Gastronomie+++

Vaříme bez masa! Tipy na vegetariánské recepty od Miele

Praha/Brno, 28. ledna 2022

Bezmasé pokrmy se stávají stále oblíbenější součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tři recepty z kuchařky Miele, která je určena především majitelům domácích konvektomatů, spojujících v sobě to nejlepší z parních a pečicích trub. Kombinovaná příprava využívající vlhkost a suchý ohřev přináší perfektní výsledky zejména při pečení. Výtečné vegetariánské pokrmy vás o kvalitách domácích konvektomatů Miele zcela jistě přesvědčí!

  • Zeleninové suflé (4 porce)

Ingredience:

Na květákovou hmotu:

500 g květáku | na růžičky

4 vejce, velikost M

sůl

pepř

mletý muškátový oříšek

Na formičky na suflé:

1 PL másla

Na omáčku:

2 šalotky nasekané na kostičky

20 g másla

20 g hladké mouky

20 ml suchého bílého vína

100 ml zeleninového vývaru

100 g smetany

pepř

Na ozdobení:

1 PL nasekané petrželky

Postup:

Květák vložíme do napařovací misky s perforovaným dnem a připravujeme podle 1. kroku přípravy. Květák necháme vychladnout a rozmixujeme. Oddělíme žloutek od bílku a bílek si necháme na později. Žloutek vmícháme do květákové hmoty a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do květákové hmoty.

Formičky na suflé vymažeme tukem, naplníme hmotou a připravujeme podle 2. kroku přípravy.

V hrnci osmahneme šalotku na másle. Přidáme pšeničnou mouku a zalijeme

bílým vínem. Se zeleninovým vývarem umícháme do hladka, vmícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem.

Zeleninové suflé podáváme na talíři zalité omáčkou a ozdobené petrželkou.

Nastavení:

1. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 14 minut

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 90 °C

Doba přípravy: 15–18 minut

Tipy: Místo květáku můžeme použít brokolici nebo mrkev. Jako náhradu za formičky na suflé můžeme použít vhodné šálky.

  • Pečené sýrové knedlíky (4 porce)

Ingredience:

500 ml mléka, 3,5 % tuku

150 g najemno nakrájené cibule

20 g másla

500 g housek nakrájených na kostky

2 vařené brambory

250 g výrazného sýru typu Pinzgauer nebo

Appenzeller, nakrájeného na kostky

4 vejce, velikost M

½ svazku petrželky (à 30 g), najemno nasekané

sůl

pepř

mletý muškátový oříšek

2 PL přepuštěného másla


Postup:

Mléko ohřejeme na varné desce. Cibuli orestujeme na másle. Houskové kostky dáme do velké mísy, přelijeme mlékem a necháme táhnout.

Brambory nastrouháme.

Po vychladnutí houskové hmoty do ní přidáme kostky sýru, cibuli, vejce, petrželku a brambory a vše dobře promícháme. Vlhkýma rukama vytvarujeme koule à 100 g a zploštíme je.

Pekáč Miele Gourmet dáme do ohřevného prostoru. Spustíme automatický program nebo předehřejeme podle manuálních nastavení.

Přepuštěné máslo dáme do pekáče Gourmet a připravujeme podle průběhu programu nebo 2. kroku manuálních nastavení.

Jakmile je přepuštěné máslo horké, vložíme knedlíky do pekáče Gourmet a pečeme podle 3. kroku manuálních nastavení. Sýrové knedlíky obrátíme a dopečeme podle 4. kroku přípravy.

Nastavení:

Automatický program

Těstoviny | Pečené sýr. knedlíky

Doba trvání programu: 29 minut

Úroveň: 1

Manuálně

Nastavit přes Vlastní programy:

Předehřátí 1

Provozní způsoby: Horký vzduch plus

Teplota: 210 °C

Předehřátí: Zap.

Úroveň: 1

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Doba přípravy: 5 minut

3. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

Přílohy a zelenina

4. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

  • Dýňové risotto (6 porcí)

Ingredience:


300 g rýže na risotto (typu Arborio, Carnaroli)

60 g másla

2 stroužky česneku pokrájené na jemné kostičky

1 malá cibule, pokrájená na jemné kostičky

70 ml bílého vína

625 ml zeleninového vývaru

500 g dýňové dužiny, pokrájené na kostky o velikosti cca 1 cm

kůra z 1 citrónu

20 g čerstvého oregana, najemno nasekaného

75 g čerstvých špenátových listů

50 g nastrouhaného parmazánu

70 g mascarpone

sůl

pepř


Postup:

Rýži, máslo, česnek, cibuli, bílé víno, zeleninový  vývar, dýni a kůru z citronu vložíme do napařovací misky s plným dnem. Spustíme automatický program nebo připravujeme podle 1. kroku přípravy manuálních nastavení.

Špenát, parmazán a mascarpone vmícháme do rýže.

Automatický program: Připravíme podle automatickéhoprogramu.

Manuálně: Přípravu dokončíme podle 2. kroku přípravy.Před podáváním dochutíme solí apepřem.

Nastavení:

Automatický program

Rýže | Kulatá rýže | Dýňové rizoto

Doba trvání programu: 20 minut

Manuálně

1. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 19 minut

2. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 1 minuta

Náš tip:

V kombinované parní troubě (DGC) od Miele získáte skutečně multifunkčního pomocníka a spolehlivého parťáka pro vaše kuchařské výzvy. Využít totiž můžete potenciálu plnohodnotné parní a pečicí trouby i kombinovaného přístroje v jednom a tak mimo jiné významně ušetřit prostor v kuchyni. Konvektomaty Miele (záleží na modelu) disponují např. rovnoměrným rozdělováním páry díky systému DualSteam, možností kombinované přípravy, automatickou přípravou menu, automatickým udržováním teploty, nerezovým ohřevným prostorem s povrchem PerfectClean, bezdrátovým pokrmovým teploměrem nebo motorickým výsuvným ovládacím panelem se SoftClose. Skvěle si poradí nejen s přípravou masa, ryb, zeleniny, příloh nebo dezertů, ale také s rozmrazováním, ohříváním, blanšírováním, zavařováním, sušením ovoce, kynutím těsta, sterilizováním zavařovacích sklenic i samotným zavařováním. Skuteční fajnšmekři pak uvítají možnost přípravy menu mimořádně šetrnou metodou sous-vide.

Přístroj vhodný právě pro vaši domácnost si můžete vybrat na stránkách Miele: https://www.miele.cz/domacnost/vyber-parnich-trub-1465.htm#7

www.miele.cz

Mariana Pohlová

Sdílejte ...