Vzdělávání

V Praze rostou dvě IQ budovy. Sloužit budou učňům

Praha 4. dubna 2023

Nápad přeměnit dvě nevyhovující budovy v areálů pražské Střední odborné školy Jarov v energeticky soběstačné stavby vznikl už v roce 2015. Rekonstrukce začala až loni. Hotovo by mělo být koncem letošního roku.

V rámci rekonstrukce se ze dvou nevyhovujících objektů stanou budovy vybavené inteligentními systémy řízení (IQ budovy) s téměř nulovou spotřebou. Práce na první šestipodlažní budově s klasickými školními učebnami začaly 1. dubna loňského roku, hotovo by mělo být koncem letošního roku. Druhou rekonstruovanou budovou je „vazárna“, která bude sloužit už od nového školního roku žákům floristiky. „Obě budovy budou vybaveny těmi nejmodernějšími technologiemi, které momentálně existují. Chybět nebudou tepelná čerpadla, fotovoltaické elektrárny, bateriová úložiště, záchyt dešťové vody a její následné využití pro zalévání, vzduchotechnika s rekuperací, automatické svícení a zhasínání uvnitř objektu v závislosti na venkovním světle, automatické zastiňování venkovními žaluziemi, zabezpečení objektu a podobně. Na odpovídající úrovni bude i vnitřní vybavení nejmodernější školní výukovou technikou,“ popsal Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

První z budov bude elektrickou energií zásobovat i ostatní stavby v areálu školy. „O zdroj elektrické energie se bude starat fotovoltaická elektrárna, která bude napájet provoz celé budovy a nevyužitou energii bude ukládat do bateriového úložiště. Fotovoltaické panely budou umístěny jak na střeše budovy, tak i na jižní stěně objektu. Případné přetoky energie budou spotřebovány v dalších prostorách rozsáhlého školního areálu. Ve venkovních prostorách v okolí stavby budou k dispozici i nabíjecí stanice pro vozidla i jízdní kola,“ popsal Miloslav Janeček.

Na dokončovacích pracích budov se budou podílet i žáci školy. „Z důvodů zajištění bezpečnosti práce se v tuto chvíli na rekonstrukci naši žáci podílet nemohou. Spolupráce s realizačními stavebními firmami je ale velice dobrá. Po vzájemné dohodě proběhly pro žáky stavebních oborů prezentace rekonstrukce s následnými exkurzemi přímo na staveniště. Na menších, dokončovacích pracích se ale naši žáci v rámci odborného výcviku podílet budou. Čeká je například výroba některého venkovního nábytku, na budově vazárny budou naši žáci zahradnického oboru realizovat zelenou střechu,“ řekl Miloslav Janeček.

Rekonstrukce obou budov je spolufinancována z Evropského strukturálního a investičního fondu, operačního programu Praha – pól růstu ČR.

Mgr. Petra Ďurčíková

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA JAROV, www.skolajarov.cz

Střední odborná škola Jarov spojuje hned několik různorodých zaměření – stavební, dřevařské, zahradnické a sportovní. Nabízí vzdělávání ve čtyřletých studijních a tříletých učebních oborech. Studijní obory jsou zakončeny maturitou, učební obory výučním listem. Na tříleté učební obory se dá navázat v rámci dvouletého denního nástavbového studia zakončeného maturitou. Škola zároveň zajišťuje výuku v oborech určených absolventům speciálních základních škol nebo žákům se specifickými vzdělávacími potřebami. Učební obory: instalatér, kamnář, klempíř, kominík, malíř, pokrývač, podlahář, sklenář, strojírenské práce, tesař, truhlář, zahradník, prodavač květin, zámečník, zedník. Maturitní obory: dřevostavby, management ve sportu, management ve stavebnictví, stavební obnova, technická zařízení budov, zahradnictví.

Sdílejte ...