180. výročí U Pinkasů
Praha 5. dubna 2023

První várka, kterou 5. října 1842, uvařil v čerstvě dokončeném plzeňském měšťanském pivovaru bavorský sládek Josef Groll, nedopadla docela podle jeho představ. Groll měl totiž vyrobit tmavé bavorské pivo, vařené metodou spodního kvašení, vyšlo mu ale něco jiného. Díky tehdy špičkové technologii, jiným surovinám – žateckému chmelu, světlému sladu a měkké plzeňské vodě – bylo Grollem uvařené pivo průzračné, zlatavé barvy, s bělostnou pěnou držící tvar.
Hned při naražení 11. listopadu 1842 si ho v plzeňských hostincích U bílé růže a U zlatého orla nemohli vynachválit.
Sláva plzeňského ležáku se rychle šířila. Neuběhl ani rok a už se čepoval v Praze, kam ho jako první nechal přivézt krejčí Jakub Pinkas. Úspěch byl mimořádný, a tak se rychle z Pinkase stal hostinský a zrodila se vyhlášená hospoda U Pinkasů. V roce 1856, kdy se jen v Praze točilo plzeňské již v 35 hostincích, se začalo pít i ve Vídni a v roce 1862 v Paříži. V 70. letech 19. století proniklo do Ameriky a na sklonku 19. století také do Afriky, na Blízký východ a do Latinské Ameriky.
Od samotného začátku 180 let dlouhé historie podniku U Pinkasů se jako červená niť line maximální důraz na kvalitu piva. Ten odstartoval sám Jakub Pinkas, když začal pivo servírovat novým způsobem, a to místo čepování do džbánu, z něhož se pivo u stolu přelévalo do sklenic, začal pivo čepovat rovnou do sklenic, čímž se výrazným způsobem zvýšila jeho kvalita a chuť.

Pověst jednoho z absolutně nejlepších plzeňských lokálů si pivnice U Pinkasů drží i dnes. V první lize plzeňských restaurací, kterou zpracovává pivní společnost Ať nám to pije, patří restauraci U Pinkasů za posledních deset let hned pětkrát první místo, přičemž loni i předloni byla nejlepší.
A jak se bude slavit letošní výročí? Vybraný personál restaurace už s předstihem uvařil v Plzni pod odborným dohledem Václava Berky a plzeňských sládků vlastní speciál, který je o trochu silnější než tradiční Pilsner Urquell. Podle původní receptury zase připravil šéfkuchař restaurace Robert Koura slavné Pinkasovy párečky. Ty budou na rozdíl od speciálu, který se otevřel a vypil během slavnostního dne 4.dubna, k dispozici po celé léto.
Od 4. dubna do konce června je U Pinkasů vystaveno historické pivní sklo, které se tu používalo od konce druhé světové války do současnosti. Jubilejní rok uzavře na podzim již 13. ročník prestižní soutěže Pinkasova noční můra, při níž ti nejlepší výčepní z republiky i zahraničí musejí na čas načepovat deset piv a s nimi vyběhnout ze sklepních prostor restaurace do prvního patra, přičemž musejí zdolat 41 schodů. Ti nejlepší zvládají tento úkol za minutu a půl.

Součástí oslavy bylo také představení speciálního pivního půllitru z prestižní sklárny Rückl, který je připraven jako unikátní dárek pro nejvěrnější štamgasty podniku. Každý z hostů, který předloží účty z Restaurace U Pinkasů dokládající vypití 180 piv získá tento nádherný půllitr. Mimořádná štamgastská výzva startovala 4. dubna. Každý půllitr má své číslo a je jich pouze 180, takže bude záležet i na rychlosti, s jakou hosté své výroční množství piv vypijí. Takésklářské impérium Rückl má téměř stejně dlouhou historii jako Pinkasovi, neboť bylo založeno v roce 1846.
Prostory restaurace U Pinkasů jsou umístěné na třech patrech, v létě navíc funguje předzahrádka a zahrada u paty chrámu Panny Marie Sněžné. Pravá část přízemí, tzv. dolní sněmovna, zachovává svůj původní ráz a kromě 35 míst k sezení se hosté občerstvují místními specialitami i vestoje. Vedle dolní a horní sněmovny je hlavně v horkém létě oblíbená zadní zahrádka s „gotickou klimatizací“, umístěná v prostoru mezi restaurací a chrámem Panny Marie Sněžné. Spoluprací s Provincií bratří františkánů vznikla u paty chrámu Panny Marie Sněžné na nádvoří za restaurací jedna z nejmalebnějších pivních zahrad ve městě.
JAKA