Svijany investují do moderní linky na stáčení piva do sudů
Svijany, 5. června 2024
Do konce roku začne ve Svijanech sloužit nová moderní linka na plnění sudů KEG. „Nová linka bude mít zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, bude však podstatně modernější a spolehlivější. Navíc dokáže plnit i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl naší produkce,“ přiblížil investici v hodnotě asi 40 milionů korun sládek Petr Menšík.

Náklady na pořízení a instalaci moderní linky zahrnující plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy dosáhnou celkem zhruba 50 milionů korun.
Novou linku ve Svijanech nainstaluje český výrobce manipulačních zařízení NT technics s.r.o. z Chotěboře. „I v tomto případě jsme se jako česká firma záměrně rozhodli pro osvědčeného českého dodavatele,“ dodal Petr Menšík.
Další dílčí investice budou letos ve Svijanech směřovat do zlepšení funkčnosti čističky odpadních vod a do strojovny chlazení.
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 659 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.
www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany
www.instagram.com/pivovarsvijany/
Luboš Spálovský