Gastronomie+++

Provoňte si kuchyň svátečními pokrmy z lokálních surovin

Praha 14. prosince 2021

Poslední týdny v roce většinou utečou jako voda. Abyste se vyhnuli zbytečným zmatkům, můžete se nechat inspirovat Velkým vánočním průvodcem, který byl vytvořen v rámci projektu Regionální potravina. Týden po týdnu v něm najdete nejen náměty na různé dekorace, ale i recepty, které se pojí právě k tomuto období. Každý z nich potěší vaše chuťové pohárky také proto, že obsahuje jeden výjimečný výrobek – vítěze prestižní krajské soutěže Regionální potravina. Pojďme si nachystat peciválky s povidly a mákem, sádlovky s džemem, horkou medovinu s ovocem nebo krémovou rybí polévku s krutony.   

Peciválky s povidly a mákem

Jak by mohlo vypadat ideálně strávené odpoledne? Lehnout si na pec a dát si pár peciválek neboli bochánků z bramborového kynutého těsta, jejichž název je odvozen od toho, že během kynutí odpočívaly v míse za pecí. Protože jsou jednou ze zásadních surovin povidla, vybrali jsme něco naprosto speciálního – Švestky s portským vínem od Perfectly Delicious, loňského vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji. V ovocné pomazánce ruční výroby je kromě švestek a portského jenom čerstvá jablečná šťáva a špetka hřebíčku. Jejich pomalým vařením se dosáhlo symfonie chutí. Pokud vám během z nich něco zbude, můžete pár lžiček použít na palačinky, do lineckého, případně k sýrům a masům.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Náročnost: **

Ingredience:

500 g brambor

1 lžíce soli

2 vejce

1 l mléka

1 ks droždí

1 hrst cukru krupice

1 kg hladké mouky

0,5 kostky tuku na pečení

   Na obalení:

1 hrneček mléka

1 hrnek cukru moučka

2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM

2 balíčky mletého máku

Na potření:

1 hrnek sádla         

Postup:

  1. Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
  2. Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
  3. Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
  4. Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
  5. Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
  6. Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
  7. Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.

Sádlovky s džemem

Je libo Masarykovo cukroví, vyhlášené cukroví za první republiky? Vyzkoušejte naše sádlovky. Dokonale splňují vše, co od vánočního cukroví očekáváte. Jsou jednoduché na přípravu
a neuvěřitelně chutné. Za jejich úspěchem stojí nejen skvělé těsto, ale také džem, kterým se upečené kousky naplní. Proto doporučujeme letošního vítěze prestižního ocenění Středočeská Regionální potravina
Džem výběrový (extra) méně sladký ostružina od Berry servis s. r. o. Základem jsou samozřejmě ostružiny z farmy v Břežanech, kterých je ve sklenici nejméně 60 %! Vyrábí se tradiční metodou pomalého vaření a nenajdete v nich žádné chemické látky, konzervanty ani jablečný protlak. Ostružinový džem je zkrátka samá ostružina. Nechte si chutnat.

Počet porcí: 25 kusů

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

150 g hladké mouky

120 g sádla

150 g cukru moučka

30 g kakaa

20 g vanilkového cukru

100 g DŽEM VÝBĚROVÝ (EXTRA) MÉNĚ SLADKÝ OSTRUŽINA

 

Postup:

1.     Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto (pro tmavé sádlovky přidáme kakao, pro světlé sádlovky přidáme vanilkový cukr).

  • Vypracované těsto přikryjeme fólií a dáme odležet do lednice.
  • Z těsta vypracujeme malé kuličky, dáme na plech a do kuliček vytlačíme důlek.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut.
  • Po upečení naplníme oceněným džemem.

Horká medovina s ovocem

Ke svátkům klidu a míru jednoznačně patří také medovina. Doporučujeme si ji „vymazlit“ podle svého a přinášíme vám k tomu jednoduchý návod. Základ musí být kvalitní, což je jistě letošní vítěz Regionální potraviny v Pardubickém kraji – Hřebečská medovina BYLINNÁ HOŘKÁ. Za recepturou tohoto nápoje stojí téměř dvacetiletá rodinná firma Hřebečská medovina. Nápoj sklízí úspěchy díky poctivé řemeslné práci a prvotřídní kvalitě medu od vlastních včelstev. Za jemnou, ale přesto intenzivní chuť vděčí také 21 bylinám. Kořen hořce, pelyněk a puškvorec dokonale vybalancovává jemnost máty, meduňky a levandule.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 ml vody

250 ml jablečného džusu

200 ml HŘEBEČSKÁ MEDOVINA BYLINNÁ HOŘKÁ

½ hrušky pokrájené na kousky

½ jablka pokrájeného na kousky

3 celé skořice

cukr

 

Postup:

  1. Do jedné nádoby nalijeme medovinu a pomalu zahříváme. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C.
  2. Ve druhé nádobě svaříme vodu, džus, skořici, hrušky, jablka a vše přecedíme.
  3. Zamícháme dohromady a dochutíme podle chuti cukrem.

Krémová rybí polévka s krutony

Ke štědrovečerní večeři patří rybí polévka stejně tak jako k Velikonocům beránek. Rozhodli jsme se náš recept zjemnit smetanou, což ocení všichni, pro které je klasická verze rybí polévky příliš výrazná. Kromě toho, že na začátku dáme vařit vývar, je třeba zaprášit zbylou orestovanou zeleninu moukou. Je to sice nenápadný komponent, ale bez něj by to nešlo. Skvěle nám poslouží třeba pšeničná mouka hladká světlá od MJM agro a. s., loňský vítěz Regionální potraviny v Olomouckém kraji. Vyrábí se tradičním způsobem podle České cechovní normy. Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích a odstraňují se také vrchní obalové části zrna. U této mouky navíc máte 100% záruku původu z Hané.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 1 hodina

Náročnost: *

Ingredience:

400 g kapra

100 g mrkve

100 g celeru

100 g petržele

100 g másla

120 g cibule

75 g PŠENIČNÉ MOUKY HLADKÉ SVĚTLÉ

150 g smetany

1 citron

20 g libečku

tukové rohlíky / housky

divoké koření

Postup:

  1. Z kapra, z poloviny mrkve, cibule, petržele a celeru založíme vývar, osolíme a přidáme divoké koření. Během vaření sbíráme pěnu a vaříme přibližně 45 minut. Poté vývar přecedíme.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme zbytek zeleniny a zaprášíme moukou. Přidáme vývar a smetanu a vše provaříme. Zjemníme máslem a přidáme nasekaný libeček. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a orestujme na másle.

Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz,  Regionální potravina.

Hana Králová, Ing. Eva Chalupová

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Sdílejte ...