Gastronomie+++

Jak na grilovačku, po které nebudete mít výčitky?

Praha 22. června 2023

Udržet balanc mezi vysněnou postavou do plavek a dobrotami z rozpáleného grilu

je pro každého z nás velká letní výzva. Rozhodně ale není potřeba si pohoštění z grilu odpírat, stačí dodržet pár jednoduchých rad a přistupovat ke stravování vyváženě. Vaše tělo vám poděkuje.

  1. Čistý gril je základ

Před každým použitím zbavte gril nečistot z předchozího opékání. Z připečených částí jídla se totiž často stává popel, tedy nebezpečný karcinogen. Abyste tomu předešli, můžete využít alobal či hliníkový tácek.

  1. Suroviny vybírejte pečlivě

Je velký rozdíl v tom, jaký druh masa si pro grilování vyberete. Místo uzenin volte libové maso a ryby, které se navíc grilují velmi rychle. Dbejte na správnou teplotu při opékání, ve středu masa by měla být 70 °C, a to alespoň po dobu 10 minut.

  1. Objevujte nové chutě

Jděte s dobou a zkoušejte ochutnávat novinky na trhu. Například rostlinné alternativy na gril se staly oblíbenou volbou nejen při grilování a ve vyváženém jídelníčku mají své místo. Pokud máte rádi výzvy, přidejte na gril také ovoce. Skvěle chutná například ananas, banán nebo hruška.

  1. Dopřejte si zeleninu – čerstvou i z grilu

Otestujte, jak vám chutná například grilovaná cibule, paprika, lilek či kukuřice. Na stole by neměla chybět ani čerstvá zelenina či salát. Právě zelenina je nejen důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale také antioxidačních látek.

  1. Nezapomeňte na pitný režim

Nejen v teplých dnech je důležité pohlídat si, kolik tekutin vypijete. Vašemu tělu nejvíce prospěje voda s kousky ovoce a bylinkami nebo domácí ledový čaj.

Medailonek nutriční specialistky:

Markéta Veverková (33) začala u společnosti Nestlé v roce 2018 na pozici nutriční specialistky, na které působí doposud. V Nestlé má na starosti zavádění interních výživových strategií. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získala magisterský titul (Ing.) v oboru Výživa a potraviny. Ve svém volném čase závodně běhá, čte a zajímá se o udržitelnou módu.

Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká ve 187 zemích světa, zaměstnává přes 270 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je přinášet sílu potravin pro zlepšení života nás i příštích generací. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon, jako jsou Nescafé nebo Nespresso, až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před 155 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari, JOJO atd. a v závodě Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia.

Více na www.nestle.cz.

Sdílejte ...