Pekárny se před Vánoci nezastaví. Letos v nich vzniká rekordní množství máslových těst, vykrajují tisíce tvarů cukroví a pletou kilometry vánoček
Praha 23. prosince 202
Před letošními Vánoci si v pekárnách objednali lidé neobvykle velké množství hotového ručně vyrobeného cukroví. Stejně tak je obrovský zájem o ručně pletené vánočky. Poslední možnost pořídit vánoční pečivo na sváteční stůl je do půl dvanácté o Štědrém dni. Do té chvíle mají otevřeno hypermarkety Globus, ve kterých stovky pekařů, pekařek a cukrářek ručně pletou máslové vánočky a vykrajují cukroví z máslových těst.

Oproti loňsku a předloňsku si u pekařů v Globusu objednali zákazníci víc cukroví. „Stejně jako malé cukrárny vyrábíme ručně cukroví a přijímáme na ně před Vánoci objednávky od zákazníků. Lidé se k nám pro cukroví nejen vrací, ale zájem rok od roku stoupá. Letos jsme měli na cukroví o 15 procent víc objednávek než loni,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren a cukráren hypermarketů Globus. Pavel Meduna se domnívá, že úspěch je zapříčiněný jak dobrou zkušeností zákazníků s jejich cukrovím, tak potřebou uspořit čas i peníze. Zatím co z daných receptur na cukroví lidé napečou velké množství, které často zbude, při objednávce si zákazník stanoví přesné množství, které opravdu spotřebuje. Pekaři pamatují ale i na ty, kteří si chtějí provonět byt vánočním pečením, ale nemají mnoho času. V Globusu je na výběr hned z osmi druhů hotových máslových těst připravených k rozválení a vykrájení vánočních tvarů.
Ještě na Štědrý den
Ti, co si neobjednali cukroví předem, sáhnou v Globusu po dárkových kazetách. Ty jsou velmi oblíbené, už od listopadu si je zákazníci i opakovaně kupují v různých velikostech a variacích. Nejoblíbenější je slepované linecké cukroví, nadýchané kokosky a sněhové pečivo.
Do poslední chvíle také pekaři v patnácti pekárnách Globus ručně pletou nadýchané vánočky. Před letošními Vánoci jich vyrobí na 160 tisíc s rozinkami i bez. „Nejoblíbenější je kilová máslová vánočka pletená z devíti pramenů, oblíbený je ale i vánoční věnec nebo vánoční štola,“ řekl Pavel Meduna. Podle něj na to vše patnáct pekáren Globus spotřebuje více jak 15 tun českého másla, 10 tun rozinek a 6 tun mandlových plátků.
Aneta Turnovská,Lucie Kovandová
Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již šesté generace rodiny Bruchů – Matthias Bruch.
Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů. Hypermarkety disponují kompletní vlastní výrobou v řeznictví, úplnou pekárenskou produkcí včetně cukrářství a vlastními restauracemi a kavárnami. Vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin, které jsou označeny Poctivá výroba Globus. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“ nebo „Zlatý klas“. Více informací na www.globus.cz a https://www.facebook.com/GlobusCesko