Nejlepší svačina je s pečivem!
Praha 7. září 2022
„V obchodech máme na výběr z nepřeberného množství druhů pečiva – od velmi populárního bílého (pšeničného) pečiva přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku. Zároveň se nemusíme spokojit se standardními tvary, jako jsou bagety a kornbagety, kaiserky nebo chleby, ale můžeme si dopřát i různé rustikální výrobky s tradičním venkovským vzhledem,“ říká vedoucí výroby pečiva Jakub Boháč a dodává: „svačiny můžeme připravit také z řemeslných druhů pečiva, jako je dřevorubecký chlebík, dřevorubecká bageta, ciabatta s rajčaty aj. Jejich lákavý vzhled doprovází skvělá chuť i nutričně vhodné složení.“
S čím zkombinovat?
Pečivo je dobré vždy něčím doplnit, aby svačina byla nutričně vyvážená a zasytila na delší dobu. Po samotném pečivu rychleji vytrávíme, protože rychle vyvolává pocit zasycení a zároveň dochází k rychlejšímu vytrávení – po jeho konzumaci se rychle zvýší hladina krevního cukru a rychle se pak také sníží, v tu chvíli máme pocit hladu a potřebu další návštěvy spíže. Nejlepší jsou potraviny s obsahem bílkovin (maso, šunka, sýr, vejce, pomazánky z těchto potravin nebo z luštěnin), případně trocha tuku. Rozhodně ale nesmíme zapomenout na zeleninu nebo ovoce – nejenže dodá svačině důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží.
Za jak dlouho sníst?
Do čeho zabalit?
Důležitou roli hraje u svačiny také její obal. Do tašky je ideální krabička, kde si svačina zachová svůj původní tvar a nepromění se v něco, co vůbec neláká ke snědení. Stejné je to s výletní svačinou, kdy se mohou hodit i chladící varianty obalu. Svačiny můžeme balit také do ubrousku, sáčku, potravinové fólie nebo alobalu. Ale pozor, v případě alobalu by se svačiny měly zkonzumovat do 4 hodin od přípravy a neměly by obsahovat výrazně kyselé nebo slané potraviny ani nakrájené čerstvé ovoce nebo zeleninu.
Více na: Milujeme pečivo a S láskou k řemeslu
Pavlína Perlíková
Pro inspiraci…
Ciabatta s jahodami

1 ciabatta, 2 lžíce cottage sýru, rukola, 3 plátky šunky, 3 větší jahody, 2 lžíce bílého jogurtu, máta, 1 lžička medu
Ciabattu podélně rozřízneme, přidáme cottage sýr, poklademe lístky rukoly, přeložené plátky šunky a na plátky nakrájené jahody. Pokapeme jogurtem ochuceným sekanou mátou a medem, přidáme pár lístků rukoly a přiklopíme druhou polovinou ciabatty.
Kornbageta se sýrem

1 kornbageta, čerstvý sýr, rukola, rajčata, mozzarella, plátky goudy, pesto (olivový olej, piniové oříšky, česnek, bazalka, sýr parmazánového typu), olivový olej
Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a srolované goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin, lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.
Toust s budapešťskou pomazánkou

1 plátek světlého toustového chleba, 10 g budapešťské pomazánky, salát Lolo Biondo, 3 plátky vejce uvařeného na tvrdo, 1 plátek debrecínky
Toustový chléb na sucho opečeme, potřeme budapešťskou pomazánkou a rozkrojíme na 2 trojúhelníky. Jeden trojúhelník poklademe listy salátu Lolo Biondo, plátky vajec a debrecínky a přiklopíme druhým namazaným trojúhelníkem.
Katalánská bagetka s grilovaným halloumi

1 katalánská bagetka, pesto (sušená rajčata, rajčatový protlak, olivový olej, med, oregano, bazalka, česnek, sůl, pepř), 2 plátky sýru halloumi, olivový olej, několik mandlí a černých oliv, římský salát
Bagetku podélně rozpůlíme a potřeme pestem z rozmixovaných surovin. Plátky sýru halloumi z obou stran orestujeme na olivovém oleji na pánvi, kde pak krátce opražíme pokrájené mandle a olivy. Na bagetku potřenou pestem přidáme list římského salátu, halloumi, mandle s olivami a přiklopíme druhou polovinou bagetky.