní třetí místo Anastasiie Pushkové na českém mistrovství.
O Jaroslavu Slámečkovi
Jaroslav se v kávovém prostředí pohybuje již přes deset let. Nasbíral znalosti v podnicích jako je Kavárna Pražírna, Mezi Zrnky, Kafe Karlín a onesip coffee. Zkušenosti z různých druhů provozů a absolvovaná školení od předních osobností kávové scény jako jsou Gwilym Davies a Scott Rao zúročuje v rámci konzultací, školení a přednášek. V rámci mistrovství České republiky v přípravě kávy působil jako technický a senzorický porotce. V loňském roce pak vyhrál titul mistra České republiky v Czech Coffee in Good Spirits Championship 2023. Ve volném čase se věnuje točení videí s kávovou tématikou na svůj youtube kanál 365 cups of coffee. Patří mezi leadery kávového světa v České republice.