V jídelníčku stále nemáme dostatek vlákniny, Nupreme to mění
Brandýs nad Labem / Praha, 10. června 2023
Vláknina tvořila základ jídelníčku po dlouhá tisíciletí. Moderní doba do našeho stravování ale zavedla změny a novoty. Řada potravin se zpracovává tak, aby byla konzumace pohodlnější, ovšem za cenu odstranění částí, které jsou na vlákninu nejbohatší. Jak tedy denně přijmout doporučených 30 gramů vlákniny?[1] Se stravou plnou fastfoodu, cukrovinek a smažených zpracovaných jídel těžko. Odborníci tento trend sledují s obavami. Česká značka Nupreme proto na trh přichází s revoluční ovesnou tyčinkou, která v jedné porci člověku dodá víc než třetinu doporučené denní dávky vlákniny.
Ovesná tyčinka s lískovými oříšky a karamelem Nupreme
Tato novinka Nupreme je mlsání s lahodnou chutí karamelu a lískových oříšků, kterou můžete mít vždycky s sebou, ať už se rozhodnete vydat kamkoli a zdolat jakoukoli výzvu. Tyčinka byla vyvinuta tak, aby v jedné porci:
- tělu dodala 11 gramů kvalitní vlákniny (více než třetinu doporučené denní dávky),
- přes 6 gramů hodnotných bílkovin,
- neobsahovala přitom více než 2 gramy cukru.
Dostát požadavkům na optimální poměr živin v kanceláři, na cestách, v autě, na výletě v přírodě není snadné. Ne vždy s sebou můžete mít ovoce či zeleninový salát. A celozrnné pečivo vše nevyřeší, pro představu z jednoho celozrnného rohlíku získáte pouze 4 gramy vlákniny. Ovesná tyčinka s lískovými oříšky a karamelem Nupreme přináší skutečnou výživu, bez zbytečných prázdných kalorií.
Ovesná tyčinka s lískovými oříšky a karamelem Nupreme 40 g / 29 Kč
Je důležitá pro harmonii našeho střeva

Mnoho vědeckých výzkumů potvrzuje souvislost zdraví střeva se správně fungující imunitou, vyrovnanou psychikou, dobrým stavem pokožky i odolností vůči stresu. Trendem se stala znovuobjevená fermentace, tedy pěstování živých probiotických kultur tolik prospěšných pro zdravou střevní mikroflóru. Doplňování živých probiotik věnujeme opravdu enormní péči. Všechno úsilí ale přichází vniveč, pokud nemáme přátelské mikroorganismy čím nakrmit. Tím zásadním faktorem, který rozhoduje o tom, jak se našemu střevnímu mikrobiomu bude dařit, je dostatek vlákniny. Její místo je v udržování zdraví a kondice nezastupitelné.
Jenže z jídelníčku Evropanů se vláknina trochu vytratila. Podepsal se na tom historický vývoj i příchod fastfoodových řetězců do ČR i dalších zemí bývalého Východního bloku v devadesátých letech. Zeleninu na talíři nahradily pokrmy, které vláknině moc nepřejí. Z průzkumu vyplývá, že 98 % Čechů si dopřává méně než 25 g této složky stravy denně a průměrná spotřeba se pohybuje kolem 12 gramů na den. [2]
„To, že česká populace na vlákninu tak trochu hřeší, nás v Nupreme moc netěšilo a rozhodli jsme se to změnit. Vytvořili jsme 40gramovou tyčinku, s více než 25% obsahem vlákniny, která navíc podle prvních ohlasů fantasticky chutná, je bez lepku a tím hlavním v ní jsou fruktooligosacharidy z kořene čekanky a zdroje vlákniny z ovsa, to vše bez lepku a s nízkým obsahem cukru,“ uvádí Petr Žemlička, spoluzakladatel značky Nupreme a její marketingový ředitel.
Rozpustná či nerozpustná?
