Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové
Praha/Brno, 17. března 2024
Hledáte recept, který je jednoduchý, chutný a zároveň evokuje vzpomínky na dětství? Pak vás zaručeně nadchnou lokše v podání Kristíny Nemčkové, vítězky 3. řady soutěže MasterChef Česko a talentované kuchařky s mezinárodními zkušenostmi. Kristína dlouhodobě spolupracuje se společností Miele a je také jednou z tváří kampaně Mám Miele. Její vášeň pro gastronomii, odborné znalosti a spojení s nejmodernějšími technologiemi Miele otevírají dveře nezapomenutelným zážitkům a jedinečným chutím.
Připravte se na kulinářský zážitek, který vás zavede do srdce půvabného slovenského Záhoří. Lokše podle Kristíny Nemčkové vás okouzlí jednoduchými surovinami, které se promění ve skvostný pokrm, ať už slaný, nebo sladký. Pojďme na to!
Ingredience

Na lokše
1 kg vařených brambor (nejlépe typ C)
300 g hladké mouky
polohrubá mouka na podsypávání
1 lžička soli
Na dochucení (slaná varianta)
drůbeží tuk
Na dochucení (sladká varianta)
100 g másla
povidla
mletý mák nebo mleté ořechy
moučkový cukr
Postup
Začněte přípravou brambor. Nejvhodnější jsou starší brambory s vyšším obsahem škrobu (varný typ C). Brambory ve slupce upečte doměkka v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Trvá to cca 30 minut. Pokud je klasicky uvaříte, dostane se do nich o něco více vody a těsto pak bude potřebovat více mouky. I proto se vařené brambory nechají do druhého dne odpočívat v lednici a těsto z nich se dělá až poté. Pečením brambor v troubě si ušetříte čas.
Ještě teplé, doměkka opečené brambory zbavte slupky a nechte zcela vystydnout. Poté je prolisujte (mlýnkem na maso nebo nerezovým sítem v kombinaci s měkkou kuchařskou kartou) do velké mísy. Důležité je, aby byla bramborová směs bez jakýchkoliv bramborových kousků. Do směsi postupně přidejte hladkou mouku, lžičku soli a ručně vypracujte hladké těsto, které nesmí být ani moc lepivé, ani moc tuhé.
S každým bramborovým těstem se pracuje rychle, jinak měkne pod rukama, začne více lepit a je třeba do něj zbytečně přidávat další mouku. I proto se do těsta přidávají zcela vystydlé brambory. Vypracované hladké těsto před válením odložte na přibližně 30 minut do lednice, pak se s ním bude lépe pracovat. Lokše lze ale připravit i bez odležení.
Na pomoučené ploše vytvarujte z těsta váleček, který nakrájejte na 20-22 stejně velkých kusů. Z každého kousku těsta vyválejte pomocí válečku placku přibližně 1-2 mm tenkou. Moukou posypte i plochu, na kterou vyválené placky odkládáte, aby se vám navzájem nepřilepily. V této době už na varné desce nahřívejte pánev. Skvělé výsledky zajistí i přístroj tepan Yaki od Miele.
V malém rendlíku zahřejte tuk, v případě slané varianty kachní nebo husí sádlo, v případě sladké verze nechte rozpustit přibližně 100 g másla.
Těsto vyválené do tvaru palačinky opatrně přeneste na rozpálenou pánev (nebo na tepan) a na sucho opékejte z každé strany přibližně 1 minutu, dokud se lokše nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté až spálené plochy. Hotové, ještě teplé placky pak potřete ohřátým tukem.
Dobrou chuť!
Další nápady související s receptem najdete na https://www.madebykristina.cz/recepty/lokse/?fbclid=IwAR1RKY98rrgZUPSdzBRaI-zylhjwAMeU_vxMFSFxx6mTHwDgTXF7AhdDKS0
Náš tip:
Tepan Yaki
Inovativní prvek řady SmartLine tepan Yaki od Miele s indukčně vyhřívanou plochou nabízí nejen elegantní design pro kompaktní nebo plochou vestavbu, ale také mimořádnou flexibilitu díky dvěma samostatně regulovatelným zónám. Oceníte na něm také rychlé rozehřátí díky indukci a intuitivní rychlou volbu pomocí číselné řady SmartSelect. Přístroj je dokonale kombinovatelný s každým přístrojem řady SmartLine, což z něj činí ideální volbu pro každou moderní kuchyni. Další informace najdete na www.miele.cz
Autor receptu: Made by Kristína
Foto: Made by Kristína, KPA ONE, Miele
Mariana Pohlová
Miele ČR zahrnuje dvě společnosti – obchodní část a výrobní závod v Uničově. Firma Miele, spol. s r. o., byla založena v červenci 1991 v Brně. Začínala s pouhými pěti spolupracovníky, kteří se zabývali prodejem zemědělské techniky, spotřebičů pro domácnost i profesionálních přístrojů. Historie Miele v oblasti zemědělské techniky a profesionálních přístrojů (především laboratorní myčky) však sahá ještě před rok 1989. Centrála firmy sídlí od roku 1991 v Brně (od roku 2010 ve Spielberk Office Centre).
O zákaznický komfort se stará vlastní značkový servis firmy i rozsáhlá síť ověřených obchodních partnerů, jako jsou architektonické ateliéry, kuchyňská studia nebo sítě obchodů s elektronikou a bílou technikou.
V roce 2004 byl otevřen výrobní závod Miele v Uničově jako jediný závod koncernu Miele v České republice. Společnost se zde soustředí na výrobu a montáž přístrojů v oblasti péče o prádlo a nádobí, které se vyvážejí do celého světa.
Generálním ředitelem Miele ČR a SR je Josef Jelínek.
Společnost Miele založili v roce 1899 technik Carl Miele a obchodník Reinhard Zinkann jako rodinný podnik na výrobu odstředivek mléka. Ve své dlouhé historii se firma nesoustředila jen na výrobu přístrojů pro domácnost, ale v jejím portfoliu byly kdysi i automobily, ruční vozíky, kola nebo motorky. Firemním mottem je od počátků „Immer besser – Vždy lepší“.
Dnes patří Miele k předním světovým dodavatelům prémiových domácích přístrojů pro oblasti vaření, pečení, vaření v páře, chlazení/mrazení, přípravy kávy, mytí nádobí, praní a péči o podlahy. Kromě toho nabízí myčky nádobí, pračky a sušičky pro průmyslové použití a také čisticí, dezinfekční a sterilizační zařízení pro zdravotnická zařízení a laboratoře. Společnost má osm výrobních závodů v Německu, po jednom závodě v Rakousku, České republice, Číně, Rumunsku a Polsku a také dva závody italské dceřiné společnosti Steelco Group, která se
zabývá zdravotnickou technikou.
Společnost Miele je zastoupena v téměř 100 zemích / regionech prostřednictvím vlastních prodejních společností nebo dovozců. Hlavní sídlo rodinné firmy vedené čtvrtou generací se nachází v Gütersloh ve Vestfálsku.