Výživa a zdraví 2022 a Jarmark chutí 2022
Teplice 20. září 2022
Ve dnech 20. – 22. 9. proběhne v Teplicích již 26. ročník celostátní konference Výživa a zdraví. Konference se koná pod záštitou hlavní hygieničky ČR MUDr. Pavly Svrčinové, Ph.D. a primátora Statutárního města Teplice Bc. Hynka Hanzy. Pořádána je 3. lékařskou fakultou UK, Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně – Společností hygieny a komunitní medicíny, Společností pro výživu Praha, Státním zdravotním ústavem Praha, Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje se sídlem Ústí nad Labem a společností ALWAC, a. s.

Jako v předchozích ročnících očekáváme účast více než stovky odborníků z hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu, univerzit, zdravotnických zařízení a dalších institucí. Za velmi cenné přitom považujeme to, že se na jednom místě setkávají odborníci, zabývající se různými aspekty výživy (lékaři-hygienici, kliničtí lékaři, odborní pracovníci v ochraně veřejného zdraví, nutriční terapeuti, potravináři) a jednotlivá témata tak mohou být důkladně prodiskutována z různých úhlů pohledu.
Konference je zaměřena především na roli výživy v primární prevenci nemocí a zajištění bezpečnosti potravin a pokrmů. Její záběr je tak velmi široký – od doporučení pro výživu populace, monitoring dietární expozice, alternativní směry výživy, jako je např. veganství, výživu různých skupin populace, zejména dětí, roli výživy v prevenci chronických neinfekčních onemocnění až po problematiku prevence alimentárních nákaz a intoxikací, zdravotní nezávadnost materiálů přicházejících do styku s potravinami či využití nových analytických metod při kontrole potravin.

Samozřejmě, v posledních dvou a půl letech byla veškerá pozornost veřejnosti i zdravotníků logicky upřena na koronavirovou pandemii a boj s ní. Je však třeba mít na paměti, že s covidem se jistě nakonec vyrovnáme a naučíme se s ním žít, tak jako se to stalo v případě jiných infekčních nemocí, ale jiné problémy, s velkým dopadem na zdraví populace zůstanou a bude třeba se jimi zabývat. Budeme se nadále setkávat s alimentárními nákazami a otravami z jídla, zůstanou hromadně se vyskytující chronické nemoci související s výživou – s nutností dbát na jejich prevenci, na oddálení jejich vzniku do co nejpozdějšího věku a prodloužení délky života ve zdraví, kde výživa hraje kardinální roli. Bude třeba se zaměřit na podporu zdraví, zdravý životní styl, dbát na správnou výživu fragilních skupin populace. A samozřejmě řešit i nové problémy, např. otázky nových materiálů, které přicházejí do kontaktu s potravinami a hodnocení jejich zdravotní nezávadnosti.
Aby však odborná témata, která na konferenci probíráme, byla vhodným způsobem přiblížena též široké laické veřejnosti (zejména s cílem zlepšit edukaci v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu), připravili jsme též navazující doprovodnou akci, Jarmark chutí Teplice, kde návštěvníci můžou navštívit přednášky o výživě, trhy se zajímavými produkty, bohatý doprovodný program, Den zdraví – měření základních tělesných parametrů, cholesterol, vaření na podiu s Markétou Hrubešovou, Lukášem Uhrem, Honzou Heřmánkem a dalšími zajímavými hosty z kulinářského světa. Nebudou chybět sportovní soutěže pro děti, ale i soutěže zaměřené na zdravou stravu.
Jarmark chutí se koná ve dnech 23. 9. – 24.9. na kolonádě Domu kultury Teplice od 10.00 – 20.00 hod.
Eva Helisová