Gastronomie+++

Knedlíkový seriál pokořil 250. díl

Praha 28. března 2024

Knedlíky Láznička už řadu let spojují milovníky knedlíků také v online prostředí. Jejich facebookovou stránku lze právem považovat za jednu z největších gastro komunit u nás. Sleduje ji 33 tisíc lidí, pro které jsou knedlíky potěšení, vášeň a radost na talíři, jíž má smysl sdílet. Mezi oblíbené rubriky patří Vaření podle Velké knedlíkové kuchařky, ale třeba také Knedlíkový seriál, který dospěl do svého 250. dílu.

První příspěvek v roce 2014

Facebooková stránka vznikla v 25. března 2014. A ještě v témže roce vyšel první díl Knedlíkového seriálu, v jehož rámci tým Knedlíky Láznička veřejnost seznamuje s nejrůznějšími druhy knedlíků a knedlíkům příbuzných pokrmů, jako jsou nejrůznější taštičky, knedlíčky, noky či nočky nebo zavářky do polévek.  Svým fanouškům tak předávají originální recepty na pochoutky české i světové kuchyně a řadu tipů a triků, jak na jejich přípravu.

Díl číslo 250 a exotická cesta: Nepálské koprové taštičky

Na jubilejní 250. díl si tým Knedlíky Láznička připravil opravdovou specialitu až z oblasti Himaláje: Nepálské koprové taštičky. Po prvních 4 dnech  online nasbíral  více než 4000 označení „to se mi líbí“ a velmi rychle přibývají další.

Suroviny:

Těsto je složeno jen ze tří ingrediencí:

  • hladké mouky,
  • másla (10:1)
  • a vody.

Náplň tvoří:

  • kopr,
  • brambory (3:1),
  • žloutek,
  • sůl.

Postup:

  1. Máslo necháme změknout, rozmačkáme a vmícháme mouku, přidáme trochu vody a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme zchladit.
  2. Poté z těsta rozválíme velmi tenké placičky a z těch hrnkem vykrajujeme kolečka. Na kolečka nandáme připravenou náplň, překlopíme a tlakem prstu uzavřeme na obvodu.
  3. Pokud chceme dodržet originální postup, vaříme v páře v bambusovém parním hrnci 15 až 20 minut. Pokud jej nemáme k dispozici a nechceme do něj investovat (v současné době je možné jej koupit i u nás), je možné jej nahradit takto: na pařák umístíme pečící papír, který předem propícháme. Na něj umístíme jednotlivé taštičky tak, aby se nedotýkaly.

„Nepálské koprové taštičky se tradičně podávají k masu. Vynikající jsou například s pečeným bůčkem,“ popisuje tip na servírování Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.

Pokračování bude

Knedlíkový seriál je na světě už 11. rokem. A končit zcela jistě nebude. „Máme tolik receptů, že se fanoušci Knedlíkového seriálu nemusí o jeho budoucnost obávat. Inspiraci pro nové variace objevujeme v historických pramenech, díky cestám po světě, ale také díky fantazii a dokonale zvládnutému postupu přípravy všech rozličných typů knedlíků. Všechny novinky a možnosti nadšeně v kuchyni prověřuje šéfkuchař Petr Kosiner, který s oblibou experimentuje. Vybíráme, ladíme, ochutnáváme a necháváme se knedlíky zas a znovu překvapovat,“ přibližuje Vladimír Zikmunda, spolumajitel Knedlíky Láznička.  Receptů je již dokonce tolik, že by vydaly na další díl Velké knedlíkové kuchařky.

A jaké knedlíky se v seriálu objevily v minulosti? Tak třeba Alpský povidlový, Velikonoční patricijský, dezertní třešňové taštičky, Posvícenský, Konopišťský zámecký, Arcibiskupský sýrovo-špenátový.

Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.

Kateřina Šimková, Petr Kosiner

Sdílejte ...