Rozpustná vláknina na sebe dokáže navázat obrovské množství vody a mění se v rosol či gel. Tělo ji zpracuje a využije jako „živnou půdu“ pro podporu zdravé střevní mikroflóry. Jejími zdroji jsou například pektiny v ovoci, fruktooligosacharidy z kořene čekanky nebo z ovsa, polysacharidy v obilninách, semenech, ořeších nebo mořských řasách. Nerozpustná vláknina tolik nebobtná, ale naopak mechanicky čistí střeva. Plní funkci „kartáče“ při odklízení usazenin a nestrávených zbytků potravy. Nalézá se v zelenině, ovoci, oříšcích, semenech, luštěninách a částečně i v houbách. Oba typy vlákniny jsou stejně důležité.
Co vše ještě dokáže
Vláknina snižuje celkovou energetickou vydatnost pokrmu. Je to pomocník v procesu hubnutí a při budování zdravých a udržitelných stravovacích návyků. Zpomaluje vstřebávání sacharidů, čímž zmírňuje velké výkyvy hladiny glukózy v krvi, ulevuje slinivce od nadměrné produkce inzulinu a napomáhá k regulaci pocitu hladu. Přispívá k pozvolnějšímu uvolňování živin do krve.
Rozpustná vláknina působí prebioticky, podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, jež se podílí také na celkové správné funkci imunitního systému. Díky zdravé střevní mikroflóře člověk lépe odolává infekčním onemocněním a je to rovněž jeden z pilířů prevence rozvoje alergií. Ukazuje se, že stav střevní mikroflóry do značné míry ovlivňuje celkový energetický metabolismus. Rozpustná vláknina dokáže navázat cholesterol a přispívá k jeho odstranění z těla a udržování jeho fyziologicky správné hladiny.
Tato složka stravy zlepšuje trávení, pomáhá čistit zažívací trakt. Usnadňuje a zrychluje průchod tráveniny žaludkem i střevy. Odhaduje se, že strava bohatá na vlákninu se v zažívacím traktu zdrží asi 18-30 hodin. Ta, která je na vlákninu chudá, i 70 hodin. To znamená, že dostatečný přísun vlákniny snižuje dobu působení odpadních a potenciálně toxických látek na lidské tělo, a je tak zcela zásadní pro zdraví střev a trávicího traktu samotného.
Nupreme je ryze čeká značka doplňků stravy a potravin, která do každodenního života zákazníků přináší inovace, požitek z chuti, vysokou přidanou hodnotu a benefity pro zdravý životní styl. Jejím posláním je vytvářet takové produkty, v nichž se snoubí přírodní původ surovin, jejich dokonalá funkčnost a nepřekonatelná chuť. Tento přístup k celodennímu systému výživy staví na superpotravinách v biokvalitě, vysoce funkčních pamlscích a vzácných přírodních látkách. Nupreme tak představuje zcela nový koncept výživy budoucnosti pro aktivní a spokojený život bez kompromisů zabalený navíc do atraktivního a moderního designu. Značce záleží na kvalitě a bezpečnosti surovin, proto každou jejich šarži dovezenou ze zemí mimo EU nechává testovat v českých akreditovaných laboratořích. Aktuální výsledky rozborů jsou dostupné ke stažení na nustore.cz zcela zdarma. Výrobky jsou k dostání v síti drogerií dm, Benu, Lékárna.cz, alza.cz, mall.cz, Grizly, Dr. Max, Pilulka, Vivantis, Prozdravi.cz, Natural Jihlava, BIOOO.CZ, Košík.cz, Rohlik.cz, Country Life a také na vlastním e-shopu firmy Nustore.cz.
Kateřina Šimková, Petr Žemlička
[1] Dostálová, J., Dlouhý, P., Tláskal, P. (2012, 6. dubna) Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky [online článek]. Společnost pro výživu, z.s. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/
[2] Kohout, P., Chocenská, E. (2007). Průzkum příjmu vlákniny v České republice. Výživa a potraviny, 62(5), 129.