Zábava

Maylis de Kerangalová: Život za život

Praha 19. března 2023

V rámci Velkého knižního čtvrtka 23. března 2023 vychází  dramatický a zároveň poetický román o zásadních otázkách života a smrti.

Po výletu k moři má skupina mladých surfařů nehodu v dodávce, která se pro jednoho z nich stává smrtelnou. Jeho rodiče se musí vyrovnat s faktem, že syn se nachází na přístrojích ve stavu mozkové smrti, ale jsou zároveň postaveni před těžkou volbu – zda svolit k transplantaci orgánů a pomoci tak zachránit životy jiných.

Román význačné francouzské autorky je podán mimořádně originálním a čtivým stylem. Čtenář je v proudu vědomí všech zúčastněných, od kamarádů přes rodiče až po ošetřující personál a čekatele na transplantaci, bezprostředně vtažen do děje a prožívání aktérů. Autorka čerpá z nejlepší francouzské stylistické tradice a jejímu poetickému obrazu lidských prožitků ve vypjatém okamžiku se dostalo velkého uznání kritiky i mnoha nadšených čtenářů jak ve Francii, tak v zahraničí. 

Kerangalová virtuózně uchopuje bohatý rejstřík témat – od lidských emocí přes mravní dilemata až po reflexi toho, jak nové možnosti lékařství mění náš vztah k tělu a jeho důstojnosti.

Kniha byla přeložena do více než 30 jazyků a mimo jiné byl na jejím základě natočen úspěšný film Život za život v režii Katell Quillévéré.

O knize mj. napsali

Život za život od Maylis de Kerangalové je poezie ustrojená jako román. … Není to příběh, co činí knihu tak úžasnou. Především je to její řeč. Ze všeho nejvíc mi připomíná Vladimira Nabokova.“

Bill Gates

„Román na pomezí dramatu a básně v próze má i vzhledem k věku protagonisty potenciál zaujmout též mladší čtenáře a přivést je jak ke kvalitní četbě, tak k vědeckým, etickým a psychologickým tématům.“

Prof. Jiří Pelán

Stručná anotace

Skupina mladých surfařů má těžkou autonehodu a jeden z nich se nachází v kritickém stavu… Autorka nesmírně působivě, a přitom poeticky a s empatií zpracovává téma dárcovství orgánů v románě, který byl přeložen do 30 jazyků a stal se světovým bestsellerem.

O autorce

Maylis de Kerangalová, francouzská spisovatelka narozená roku 1967 v provensálském Toulonu, vydala deset románů a řadu kratších próz, kterým se dostalo kladného čtenářského i kritického přijetí.

Kniha Naissance d’un pont (Zrození mostu, 2010) získala Prix Médicis a román Réparer les vivants (Život za život, 2014) kromě mnoha francouzských knižních ocenění i nominaci na mezinárodní Man Booker Prize v roce 2016 za anglický překlad (Mend the Living).

Český čtenář zatím neměl příležitost seznámit se s dílem autorky v překladu, Život za život je tak jejím prvním románem vydaným v češtině.

Autorka v Praze

Maylis de Kerangalová ve dnech 11. – 13. května navštíví Prahu a svou knihu uvede na veletrhu Svět knihy. Můžeme zajistit rozhovor s autorkou elektronicky či přímo osobně během jejího pražského pobytu. V případě zájmu kontaktujte redaktorku Ninu Hřídelovou.

Maylis de Kerangalová

Život za život

Z francouzského originálu Réparer les vivants,

vydaného nakladatelstvím Gallimard v Paříži roku 2014,

přeložil Tomáš Havel.

Odpovědná redaktorka Nina Hřídelová.

Jazyková korektura Petra Martínková.

Návrh obálky Eliška Fenclová.

Paperback, 224 stran, cena 328 Kč.

ISBN 978-80-88411-17-8

Nina Hřídelová, Petra Martínková

https://www.emaraton.cz/

[email protected]

https://www.facebook.com/Nakladatelstvi.Maraton

Sdílejte ...

Jeden myslel na “Maylis de Kerangalová: Život za život

Komentáře nejsou povoleny.