Ekonomika

50 000. konvektomat Retigo patří Potravinové bance

Praha 9. února 2022

Česká firma Retigo z Rožnova pod Radhoštěm vyrobila jubilejní konvektomat s číslem 50 000. Pražské potravinové bance bude denně pomáhat s vydáváním a přípravou jídel pro potřebné.

 Na počátku 90. let se však majitelům o takovém čísle ani nesnilo. Firma vyrostla doslova na „zelené louce“ bez jediného investora a rozvinula se do moderní prosperující společnosti. Jméno je inspirováno kuchařkou Magdalenou Dobromilou Rettigovou. Příběh firmy Retigo se začal psát v roce 1993 v garáži mezi dřevem a uhlím jednoho z majitelů.

Myšlenka výroby parních konvektomatů se zrodila v hlavách pěti společníků. Věřili, že služby čeká obrovský rozmach a chtěli využít znalostí z elektrotechnického průmyslu. Přitom se každý z nich navíc věnoval jiné oblasti – vývoji strojů, elektronice, ekonomice, prodeji a marketingu.

 Historicky první konvektomat měl kapacitu na 150 jídel a putoval do hotelové školy ve Frenštátě pod Radhoštěm, což byl skutečně dobrý tah. S novodobým vybavením se tak seznámili studenti, kteří v budoucnu mohli být i jejich uživateli. Částka z prodeje stroje byla použita na výrobu dalších čtyř konvektomatů včetně vývoje. A tak se kousek po kousku začalo Retigo rozvíjet. Jeden z prvních vyrobených kusů však mají všichni stále na očích. Je vystavený v expozici firmy.

Parní konvektomaty vznikly v 70. letech v Německu. Fungují na principu vývinu páry nebo horkého vzduchu při různých teplotách. Zvládají vařit v páře, smažit, grilovat, péct, udit, sušit či zavařovat. Výhodou užívání konvektomatu je nejen značná úspora času a energie, ale i šetrné zpracování surovin, které si uchovají více živin, barvu a konzistenci. Navíc jsou multifunkční a dokáží nahradit jiné spotřebiče. Moderní konvektomaty Retigo mají také funkci automatického mytí varné komory. „Vysvětlit veškeré přínosy zákazníkům bylo zprvu docela náročné. Konvektomaty v České republice nikdo neznal. Přinesly však revoluci ve vaření,“ říká Libor Pavelka, jednatel společnosti Retigo.

Brzy se firma začala rozhlížet též na zahraničních trzích, kde ovšem byla značně vyšší konkurence. Dnes rožnovská společnost patří mezi světovou špičku. „Zakládáme si na promyšlené konstrukci stroje. Máme v něm několik chytrých prvků, které zabezpečují velké úspory vody a energie, například rekuperaci tepla. Důležitý je materiál – stále pracujeme z 98 procent pouze s nerezovou ocelí, kterou řada výrobců kvůli snížení nákladů nahrazuje plasty. Další výhodou je způsob vkládání gastronádob napříč, což je z hlediska manipulace mnohem jednodušší a výrazně bezpečnější,“ dodává pan Pavelka. Stěžejní je výsledná kvalita připravovaných : , jídel. Rozhodující je pokročilý systém tvorby páry Retigo a také systém pro precizní kontrolu varného procesu včetně proudění horkého vzduchu a páry.

Postupně z několika kusů ročně stoupla výroba na desítky, pak stovky, až po dnešní tisíce kusů za rok. Dopracovat se až ke krásnému číslu 50 000 byla tedy jen otázka času. „Jsem hrdý na takový výsledek a velmi nás motivuje. Je to úžasné číslo, za kterým se schovává spousta práce celého týmu. Věřím, že tento trend udržíme a směle se pustíme do výroby dalších 50 tisíc,“ uzavírá pan Pavelka.

Retigo se specializuje na výrobu parních konvektomatů Vision a pekařských pecí DeliMaster. Pod značkou Retigo společnost doplňkově prodává také zařízení dalších prověřených výrobců, například kynárny, holdomaty k udržení teplých jídel a šokové zchlazovače.

www.retigo.cz

Klára Solanská

Sdílejte ...