Mlékárenským výrobkem roku 2023 bylo v kategorii Zakysané mléčné nápoje zvoleno Acidofilní mléko z Valašska plnotučné
Praha 10. června 2023

Odborníci Ministerstva zemědělství, Českomoravského svazu mlékárenského, Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha zvolili Acidofilní mléko z Valašska plnotučné 3,6 procent 950 gramů Mlékárenským výrobkem roku 2023. Stalo se tak v kategorii Zakysané mléčné nápoje. Stejný výrobek získal také druhé ocenění, a to 2. cenu médií. V soutěži zabodoval i další z výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí v kategorii Jogurty a skyry – Smetanový jogurt z Valašska oříšek. Stal se finalistou soutěže. Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se v letošním roce zúčastnilo 20 výrobců z České republiky. Ti do souboje přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v deseti soutěžních kategoriích. V rámci soutěže byly vyhlášeny také „Novinky roku 2023“. Hodnocení se zúčastnilo celkem šestnáct nezávislých porotců a proběhlo na půdě Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzována byla nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

„U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů a také v kategorii sýrů. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak konvenientní výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají i nadále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou,“ uvedl Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského z.s.

„Acidofilní mléko z Valašska plnotučné patří k nejprodávanějším výrobkůmMlékárny Valašské Meziříčí. Je to beze sporu tím, že výrobek zákazníkům chutná. Za celou dobu jeho výroby jsme neupravovali recepturu, a tak si v něm lze vychutnat plnou chuť smetany a osvěžení díky zákysu. Acidofilní mléka, tedy kysané mléčné výrobky jsou prakticky vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahují probiotické kultury – Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ocenění odborné poroty je pro nás motivační. A zcela určitě dodává důvěryhodnosti našemu snažení o zachování tradiční chuti a vysoké kvality výrobku. Je důležité, že odborníci sledují dění na trhu a svým způsobem podávají pomocnou ruku běžnému spotřebiteli, který se musí spolehnout pouze na svoje chutě. Pokud se pak chuť spojí se zdravím a dobrou kvalitou, je to jednoznačná volba,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Acidofilní mléko plnotučné

Kysaný mléčný výrobek obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie s obsahuje 3,6 % tuku. Výrobek je k dostání ve dvou typech obalů, v kartonu 500 g a plastové lahvi 950 g. Můžete si ho zakoupit v síti prodejen Billa, Albert, Globus, Tesco, Makro a nezávislé síti.
Smetanový jogurt z Valašska oříšek
Smetanový jogurt oříškový s příchutí na dně kelímku obsahuje 8 % tuku. Vyráběn je z kvalitního českého mléka. Smetanové jogurty z Valašska jsou vyráběny tradiční metodou a je tak zajištěno jejich přírodní složení. Kromě nepostradatelného vápníku jsou bohaté i na jogurtové bakterie, které přirozenou cestou regulují střevní mikroflóru. Můžete si ho zakoupit v Albert, Kaufland, Globus, Tesco a nezávislé síti.
Mgr. Kateřina Goroškov
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 17. června 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. a tento rok slaví již 30 let. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: JOGURTY – smetanové, polotučné, ovocné, bílé a BIO, KYSANÉ VÝROBKY – kefírová mléka, acidofilní mléka, kyška a ČERSTVÉ VÝROBKY – šlehačka, mléko. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí také zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svou poctivou prací. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí i na slovenský trh. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.