Gastronomie+++

Maso pusť aneb Proč byste se letos měli postit a zapojit do toho celou rodinu

Praha, 23. února 2023

Dnes je Popeleční středa, období, kdy po hojném masopustu začíná čas se postit. Trvá až do Zeleného čtvrtka, který letos vychází na 6. dubna. Vy budete mít jednoduchý úkol: zříct se masa a zapojit do tradiční střídmější životosprávy celou rodinu.

Dny v průběhu postního období jsou považovány za jedny z nejdůležitějších příprav na největší křesťanské svátky: na Velikonoce. Nemusíte ale nutně být věřící či praktikující křesťané, abyste se mohli svatopostní doby zúčastnit. Má totiž hned několik rovin a všechny z nich vás mohou – ať už fyzicky či duchovně – nějak obohatit.

Vezměme to postupně. Surovina, které bychom se měli v tomto období v roce vzdát a která zároveň napadne většinu z nás pravděpodobně jako první, je maso. Od něj bychom měli během postní doby upustit úplně. Vztáhnout tento přístup pak můžeme i na ryby a další živočišné výrobky, jako jsou vajíčka či mléčné produkty.

Nic těžkého pro vegetariány či vegany, běžní masožrouti ale mohou mít se splněním úkolu problém. Možná by je tak mohl přesvědčit fakt, že díky střídmější konzumaci masa mohou prospět nejen svému tělu (jeho nadměrná spotřeba – zejména toho červeného – bývá odborníky spojována s nejrůznějšími karcinomy, cukrovkou nebo obtížemi kardiovaskulárního systému), ale i planetě.

Právě chov zvířat je dle odhadů odpovědný za více než 15 % emisí všech skleníkových plynů, které dlouhodobě přispívají ke změně klimatu. V důsledku chování zvířat na maso také dochází k masivnímu odlesňování.

Ano, zhruba 40 dní bez masa samozřejmě planetu nespasí, ale třeba vám nemasové, rostlinné alternativy zachutnají, a v budoucnu je tak budete zařazovat do svého jídelníčku častěji.

Masové alternativy

Mohou to být například luštěniny (fazole, čočka, cizrna nebo hrách), sojové maso, tempeh, tofu nebo třeba seitan, který se v poslední době těší na poli masových náhražek velké oblibě. Nová postní dieta pak také může obsahovat veganská vejce a nejrůznější moderní pochutiny, které maso plně zastoupí.

Pokud nevíte, tápete a chcete otestovat maximum variant, objednejte si domů přes Dáme jídlo dobroty z Chutnej. Věřte, že třeba taková kapusta dostane okamžitě zcela nový rozměr chutí.

Recept: Ty nejlepší veganské burgery z červené řepy

Rozhodli jste se po přečtení textu půst držet? Skvěle! Vítejte na palubě. Rovnou tu pro vás máme recept na ty nejlepší veganské burgery! Otevřete si Dáme market a veškeré ingredience pořiďte na jednom místě, za pár minut budete mít nákup v kuchyni.

Co budete potřebovat?

3 ks větší červené řepy

1 větší cibule

3 stroužků česneku

1/2 hrnku ovesných vloček

1/2 balíčku uzeného tofu

2 lžíce špaldové mouky

majoránka, sůl, pepř

Postup je jednoduchý.

Osmažíme cibulku, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Pak už jen necháme vystydnout.

Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené řepě a zaprášíme 2 lžícemi špaldové mouky. Přidáme protlačený česnek, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Vytvarujeme burgery a smažíme na oleji. Hotové pak vkládáme do oblíbeným dresingem vymazaných briošek.

Dáme jídlo je největší česká platforma, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu. Společnost spolupracuje s téměř 7 000 partnery ve 170 obcích po celé České republice a svou pestrou nabídkou tak pokrývá přes 60 % tuzemské populace. Během denní špičky doručí více než 10 000 jídel a dalších položek za hodinu a toto číslo stále roste. Dáme jídlo je součástí Delivery Hero, celosvětově největšího hráče na trhu food delivery a quick commerce, který se v roce 2020 stal součástí klíčového evropského akciového indexu DAX, kam patří 30 nejvýznamnějších německých veřejně obchodovaných firem.

Více informací včetně tiskových zpráv najdete v našem press centru: https://press.damejidlo.cz/

Marie Cicvárek

Sdílejte ...