Gastronomie+++

Národní soutěž růžových a perlivých vín JAROVÍN 2024 zná své vítěze

Praha 3. května 2024

V pátek 26. 4. ohodnotila odborná komise ve Velkých Pavlovicích 205 vín přihlášených 95 vinaři – a následně vyhlásila vítěze v celkem sedmi kategoriích. Championem a absolutním vítězem soutěže se stal Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice.

Soutěž Jarovín letos vstoupila do svého jednadvacátého ročníku a odborná porota složená ze someliérů, vysokoškolských pedagogů, vinařů a pracovníků Státní potravinářské inspekce měla tentokrát velice obtížný úkol. To proto, vysvětluje ředitel soutěže, someliér Branko Černý, „že se letos sešla mimořádně kvalitní a vyrovnaná konkurence a vybrat ty nejlepší vzorky bylo více než obtížné“.

Už sám název celého projektu – Jarovín – naznačuje, že tu jde hlavně o vína, která se nejvíce pijí na jaře, tedy o růžová a perlivá. A hlavním účelem je nejen ta nejlepší vína najít a vyhlásit, ale hlavně s nimi seznámit širokou veřejnost. Proto se také prakticky hned po vyhlášení výsledků rozjede série veřejných pultových degustací, jakási vinařská roadshow, při které se pozitivně hodnocená vína představí milovníkům zkvašených hroznů prakticky po celé republice. Zmíněná roadshow startovala pod názvem Dny v růžovém 2.5. v Clarion Congress hotelu v Praze. Během května a června pak navštíví prakticky celou republiku. 

Návštěvníci budou moci přechutnat různá růžová i perlivá vína, a to od mladých suchých až třeba po ročníková sladká.

„Za obecný trend bych u vín růžových označil jisté odlehčení a příklon k dobře pitelným živým svěžím vínům s nižším obsahem alkoholu,“ vysvětluje Branko Černý. „I když i tady potkáme třeba ročníková růžová, která zrála na bariku. Mezi perlivými – frizzante – mě pak velice potěšil výrazný nástup vín obohacených kysličníkem uhličitým, který vinař o pár měsíců dříve získal při podzimním kvašení tichých vín. CO2 už dnes dokážeme speciální technologií jímat a na jaře ho pak do vína vrátit. Vznikají tak neuvěřitelně svěží a voňavé bubliny s bohatým perlením.“

Potěšitelná je kromě stále rostoucí kvality přihlášených vzorků i skutečnost, že se do soutěže hlásí stále více nováčků, z nich někteří se hned zařadili do špičky svých kategorií. „Ve Velkých Pavlovicích jsme přechutnali spoustu nádherný vín“, uzavírá ředitel soutěže Branko Černý. „Že jsou naši vinaři ve světové špičce se svými růžovími víny, to víme už několik let. Ale po letošku jsem si jist, že totéž můžeme říct i o vínech perlivých. O tom se ostatně můžete přesvědčit na některé ze zastávek Dnů v růžovém. Všechny informace najdete na www.jarovin.cz.“

Vítězové jednotlivých kategorií Jarovín 2024

Championem se ziskem 91 bodů se stal

Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice

Barva připomíná rozmačkané zahradní jahody.

Vůně je plná, oblá, mazlivá, marmeládově nasládlá s dominujícím letním ovocem.

Chuť je svěží, jemně nasládlá, přináší zralé letní ovoce, dominují zahradní jahody.

Vítězem kategorie perlivých vín nad 9 g zbytkového cukru se ziskem 91 bodů stalo

Bubbles frizzante blanc 2023, z ARTE VINI

Barva je světle zlatá s bohatým jemným perlením.

Vůně je decentní, výrazně ovocná po bílých a žlutých peckovinách.

Chuť je výbušná, dynamická, svěží s příjemným dovětkem cukru, celý koš letního ovoce, delší dochuť.

Vítězem kategorie ročníkových tichých vín rosé a klaret se ziskem 90,67 bodů stal

Cabernet Sauvignon rosé 2022 pozdní sběr z Rodinného vinařství Skoupil

Barva je svěže mosazná.

Vůně je bohatá, jemně nazrálá, přináší kandované a kompotované letní ovoce v čele s rybízy.

Chuť je oblá, ušlechtilá, nabízí sušené brusinky i lineckou marmeládu, velmi dlouhý svěží citrusový závěr.

Vítězem kategorie tichých vín rosé ročníku 2023 do 9 g zbytkového cukru se ziskem 89,67 bodů stalo

Zweigeltrebe rosé 2023 kabinetní víno od společnosti Víno Vaněk

Barva je světle lososová s tělovými odlesky.

Vůně výrazná a svěží, rybízy se snoubí s višněmi, v závěru sušené meruňky.

Chuť je oblá, zralá, sušené a kandované letní ovoce, jemné smetanové tóny v delším závěru.

Vítězem kategorie tichých vín rosé ročníku 2023 od 9 do 45g zbytkového cukru se ziskem 89 bodů stala

Isabella rosé 2023, Moravské zemské víno z KRYPTOWINE

Barva je sytě starorůžová s malinovými odlesky.

Vůně je jemná, decentní, sušené květiny, fialky, v závěru marmelády z lesního ovoce.

Chuť je plná, široká, vyzrálá, třešně, černé višně, modré špendlíky.

Vítězem kategorie perlivých vín do 9 g zbytkového cukru se ziskem 86,67 bodů stal

Irsai Oliver frizzante 2023 moravské zemské víno z Rodinného vinařství Skoupil

Barva je zlatá se slunečními odlesky, bohaté perličky.

Vůně je oblá, plná, výrazné ovocné tóny, od letního ovoce až k ananasu.

Chuti dominuje téměř exploze bublinek, plná ovocná struktura, sorbety i krém v závěru.

Vítězem kategorie tichých vín klaret ročníku 2023 se ziskem 86,33 bodů stal

Merlot blanc de noir 2023, moravské zemské víno z firmy Víno Zborovský

Barva je světle zlatá.

Vůně je svěží, bylinková s jemnými tóny žlutého ovoce.

Chuť je dynamická a šťavnatá, bílý rybíz se snoubí s mirabelkami, delší svěží závěr.

Cenu za nejlepší kolekci vín si odnáší ZNOVÍN ZNOJMO s průměrnou známkou 86,5 bodu.

Dny v růžovém 2.5. v Clarion Congress hotelu v Praze navštívilo mnoho návštěvníků ve stylovém oblečení. Módní policie sice přítomná nebyla, ale soutěž v originalitě růžových doplňků se uskutečnila. Počítalo se i růžové spodní prádlo. Soutěžící si odnesli hodnotné ceny věnované jak hotelem tak i vinaři.

Součástí slavnostního večera byl také bohatý raut a tak bylo možno okusit párování růžových vín s jídlem. Pro pivaře se čepovalo růžové pivo.

Jaroslav Kratochvíl

Sdílejte ...