Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
Praha, 1. srpen 2022

Jaký druh zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne léto? Jednoznačně rajčata. Šťavnaté plody hrající všemi barvami z pomyslného trůnu dokáže sesadit jen málokterá zelenina. Třeba takové papriky jsou poněkud upozaděné. A to je veliká škoda. Jak rajčata, tak i papriky jsou doslova vitaminové bomby pro naše těla. A kdy jindy než v průběhu letních měsíců si dopřát skvělou a čerstvou zeleninu?
Dalo by se jednoduše říct, že Češi čím dál více zařazují do svých jídelníčků i čerstvou zeleninu. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1993 přibližně 7 kg, v roce 2019 ovšem již 12 kg na osobu. Co se týče paprik, tak v roce 1993 jsme snědli zhruba 2 kg na osobu za rok. V roce 2019 to už bylo přibližně 5,1 kg. Je tedy zřejmé, že obliba zeleniny je na vzestupu. A je to samozřejmě dobře. Rajčata i papriky jsou pro náš organismus jednoznačně velmi prospěšné.
Rajčata

Tento druh zeleniny se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Pochází ze střední a jižní části Ameriky. Konkrétně z oblasti Peru, odkud se rostlina rozšířila do Mexika. V roce 1521 se krátce po objevení Ameriky, díky mořeplavci Hernánu Cortésovi, dostala rajčata na evropskou půdu, a jakmile rajčata pronikla na italskou půdu – asi nemusíme zdůrazňovat, co znamenají rajčata pro Italy.
Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Během nákupu rajčat v obchodě, případně na farmářském trhu, si dávejte pozor, jaká rajčata vybíráte. „Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou barvu v pestré škále od žluté přes oranžovou, růžovou, nejběžnější červenou až po žíhané i černé plody. Hlavní ukazatel je, jestli rajče voní. Jestli necítíte typickou vůni, byl plod sklizen nezralý a už nikdy nedosáhne kvalit plodu dozrálého na keři. Rajče by nemělo být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ doplňuje Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.
Papriky

Zelená, červená, špičatá, sladká, pálivá, pálivá. A takto můžeme pokračovat i nadále. Druhů paprik existuje skutečně mnoho a každý si samozřejmě najde tu svoji oblíbenou. Tato lahodná zelenina pochází z Ameriky a stejně jako rajčata patří do čeledi lilkovitých.
Paprika obsahuje mnoho vitaminu a blahodárných látek. Mohou se pochlubit vysokým obsahem vitaminu C. Ale také vitaminy D, E a celé řady zástupců skupiny B. Za zmínku stojí i důležitý karoten, draslík a měď. Papriky můžeme opět pěstovat v květináči nebo v záhonku na vlastní zahrádce. Po sklizni máme tak nejen radost z vlastní vypěstované zeleniny, ale zároveň naprostou jistotu, jak byla paprika vypěstována. Pokud ovšem tuto možnost nemáme, budeme muset vyrazit do nejbližšího obchodu.
Při nákupu je opět důležité držet se několika jednoduchých kroků. Papriky, stejně jako rajčata, je dobré nekupovat v uzavřených obalech bez uvedení původu zeleniny. Paprika by měla být pevná, nikterak seschlá a scvrklá. „Stejně jako je tomu u rajčat tak i při nákupu paprik je důležité věnovat zvýšenou pozornost výběru jednotlivých paprik. Papriky by měly vypadat svěže a mít jasnou barvu. Také papriky by měly vonět a doporučuje se tedy nesoustředit se jen na vizuální dojem, ale také na čich,“ doplňuje Petr Hanka.
Tip! Během nákupu čerstvé zeleniny doporučujeme několik jednoduchých kroků. S výběrem nám kvalitní zeleniny nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Důležitá je také vzdálenost, odkud je zelenina dovážená. I tak můžeme podpořit místní zemědělce.
Více informací se dozvíte na webových stránkách www.akademiekvality.cz
Foto: www.akademiekvality.cz nebo Akademie kvality.
Martin Janů
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.
Již jedenáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.
O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“ – Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS)
• Chráněné označení původu (CHOP)
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO)