Vánoční nefiltrovaný světlý ležák Litovel Josef 11,5 % je na čepu
Litovel 6. prosince 2022

Pivovar Litovel letos uvařil pro milovníky piva limitovanou edici nefiltrovaného hořkého ležáku, který si můžete vychutnat v restauracích a pivnicích od začátku prosince. Josef 11,5 % vyniká plnou chutí, zářivou zlatou barvou s bohatou pěnou a vyladěnou hořkostí. Je uvařený podle tradiční pivovarské receptury, podle které se pivo v Litovli vaří téměř 130 let.
Světlý hořký ležák Litovel Josef 11,5% je uvařený s dvojitou dávkou chmele na závěr, díky čemuž bylo dosaženo výrazně lahodné hořkosti. Jeho vůně čerstvě načesaného chmele a harmonicky sladěné chuti pivovar docílil díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru a dobou zrání v ležáckých tancích 40 dní.

Tradice vaření piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i při přípravě a výrobě piva Josef 11,5 %. „Nefiltrovaný hořký ležák Litovel Josef 11,5 % jsme uvařili na počest Josefa Svozila, zakladatele našeho litovelského pivovaru. Nové pivo jsme se rozhodli uvařit s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem ve chvíli, když jsme posuzovali na chmelnici kvalitu úrody,“ vzpomíná litovelský sládek Petr Kostelecký a dodává: „Hořký ležák Josef 11,5 % jsme ladili v duchu nejlepších tradic pivovarnictví v Litovli. Náš ležák má 32 jednotek hořkosti IBU. Zde jsme se inspirovali věkem Josefa Svozila, který ve svých 32 letech založil v Seničce první chmelnici.“
Hořký ležák Josef 11,5% je vyladěný v duchu nejlepších tradic pivovarnictví v Litovli a v dokonalé harmonii s těmi nejlepšími surovinami – chmel z tršické oblasti, slad z úrodné Hané a voda z chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.
Vychutnejte si hořký ležák Josef 11,5 % ve své oblíbené restauraci a pivnici a užijte si Vánoce podle svých představ.
Společnost Pivovary CZ Group a.s. má v portfoliu pivovary značek Holba, Litovel a Zubr. Pivovary patří mezi tradiční české výrobce piv působící především na Moravě. K výrobě piva používají kvalitní regionální suroviny a ve výrobě se využívá tradiční klasická technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě. Roční výstav skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Piva společnosti Pivovary CZ Group a. s patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější oceňovaná piva v ČR. Každoročně se umisťují na předních příčkách prestižních degustačních pivovarských soutěží jako je České pivo organizované Českým svazem pivovarů a sladoven, nebo PIVEX.
Jan Vávra, Dita Václavíková